Priča još nije gotova

Sud na stani Superlige

"Ne čini nam se da UEFA i FIFA mogu opravdati zaštitu općih interesa europskog nogometa", rekli su suci, navodeći "zlouporabu neopravdanog dominantnog položaja".
Sport / Nogomet | 31. 01. 2023. u 22:19 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Priča oko Superlige očito još uvijek nije završena. Barem ne za sada. Trgovački sud u Madridu je prihvatio žalbu A22 Sportsa, utvrdivši da Super liga ima legitimitet i da klubovi koji su još dio nje (Juventus, Real Madrid i Barcelona) ne mogu biti sankcionirani od strane UEFA-e i FIFA-e.

Podsjećamo, 12 klubova pokušalo je osnovati Europsku Superligu u travnju 2021., ali je plan propao u roku od 48 sati, nakon prosvjeda navijača i nogometnih upravnih tijela. Real Madrid, Barcelona i Juventus još nisu odustali od projekta.

"Ne čini nam se da UEFA i FIFA mogu opravdati zaštitu općih interesa europskog nogometa", rekli su suci, navodeći "zlouporabu neopravdanog dominantnog položaja".

Ovom odlukom sud u Madridu spriječio je UEFA-u i FIFA-u izricanju kazni, prije nego što Europski sud pravde (CJEU) donese presudu.

Generalni odvjetnik Europskog suda pravde presudio je u prosincu da je UEFA iskoristila svoja prava kada je zaprijetila sankcioniranjem klubova koji stoje iza Superlige.

Presuda stoga nalaže FIFA-i i UEFA-i da se suzdrže od donošenja bilo kakvih mjera ili radnji te od izdavanja bilo kakve izjave "koja ometa ili ometa, izravno ili neizravno, pripremu ili razvoj Superlige te također zabranjuje nogometnim institucijama da najavljuju ili prijete bilo kakvim disciplinskim ili kaznene mjere protiv klubova, voditelja i ljudi iz klubova i/ili igrača koji sudjeluju u pripremama Superlige".

Šest engleskih klubova koji su sudjelovali u pokušaju osnivanja Super lige (Arsenal, Chelsea, Liverpool, Manchester City, Manchester United i Tottenham), osim što su se povukli, obvezalo se da više neće biti dio takvih projekata.

Čelnici Superlige pokrenuli su sredinom listopada novu tvrtku A22 Sport Management s ciljem otvaranja “dijaloga” o budućnosti europskog klupskog nogometa.

Kopirati
Drag cursor here to close