Radili svoj posao

Udruženje sportskih novinara pisalo Zrinjskom: Opozovite hajku na medije!

"Ovim putem ispred Udruženja sportskih novinara BiH želimo pozvati HŠK Zrinjski da zaustavi i opozove hajku na medije koji su 'krivi zato što su radili svoj posao'", priopćeno je.
Sport / Nogomet | 18. 10. 2022. u 10:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mnogo prašine diglo se nakon susreta 14. kola Premijer lige Bosne i Hercegovine između Leotara i Zrinjskog odigranog u Trebinju na stadionu Police. Meč će nažalost ostati upamćen po nemilim scenama i fizičkom obračunu članova oba tima.

Sve je navodno počelo s teškim psovkama kapetana Plemića Nemanje Bilbije upućenim čelnicima Leotara. Nakon toga je jedan od članova stručnog stožera Leotara prekinuo press konferenciju, da bi se sve završilo s fizičkim obračunom ispred stadiona u kojem su između ostalih sudjelovali kapetan tima iz Trebinja Đoko Milović te trener mostarske ekipe Sergej Jakirović.

Prozivka medija 

Jučer su se povodom incidenta oglasila oba tima, a iz Zrinjskog su između ostalog osudili i pojedine medije, istaknuvši kako će s njima biti završena profesionalna suradnja, prenosi N1

"HŠK Zrinjski posebno želi osuditi svjesno ili nesvjesno manipuliranje činjenicama od strane dijela medija koji su svoj sud donijeli na osnovu nekompletnih snimaka te su još jednom pokazali veliku razinu neprofesionalizma i neobjektivnosti, ali i jasno izraženi stav da se u negativnom svjetlu prikaže HŠK Zrinjski, zbog čega je naš Klub odlučio prekinuti sve profesionalne odnose s istima, jer smatramo da je to jedini ispravan način na kontinuirano iskazivanje manjka poštovanja prema sedmerostrukom prvaku BiH", naveli su između ostalog u priopćenju prvaka BiH.

Tim povodom danas su se oglasili i iz Udruženja sportskih novinara Bosne i Hercegovine.

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

"Udruženje sportskih novinara Bosne i Hercegovine ovim putem želi skrenuti pažnju na anomalije u bh. sportu kojima svakodnevno svjedočimo, a posljednji je naša javnost imala priliku primjetiti prije dva dana.

Naime, nakon tučnjave članova stručnog stožera HŠK Zrinjski i igrača FK Leotar oba kluba kao najvećeg krivca izdvojili medije koji su prenijeli nedvojbene činjenice potkrijepljene videozapisima i izvodima službenih dokumenata NFSBiH.

Ovim putem ispred Udruženja sportskih novinara BiH želimo pozvati HŠK Zrinjski da zaustavi i opozove hajku na medije koji su 'krivi zato što su radili svoj posao'. Nogometnog prvaka BiH podsjećamo da bi bilo kakve prijetnje ili onemogućavanje rada novinarima imale višestruke posljedice ne samo po integritet i ugled sportskog natjecanja i samog kluba, višestrukog prvaka BiH, već i po cjelokupno bh. društvo koje je u ovom trenutku od strane međunarodne zajednice okarakterizirano kao nedovoljno otvoreno prema različitim medijskim izvještavanjima.

Sportske radnike iz HŠK Zrinjski želimo podsjetiti da je upravo odnos prema novinarima i uvažavanje njihove slobode izvještavanja jedan od osam prioritetnih koraka istaknutih u preporuci kandidatskom statusa Bosne i Hercegovine za prijem u Europsku uniju. U preporuci koja bi mogla odrediti budućnost naše zemlje među osam ključnih stavki stoji i obaveza svih subjekata da će 'garantirati slobodu izražavanja i medija i zaštitu novinara, posebno osiguravanjem odgovarajućeg sudskog postupka u slučajevima prijetnji i nasilja nad novinarima i medijskim radnicima'.

Stoga se nadamo da će HŠK Zrinjski iznaći snage da među svojim redovima pronađe i korigira razloge za incident u Trebinju, a svim sportskim novinarima bez izbora podobnih i onih koji to nisu, osigura siguran ambijent za rad i izvještavanje, bez etiketiranja i prebacivanja odgovornosti za posljedice postupaka koje su činili njihovi uposlenici.

Sportski novinari ne bi trebali raditi strahujući hoće li se njihov izvještaj dopasti klubovima i hoće li zbog prenošenja činjenica snositi posljedice i biti označeni poželjnom metom huliganskih napada. Očekuje se konkretna akcija svih organizacija koje prate rad sportskih novinara

Udruženje sportskih novinara u Bosni i Hercegovini doživjelo je još jedno u nizu razočarenja zbog indolentnog i nezainteresiranog stava Komiteta za medije NFSBiH koji ni nakon ove posljednje hajke na medije nije našao za sukladno da se ispred Saveza očituje i zaštiti kolege radi kojih (Komitet) i postoji. Nadamo se da će kolege iz Komiteta za medije pronaći vremena da se posveti zaštiti novinara na terenima Premijer lige BiH nakon što riješe prioritetna pitanja kao što je, između ostalog, i njihov besplatan odlazak na gostujuće utakmice nogometne reprezentacije", navode iz Udruženja sportskih novinara.

Kopirati
Drag cursor here to close