31. Memorijal "Andrija Anković"

Sutjeska i Zrinjski se žele izjednačiti sa splitskim Hajdukom

U Gabeli će se u petak i subotu igrati 31. izdanje Memorijalnog turnira “Andrija Anković”, najdugovječnijeg još uvijek aktivnog turnira u državi.
Sport / Nogomet | 11. 02. 2021. u 10:43 S.B. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Memorijal se nije igrao samo tijekom ratnih i poratnih godina, a igrat će se i u ovoj pandemijskoj godini.

Zahvaljujući Sutjeski iz Nikšića, koja je osvojila zadnja tri izdanja turnira, prošlo na jedanaesterce protiv Zrinjskog, i ovaj turnir imat će međunarodni karakter. 

Sutjeska traži svoj četvrti naslov i prva je ekipa nakon Hajduka koja je osvojila tri turnira zaredom, a ako bi osvojila i četvrti izjednačila bi se s Hajdukom. 

Zrinjskom će ovo biti 14. nastup i nakon GOŠK-a, koji je kao domaćin nastupio na svim turnirima, ima daleko najviše pojavljivanja, a uz to tražit će šesti naslov pobjednika, čime bi se i oni izjednačili sa splitskim Hajdukom.

Za 31. Memorijal su ždrijebani polufinalni parovi pa će od 13 sati (petak, 12. veljače) zaigrati Zrinjski (Mostar) i Sutjeska (Nikšić), dok od 15 sati igraju domaći GOŠK i Gradina (Srebrenik). Dan kasnije od 13 sati se igra utakmica za treće mjesto, a od 15 sati finale. 

Tradicionalna Plavo – bijela noć se ove godine neće održavati zbog pandemije koronavirusa.

Na Andriju Ankovića su "ličili" Bokšić, Deranja, Mandžukić, Mašić...

Andrija Anković se rodio u Gabeli 16. srpnja 1937. godine, a s nepunih 17 godina debitirao za Slogu iz Gabele (danas GOŠK). Od 1955. do 1958. godine je igrao za Neretvu iz Metkovića, da bi do 4. srpnja 1966. odigrao 326 službenih utakmica i postigao 250 golova svrstavši se među deset najuspješnijih golgetera u povijesti Hajduka. Vrhunac svoje karijere doživio je osvajanjem zlatne olimpijske medalje u Rimu 1960. godine. Neki od igrača koji su na turniru u Gabeli dobili najveće priznanje dvodnevnog Memorijala da “najviše podsjećaju na Andriju Ankovića” su: Dušan Tarana (GOŠK), Miloš Đelmaš (Partizan), Dragan Jakovljević (Sarajevo), Alen Bokšić (Hajduk), Dubravko Zrilić (Dubrovnik), Josip Bule (GOŠK), Zvonimir Deranja (Hajduk), Mario Mandžukić (Dinamo), koji je jedini ovaj trofej osvojio dva puta, Ivan Vuković (Hajduk), Radomir Đalović (Budućnost)... Na prošlom izdanju ovo priznanje pokupio je Anes Mašić.

Kopirati
Drag cursor here to close