The Flag Pub

U Splitu promovirana knjiga Adrijane Prskalo ''Nikada nećeš hodati sam''

Sport / Nogomet | 21. 01. 2023. u 19:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Promocija knjige o Liverpoolu ‘Nikada nećeš hodati sam‘ autorice Adrijane Prskalo okupila je u prigodno obilježjima tog kluba ukrašenom splitskom ‘The Flag Pubu‘ mnoštvo navijača kluba s Anfielda, a među njima je bilo i dosta poznatih lica.

Došli su proslavljeni olimpijac Igor Boraska koji je ujedno bio i promotor knjige, trener košarkaša Splita Srđan Subotić, jedan od najboljih vaterpolista svih vremena Deni Lušić, bivši košarkaši iz slavnih dana Jugoplastike Mlađan Tudor i Zlatko Trška, Tomislav Borozan, Neven Cambj... Baš je Trška bio lokomotiva ovog okupljanja. Poslije promocije i prigodnog domjenka potom se skupno gledala i utakmica Liverpoola i Chelseaja.

Zbog vremenskih neprilika glavna zvijezda Prskalo i njena ekipa iz mostarskog ‘Shankley‘s puba‘ je kasnila dvadesetak minuta. 

Mlada i vrlo talentirana Anja Lončar podignula je atmosferu. Otpjevala je himnu Liverpoola ‘You‘ll never walk alone‘, ali i Hajdukovu ‘Zbog jedne ljubavi‘ na posebno oduševljenje okupljenih.

- Drago mi je da smo u ovolikom broju došli izraziti podršku Adrijani i što se po ovom vremenu uopće sa svojom ekipom uspjela probiti do Splita. Ja sam također fan Liverpoola, tamo još od školskih dana. A kada sam nakon profesionalne karijere negdje 2005.-2006. godine prvi put otišao na Anfield onda sam se još više zaljubio u klub i grad. Meni je Liverpool sličan Splitu po mnogo stvari, ne samo zbog toga što su Liverpool i Hajduk slični – povukao je paralelu promotor knjige Boraska.

- Ima nas puno ovdje ovako ludih šta smo fanovi, i sam se začudio koliko nas je u Splitu i Hrvatskoj. Svu tu ljubav prema Liverpoolu Adrijana je sažela u ovu knjigu. Izbornik Dalić koji joj je također bio inspiracija je sada u Australiji, pozdravio je sve – naglasio je Boraska.

Potom se, kako piše splitska Slobodna Dalmacija, okupljenima obratila Prskalo. Pričala je o knjizi, ali i svom životu, povezanosti sa Splitom.

- Split je bio moje utočište, sigurna luka za vrijeme rata u mojoj domovini, moj drugi dom. Posebno hvala obitelji Šućur koji su mojoj obitelji i meni tada osigurali dom – istaknula je Prskalo prisjećajući se na rubu suza tih dana, što je izazvalo spontani aplauz okupljenih.

Potom je objasnila kako je došlo do toga da je ‘infišala‘ u klub iz daleke Engleske.

- Moja ljubav, moja strast je Liverpool, neiscrpan izvor nadahnuća. Moj tata je za to ‘kriv‘. Gledala sam s njim Svjetsko prvenstvo 1998. godine. Kao djevojčica sam se zaljubila u Michaela Owena, dok nisam shvatila da od te ljubavi nema ništa. Onda sam počela pratiti Liverpool i proučavati njegovu povijest. Zatim sam susrela srodne duše i svi sada smo kao jedna obitelj – aludirala je Prskalo na službeni klub navijača Liverpoola u BiH.

- Na papir sam htjela prenijeti sve emocije koje sam osjetila prateći Liverpool. Dejan Lovren mi je napisao predgovor još dok je bio igrač Liverpoola – naglasila je.

Knjiga govori o ljubavi prema klubu, ali i prijateljstvu, zajedništvu, snovima.

- Kao djevojčica sam sanjala da će jednog dana Liverpool osvojiti nešto veliko, a da ću ja tome svjedočiti. Stvari su se posložile tako da je Liverpool ušao u finale Lige prvaka u Madridu 2019. taman kada sam završavala knjigu. Vjerovala sam da će te sezone biti i prvak, ali razočarala sam se kada je ispustio prednost nad Manchester Cityjem, toliko da sam prestala pisati. Sve dok se nije dogodila ona čudesna utakmica s Barcelonom u polufinalu LP. Svi trebamo sanjati i boriti se za ostvarenje svojih snova. ‘You‘ll never walk alone‘! - poručila je Prskalo.

Na promociji se knjiga mogla kupiti po cijeni od 15 eura.

Trška koji je uz Borasku i vlasnika puba Roberta Ivića sve povukao je objasnio.

- Ova promocija bila je planirana odmah nakon što je napisala knjigu jer znao sam da ovdje ima mnogo navijača Liverpoola, ali pandemija koronavirusa je sve prolongirala. Trebalo je malo vremena i dok smo se uskladili da svi mogu doći.

Pub je svojevrsno neslužbeno okupljalište navijača Liverpoola.

- Prije je navijače iz Splita vodio momak koji je u međuvremenu odselio, netko je morao preuzeti. Članovi smo udruge navijača iz Hrvatske koja sjedište ima u Zagrebu. Ne egzistiramo kao udruga u Splitu službeno, ali imamo facebook stranicu. Inače ovdje organiziramo gledanja utakmica, izuzev onih u večernjim satima. Za vrijeme finala LP protiv Tottenhama 2019. ovdje je bilo puno, a u Zagrebu se u Tkalčićevoj ulici okupilo čak 600 navijača - ispričao je Trška.

Kopirati
Drag cursor here to close