Mislav među Svecima

U Southampton stiže četvrti Hrvat u povijesti kluba

Mislav Oršić postat će četvrti Hrvat u povijesti koji će zaigrati za Svece. Jedan je to od povijesno najznačajnijih engleskih klubova, unatoč tome što se s nešto trofeja ne mogu pohvaliti. U povijesti imaju tek FA Cup 1976. godine.
Sport / Nogomet | 06. 01. 2023. u 00:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Onog trenutka kad potpiše ugovor sa Southamptonom, što bi se trebalo dogoditi u najkraćem mogućem roku, Mislav Oršić postat će 30. Hrvat u nekom klubu Premier lige.

Ujedno, postat će i četvrti Hrvat u povijesti koji će zaigrati za Svece. Jedan je to od povijesno najznačajnijih engleskih klubova, unatoč tome što se s nešto trofeja ne mogu pohvaliti. U povijesti imaju tek osvojeni FA Cup 1976. godine.

Ipak, od dosadašnje 31 sezone Premier lige, Sveci u njoj nisu nastupali tek sedam sezona, od 2005. do 2012. godine, a i prije osnivanja Premier lige su većinom igrali najviše rang.

U najmanju ruku, gledajući od 1966. kad su prvi put u ušli u elitni razred. To je bilo samo dvije godine nakon što je Southampton dobio status grada. Do tada je Southampton uglavnom bio poznat kao luka iz koje je 1912. godine isplovio Titanic.

Uz spomenuto razdoblje, najviši rang njihovi navijači nisu gledali tek još od 1974. do 1978. godine.

Do sada su trojica Hrvata nosila dres Svetaca, od čega su dvojica ostavili itekako značajan trag u klubu, a treći je tek ove sezone stigao, piše Gol.hr.

Dejan Lovren je 2013. godine došao iz Lyona bez prevelikih očekivanja, a onda je u paru s Joseom Fonteom odigrao fenomenalnu sezonu, odnosno toliko dobru da je već iduće ljeto došla ponuda Liverpoola koju jednostavno nisu mogli odbiti.

Klub je te sezone završio na osmom mjestu ligaške ljestvice, velikim dijelom uz zasluge spomenutog stoperskog para.

Prije Lovrena samo je jedan Hrvat nosio dres Southamptona, i to više od 30 godina ranije. Riječ je o legendi Hajduka, vrataru Ivanu Kataliniću, koji je do danas ostao jedini hrvatski vratar koji je branio u prvom engleskom ligaškom rangu.

Naime, iako su bili članovi Tottenhama, odnosno Aston Ville, Stipe Pletikosa i Lovre Kalinić nastupili su samo u Kup natjecanjima, odnosno u Championshipu, niti jednom u Premier ligi.

Katalinić je član Southamptona bio od 1979. do 1982. godine, a prema službenim klupskim stranicama odigrao je 54 utakmice u njihovom dresu.

Nešto prije Oršića među Svece je došao i Duje Ćaleta-Car, koji za sada povremeno dobiva priliku, iako se kod novog menadžera nije nametnuo. OPŠIRNIJE

Kopirati
Drag cursor here to close