Izbor još traje

Tko ide na Svjetsko klupsko prvenstvo?

Ostalih 8 mjesta dodjeljuje se na temelju poretka, ali uz ograničenje: ne više od 2 tima po naciji. Engleska je "rasprodala" mjesta, osim ako Arsenal, Newcastle ili United ne osvoje ovo izdanje.
Sport / Nogomet | 30. 10. 2023. u 15:06 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tko ide na Svjetsko klupsko prvenstvo? Igre još nisu gotove. A Juve je, iako nije u Ligi prvaka, još u igri. Doista, prednost mogla bi biti dovoljna za let u SAD u lipnju 2025., na prvo izdanje FIFA turnira. Inter je zapravo već u Americi, Milan i Napoli jure da preotmu drugo mjesto Bianconerima: međusobni okršaj u zadnjem bodu.

Tada će biti veliki problem uklopiti u kalendar turnir koji će završiti sredinom srpnja, u godini koja prethodi Svjetskom prvenstvu 2026. Ali s novčanim nagradama na vidiku ne možete biti egoisti. I rasprava se odmah okreće pravilima za odlučivanje o 12 europskih izbora (od 32 finalista), prenosi La Gazzetta dello Sport.

Novi prijedlog

U Zürichu nikad nisu priopćili kriterije za poredak. Svi znaju da se računaju samo rezultati u Ligi prvaka. Prva ideja bila je primijeniti klupski rang UEFA-e: 2 boda za pobjedu, 1 za remi, 4 za sudjelovanja, 5 za osminu finala, 1 za četvrtfinale, polufinale i finale. Sada se pojavljuje drugačiji prijedlog za više nagrađivanja uspjeha: 3 boda za pobjedu, 1 za remi, 5 za sudjelovanje i nema više bonusa. 

Propisi

Za sastavljanje ljestvice u obzir se uzimaju zadnje četiri Lige prvaka, od 2020.-21. do tekuće (ljestvica će se ažurirati na finalu). Četiri prava mjesta za 4 prvaka: Chelsea, Real i City su sigurna, jedno će biti dodano.

Ostalih 8 mjesta dodjeljuje se na temelju poretka, ali uz ograničenje: ne više od 2 tima po naciji. Engleska je "rasprodala" mjesta, osim ako Arsenal, Newcastle ili United ne osvoje ovo izdanje.

Šest kvalificiranih

Prema novom pravilniku, koji još uvijek čeka odobrenje FIFA-e, ažurirana situacija za treće kolo Lige prvaka bila bi: Bayern 102, Psg 73, Inter 70, Porto 63, Borussia 62, Barça 59, Juve 52, Benfica 49, Ajax 47. S mnogo derbija na redu.

U Njemačkoj Leipzig (58 bodova) lovi Borussiju. U Španjolskoj Atletico (51) i Sevilla (47) ciljaju na Barçu. U Italiji se bore Milan (39) i Napoli (38). Pioli i Garcia imaju 9 bodova na raspolaganju u skupinama: uvijek pobjeđujući mogu doći do 48 i 47. A onda bi uslijedila izravna eliminacija.

Kopirati
Drag cursor here to close