Rasplet kvalifikacija

Tko je već osigurao put u Katar, a tko čeka zadnje kolo?

U tijeku je posljednje kolo europskih kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo, a još je puno pitanja u zraku. Ipak, već se zna nekoliko sigurnih putnika.
Sport / Nogomet | 14. 11. 2021. u 10:11 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ovakav je pregled stanja po skupinama, nakon subotnjih utakmica.

Skupina A

U skupini A sve je kristalno jasno po pitanju prva dva mjesta, a Portugal i Srbija će u posljednjem kolu izravno odlučivati o direktnom plasmanu na Svjetsko prvenstvo. Obje reprezentacije imaju jednak broj bodova (17), a prvi međusobni dvoboj odigran u Srbiji završio je bez pobjednika (2:2).
Portugalci će Orlove ugostiti danas na stadionu u Lisabonu, a Srbima igra samo pobjeda za direktan plasman na Svjetsko prvenstvo.

Poredak: 1. Portugal 17, 2. Srbija 17, 3. Luksemburg 9, 4. Irska 6, 5. Azerbajdžan 1

Skupina B

Situacija u skupini B vrlo je slična onoj iz skupine A. Španjolci i Šveđani su nedodirljivi na prve dvije pozicije, a upravo njihov dvoboj odlučit će o izravnom putniku na Svjetsko prvenstvo. Utakmica je na rasporedu večeras u 20:45 na stadionu u Sevilli, a momčadi Luisa Enriquea za ostanak na prvoj poziciji odgovara i neriješeni ishod. Težak posao je pred Šveđanima…

Poredak: 1. Španjolska 16, 2. Švedska 15, 3. Grčka 9, 4. Gruzija 7, 5. Kosovo 4

Skupina C

U skupini C Italija i Švicarska vode bitku za izravan plasman u Katar. Talijani su u prednosti zbog bolje gol razlike, a posljednje kolo im donosi neugodno gostovanje u Sjevernoj Irskoj. Švicarci, s druge strane, u Luzernu dočekuju Bugarsku, a svaki postignuti gol bit će im od velikog značaja.

Poredak: 1. Italija 15, 2. Švicarska 15, 3. Sjeverna Irska 8, 4. Bugarska 8, 5. Litva 3

Skupina D

Subotnjom pobjedom Francuske protiv Kazahstana (8:0), dobili smo pobjednika skupine D. Borba za dodatne kvalifikacije vodit će se između Finske i Ukrajine. Finci imaju dva boda više, ali posljednje kolo donosi im gostovanje kod Francuza, dok Ukrajinci gostuju kod Bosne i Hercegovine koja je porazom od Finske (1:3) izgubila šanse za plasman na svjetsku smotru.

Poredak: 1. Francuska 15, 2. Finska 11, 3. Ukrajina 9, 4. Bosna i Hercegovina 7, 5. Kazahstan 3

Skupina E

Kao što se i očekivalo, Belgijci su rutinirano osvojili skupinu E. Veliku borbu za drugo mjesto vode Wales i Češka. Pogled na tablicu je varljiv jer Velšani u posljednjem kolu dočekuju Belgiju, dok Česi na svom terenu igraju protiv Estonije. Teško je prognozirati tko ima veće šanse za dodatne
kvalifikacije.

Poredak: 1. Belgija 19, 2. Wales 14, 3. Češka 11, 4. Estonija 4, 5. Bjelorusija 3

Skupina F

Jedina skupina u kojoj je situacija potpuno jasna je skupina F. Danci su upisali maksimalnih 27 bodova uz impresivnu gol razliku (30:1), a drugo mjesto s 20 bodova osvojila je Škotska.

Poredak: 1. Danska 27, 2. Škotska 20, 3. Izrael 13, 4. Austrija 13, 5. Farski Otoci 4, 6. Moldavija 1

Skupina G

Nizozemci su imali veliku priliku za potvrdu plasmana na Svjetsko prvenstvo, ali su propustili 2:0 te na kraju remizirali s Crnom Gorom (2:2). Priliku za ispravak imaju već 16.11. u Rotterdamu protiv izravnog konkurenta Norveške. Turci su također u igri za jednu od prve dvije pozicije, a posljednje kolo donosi im gostovanje u Podgorici.

Poredak: 1. Nizozemska 20, 2. Turska 18, 3. Norveška 18, 4. Crna Gora 12, 5. Latvija 6, 6. Gibraltar 0

Skupina H

U skupini H Hrvatska i Rusija odlučuju (nedjelja, 14.11. u 15 sati, Split) o izravnom putniku na Svjetsko prvenstvo, a Vatrenima je potrebna pobjeda. U slučaju neriješenog rezultata ili poraza, izabranici Zlatka Dalića morat će u dodatne kvalifikacije.

Poredak: 1. Rusija 22, 2. Hrvatska 20, 3. Slovačka 11, 4. Slovenija 11, 5. Malta 5, 6. Cipar 5

Skupina I

U skupini I Engleska i Poljska zacementirali su se na prve dvije pozicije. Englezi će, gotovo sigurno, izboriti plasman u Katar jer imaju tri boda više od Poljaka, puno bolju gol razliku, a u zadnjem susretu gostuju kod San Marina. Poljaci, s druge strane, dočekuju neugodne Mađare i potajno će se nadati kiksu Engleza.

Poredak: 1. Engleska 23, 2. Poljska 20, 3. Albanija 15, 4. Mađarska 14, 5. Andora 6, 6. San Marino 0

Skupina J

Njemačka je bez ikakvih problema promarširala skupinom J, dok se za drugu poziciju bore čak tri reprezentacije. Armenci imaju samo teoretske šanse zbog jako loše gol razlike (-8), dok će se prava bitka voditi između Sjeverne Makedonije i Rumunjske. Makedonci imaju bod više od Rumunja, a u posljednjem kolu dočekuju Island, dok će Rumunji gostovati u Lihtenštajnu i nadati se kiksu Sj. Makedonije.

Poredak: 1. Njemačka 24, 2. Sj. Makedonija 15, 3. Rumunjska 14, 4. Armenija 12, 5. Island 9, 6. Lihtenštajn 1

Kopirati
Drag cursor here to close