I to se dogodilo

Sudac zbog jedanaesterca u zatvor!

Apelacija je praktično potvrdila presudu Višeg suda u Novom Sadu, od 26. ožujka, kojom je Srđanu Obradoviću istovremeno izrečena kazna i od 15 mjeseci zatvora.
Sport / Nogomet | 02. 12. 2021. u 12:46 Feđa Ibrulj

Tekst članka se nastavlja ispod banera

I to je moguće.Jedan od najvećih nogometnih skandala u Srbiji dobio je i sudski epilog. Bivši nogometni sudac Srđan Obradović pravomoćno je osuđen na 15 mjeseci zatvora zbog toga što je 2018. godine dosudio nepostojeći jedanaesterac na utakmici između Spartaka i Radničkog.

Nekadašnjem suci iz Jagodine izrečena je "zabrana vršenja poziva i djelatnosti nogometnog suca i svih drugih djelatnosti u Nogometnom savezu Srbije". Apelacija je praktično potvrdila presudu Višeg suda u Novom Sadu, od 26. ožujka, kojom je Srđanu Obradoviću istovremeno izrečena kazna i od 15 mjeseci zatvora.

Obradović je bio glavni sudac na utakmici Spartak - Radnički Niš u Subotici 13. svibnja 2018. godine, a radilo se o susretu koji je bio važan i jednima i drugima u borbi za Europu. 

Tijekom suđenja, svjedoci su potvrdili kako su pojedine osobe, u poluvremenu utakmice, ulazile u sudačku svlačionicu i vršile pritisak na suca. Zanimljivo, Spartak je slavio 2:0, Nikolić igrač domaćih je postigao dva gola s bijele točke u 66. i 79. minutu.

Jedan od spornih penala, kako je navedeno u obrazloženju presude, utjecao je na odluku suda da kazni Srđana Obradovića. Pored toga početkom drugog poluvremena, Radnički je ostao s igračem manje,  direktan crveni karton dobio je napadač Milan Pavkov.

Jedanaesterac, posebno onaj drugi je bio više smiješan nego sporan:

Video: Sporni trenutak na utakmici 

Kako su pisali mediji u Srbiji, Niški klub u to vrijeme imao je ogroman utjecaj u NSS, predsjednik Radničkog, Ivica Tončev, tada bio u "ljubavi“ sa Slavišom Kokezom, razočaran u epilog prethodne, također skroz neregularne sezone, vidio je Radnički u Europi. Imao je privilegiju da ne bira sredstva, čak i utiče na izbor sudaca.

Bilo je tu kako to već u takvim situacijama svega i svačega, optužbi s jedne i druge strane, saslušan je veliki broj svjedoka, igrača, pričalo i pisalo kako je prije početka drugog poluvremena porastao broj oklada na stranu Spartaka, tko zna što sve ne. Međutim, UEFA, naravno, nije previše kako se kaže brinula za još jednu utakmicu s oznakom "sumnjivo". I tako je krug zatvoren.

Nedugo nakon toga policija je pokrenula službeni postupak protiv Obradovića zbog namještanja utakmica. No, Nogometni savez Srbije ga tijekom postupka nije izbacio već mu je namijenio ulogu delegata suđenja. Sada se ipak on više ne može vratiti u nogomet jer je, osim zatvorske kazne, dobio i zabranu obnašanja bilo kakve dužnosti u ovom sportu na sljedećih 10 godina.

Tijekom svoje sudačke karijere, Obradović je imao svojih "ispada" kako na utakmicama Prve lige Srbije, od derbija Zvezda - Partizana (gol iz auta), preko susreta Zvezda - Vojvodina, da nekih drugih jedanaesteraca u omladinskim ligama.

Kopirati
Drag cursor here to close