Feđini specijali

There is only one Gary Speed...

Gary koji je bio prototip pravog otočkog nogometaša. Borba, fight za svaku loptu, jednaki pristup svakoj utakmici.
Sport / Nogomet | 11. 06. 2020. u 11:32 Feđa IBRULJ | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U posljednjoj sezoni prije nego što će biti formiran Premiership, titulu prvaka u Engleskoj osvojila je momčad Leedsa. Narednik Wilko kako je nadimak Howarda Wilkinsona favorizirao je željeznu disciplinu i igrače koji su bili voljni raditi i uskladiti se s njegovim načinom razmišljanja.

Slagao je momčad od Johna Lukica, Vinniea Jonesa, preko GaryjaMcAllistera, GordonaStrachana, Lee Chapmana, do EricaCantone. Kažu da je u to vrijeme najbolji vezni red imao Leeds.

Britanski, u kojem su igrala dva Škota, GordonStrachan, Gary McAllister, jedan Englez David Batty i Velšanin Gary Speed. Gary koji je bio prototip pravog otočkog nogometaša. Borba, fight za svaku loptu, jednaki pristup svakoj utakmici. Ništa neobično s obzirom na to da je počeo kao lijevi bočni, prije nego što će ga Wilkinson prekomandirati u prvu momčad, u vezni red.

Mr. Versatility

U sezoni kada je Leeds osvojio naslov prvaka Speed je propustio samo jednu utakmicu. Jednostavno ali i zvanično bio je najbolji igrač Leedsa. Čiji je dres nosio 312 puta te je postigao 57 golova. Neki se posebno pamte, poput onoga u revanš utakmici prvog pretkola Lige prvaka protiv Stuttgarta. U Leedsu je imao nadimak "Mr. Versatility"

''Moj prvi susret s Garyjem je bio tamo negdje 1988. godine. Sjećam se da je za mladu momčad igrao lijevog bočnog. Nakon razgovora i njegovog dolaska u prvu momčad, rekao sam da može igrati prema naprijed, u veznom redu. On je bio igrač koji je mogao igrati na devet ili deset pozicija u momčadi i nikada se nije ljutio. Nikada nije žalio, nikada, nikada nije pokazao nikakvo neslaganje. Nije bio talentiran kao neki, ali je sve mogao nadoknaditi žestokim radom'', govorio je o svom nekadašnjem igraču, trener Wilkinson.

Video: Gary Speed Leeds United Tribute - Stop Crying Your Heart Out

Četiri godine nakon osvojene titule, dobio je ponudu koja se ne odbija. Onu Evertona. Za razliku od Leedsa, na Goodisonu je ostao dvije godine, a klub će napustiti u nerazjašnjenim okolnostima. Nikada nije ni htio govoriti o tome što se dogodilo, samo je rekao da ne želi reći bilo što protiv njegovog kluba. Iako je već tada bilo poznato kako se "kačio" s tadašnjim menadžeromHowardomKendallom.

Dalglish ga želio u Newcastleu

Za igrača kakav je bio Speed, uvijek je bilo interesenata. Među prvima Newcastle u kojem opet bio u svom elementu. S tim da je igrao više u sredini nego na lijevoj strani što mu je nekako više odgovarala. Ipak je mogao više kontrolirati igru svoje momčadi. Na St. James' Park je stigao 1998. godine, kao želja trenera KennyjaDalglisha.

U popularnim "Svrakama" sjajno se uklopio, trio Given - Speeds - Shearer bio je pravi trademark tadašnjeg Premiershipa.

Video: 加利·史必為紐卡素建功片段( Gary Speed Newcastle United goals )

''Gary je bio veličanstvena osoba, vedra, zabavna. Bio je obiteljski čovjek, podignuo bi atmosferu gdje god bi se pojavio. Ponosan sam što sam bio njegov prijatelj'', govorio je kasnije Shearer.

U Boltonu početak trenerske priče

2004. godine, 33-godišnji vezista postao je član Boltona, i to jedne od najuspješnijih generacija u povijesti kluba od kojeg je danas samo ostalo ime. I tu bio dio momčadi koja je čak dva puta igrala Kup UEFA. Jedno vrijeme je čak u Boltonu obavljao ulogu trenera - igrača, a onda je karijeru zaključio u Sheffield Unitedu.

Njegova reprezentativna karijera je trajala 14 godina, ali ni oni uostalom kao i njegovi prethodnici, također sjajni igrači nisu imali sreće da s reprezentacijom zaigraju na nekom velikom takmičenju. Sve ono što nije napravio kao igrač, planirao je da će uraditi kao izbornik kada je 2010. zamijenio Johna Toschaka.

Video: Gary Speed

Njegovi ciljevi su bili plasman u Brazil na svjetsko ili u Francusku na EURO. Kapetansku vrpcu dao je 20-godišnjem Ramseyu, oko sebe je okupio vrhunsku trenersku ekipu i igračima predstavio dugoročni plan.

Neki novi Wales

Reprezentacija Walesa je napokon počela poprimati obrise jedne kvalitetne, ozbiljne družine koja ne samo da može povremeno nekoga iznenaditi već i ispunjavati svoje planove. Danas se slobodno reći kako je Speed udario temelje jednoj selekciji koja će napraviti povijesni uspjeh 2016. godine.

''Gary je bio veliki čovjek, klasa za sebe. Imao sam tu sreću da sam ga poznavao dugo vremena. Jako nam svima nedostaje. Meni još uvijek nedostaje i uvijek će mi nedostajati. Ne mogu vjerovati da ga nema, kad vidim velški dres a njega nema ni blizu. Takvog čovjeka ne možete zaboraviti i nikad ne možete prijeći preko toga. Pokušavate se nositi s time kako vrijeme prolazi, ali Garyja nikad neću zaboraviti'', reći će i danas Chris Coleman koji je vodio Velšane do podviga u Francuskoj.

Zašto Speedo?

Gary je nažalost nije dočekao uspjeh reprezentaciju. Svoju bitku izgubio je 2011. godine. Ne nije bio bolestan. Naprotiv, dan prije nego što će izvršiti samoubojstvo niti jednom gestom, potezom, bilo čime, nije dao znak da bi mogao uraditi to što je uradio. Gostovao u BBC-jevoj emisiji FootballFocus, popio je piće s Alanom Shearerom, nešto kasnije je otišao na večeru kod obiteljskih prijatelja. Po povratku kući jeste došlo do male svađe, ali kako je tvrdila njegova supruga Louise ništa strašno. Ipak, ona je izašla i provozala se po kvartu. Kada su Louise vratila, vidjela je kako nema ključeva od garaže. Otišla je do garaže i tamo vidjela sliku koja će "progoniti" cijeli život. Gary se objesio. Bio je 27. studeni 2011, Garyju su bile samo 42 godine.

Video: Gary Speed dies age 42 Robbie Savage emotional Tribute

''Zašto Speedo? Zašto nisi nazvao mene ili nekog od svojih bliskih prijatelja ako si se osjećao toliko loše?'', pitao se njegov veliki prijatelj Alan Shearer. Pitali su se mnogi i pitaju se još i danas. Je li depresija bila jedan od razloga? Problemi u braku, stres na poslu koji je obavljao. Stvari koje su mnogima svakodnevica.

''Depresija kod muškaraca često prolazi nezamijećeno - od njih samih, obitelji, čak i liječnika. Ipak, procjenjuje se da je postotak depresije među muškarcima srednje životne dobi čak 40% - daleko više nego među ženama gdje čini 25%'', mišljenja je doktor Bob Murray koji se bavio ovom temom. Međutim, u slučaju GaryjaSpeeda, policija je pokušala pomoći ili pronaći odgovore na neka pitanja.

Skrivao depresiju

Vrlo brzo se samoubojstvo GaryjaSpeeda počelo povezivati s Barryjem Bennellom, bivšim engleskim trenerom protiv kojeg je podignuto 55 optužnica od kojih su 42 za seksualno zlostavljanje, 11 za silovanje te dvije za pokušaj silovanja dječaka u dobi od osam do 15 godina.

Navodno je jedan od tih tada mladih momaka bio i GarySpeed. On je igrao u mladim momčadima Leeds Uniteda krajem osamdesetih, a tada je Bennell bio jedan od trenera u klubu. Sve se zakuhalo kada je nogometaš AndyWoodward, bivši igrač engleskih niželigaša, iznio svoja grozna iskustva. Prije dvije godine Bennell (64) osuđen je na sudu u Liverpoolu na 31 godinu zatvora. Par mjeseci kasnije, Garyjeva supruga je medijima ispričala priču o tome kako je pronašla Garyjevo pismo koje joj je poslao sa 17 godina. U pismo je Gary pisao koliko je već tada bio depresivan:

"Draga Louise,
Ne znam točno što reći. Razmišljao sam o tome da odem pecati u Leeds, ali razmišljao sam i o drugim stvarima koje ne želim reći. Toliko sam depresivan. Sad samo idem leći spavati i nadam se da se više neću probuditi. Toliko te volim, uvijek ću te voljeti. Ne znam što drugo reći nego da ćeš me možda vidjeti prije nego misliš. Nikad mi ne izlaziš iz misli, sve drugo se sad čini nebitno, volim te više nego možeš zamisliti'', napisao je tada još tinejdžer GarySpeed.

''Kad sam vidjela što mi je tada pisao, osjećala sam se kao da mi se upalila neka lampica iznad glave, kao trenutak spoznaje. Daje neke odgovore na pitanje zašto si je naudio. To nije nešto što bi normalni 17-godišnjak napisao, ili jest? Ili barem ne neki koji se osjeća dobro'', kazala je Louise.

Ali to je samo odgovor na pitanje ili barem jedan dio odgovora na pitanje, zbog čega je "digao ruku" na sebe ovaj sjajni nogometaš? Je li drugi dio odgovora zna Bennell koji je iza rešetaka? Ili možda netko iz te skupine tada mladih igrača koji su prošli pakao.

Video: Hen wlad fy nhadau memorial gary speed

Britanci kažu kako više od 60 posto muškaraca koji su patili od depresije, nikada ne razgovaraju o svom problemu. Nažalost, očito je u toj skupini bio i GarySpeed. Za kojeg će i danas navijači reprezentacije Walesa reći:
''There is only one Gary Speed...''

Kopirati
Drag cursor here to close