Jedan plus za dva minusa

Što donosi ili odnosi eventualno skraćenje lige?

Stadioni u BiH su dobrim dijelom prazni, poluprazni i poznajući mentalitet vrlo lako bi se moglo dogoditi da jednostavno dođe do zasićenja. Gledatelja, navijača. Zato sve treba pažljivo odvagati, vidjeti koliko će jedan plus stvoriti minusa.
Sport / Nogomet | 04. 05. 2024. u 00:30 Feđa Ibrulj

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Teško je nabrojati sve probleme koji prate Premijer ligu BiH. Ali ih ima. Međutim, sada je na površinu isplivao kao jedan od većih, broj klubova. Sada je previše i 12 klubova.

U kojem pravcu stvari idu 

Izvršni odbor NS BiH je predložio da iduće sezone iz Wwin lige BiH ispadnu četiri kluba, te da od sezone 2025/2026 u prvenstvu sudjeluje 10 ekipa. Ova odluka će biti na glasanju na sjednici Skupštine Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine 25. svibnja, ali čini se da neće ići onako kako je to uobičajeno u savezu.  Jednoglasno.

Jer već sada se oglasio Nogometni savez Županije Zapadnohercegovačke. Na 20. proširenoj sjednici Izvršnog odbora Županijskog nogometnog saveza Županije Zapadnohercegovačke jedna od glavnih točaka je bio prijedlog odluke Izvršnog odbora Nogometnog saveza BiH o smanjenju Premijer lige BiH s 12 na 10 klubova.

Problem Prve lige 

Izvršni odbor ŽNS ŽZH je uz potporu svih klubova članova Saveza donio zaključak kojim se protivi navedenom prijedlogu. ŽNS ŽZH nije ultimativno protiv smanjenja Premijer lige BiH na 10 klubova, ali smatra da navedeni prijedlog nije cjelovit s obzirom na to da predložena reforma ne obuhvaća reformiranje nižih rangova natjecanja što smatramo neophodnim za provedbu ovakve odluke, te navedeni prijedlog nije prošao širu raspravu među nogometnom javnošću, stručnim tijelima i svim sastavnicama Nogometnog saveza što smatramo da je bilo potrebno s obzirom na značaj predmetne odluke. Izvršni odbor ŽNS ŽZH je dao naputak svojim članovima Skupštine NS BiH da ne podrže donošenje ovakve odluke na Skupštini.

Sasvim očekivano, jer nitko nije objasnio, zašto, zbog čega, kakav je plan kada su u pitanju prvoligaška takmičenja u Federaciji BiH ali i u RS-u. Barem za sada. Za očekivati je da će se priča "vrtjeti" oko kvalitete Lige, što je donekle točno, ali samo donekle.

Kvaliteta pada, razlika je sve veća 

Prošle sezone je razlika na kraju prvenstva između prvog i četvrtog bila 26 bodova. Prije toga 38 bodova. Napomena, to je samo razlika između prvog i četvrtog znači klubova koji se bore za Europu. Možete pronaći tabele pa vidjeti kakva je razlike između prvog i osmog ili sedmog. Usput, zadnjih deset sezona tri kluba osvajala naslove, Zrinjski, Borac i Sarajevo.

Jednostavno iz godine u godinu sve je veća razlike između klubova koji se bore za trofeje i onih ispod. Ti klubovi ne mogu pratiti niti financijski, niti kvalitetom one najbolje i sada možete zamisliti situaciju u kojoj recimo Radnik i Igman moraju igrati četiri puta u sezoni. I koliko jedan klub koji je šesti ili sedmi može napraviti protiv prvog ili drugog na tabeli.

Također tu je prisutan problem organizacije nižih rangova. Imamo Prvu ligu FBiH sa 16 klubova, te Prvu ligu RS s dva kluba više. Kako će se urediti niži rangovi? Teško je očekivati da ćemo dobiti jedinstvenu Prvu ligu nakon toliko godina. Što samo dodatno usložnjava najavu skraćivanje Lige.

Što ako sve pređe u dosadu?

Stadioni u BiH su dobrim dijelom prazni, poluprazni i poznajući mentalitet vrlo lako bi se moglo dogoditi da jednostavno dođe do zasićenja. Gledatelja, navijača. Zato sve treba pažljivo odvagati, vidjeti koliko će jedan plus stvoriti minusa. Međutim, znamo da je u savezu kroz prošlost doneseno toliko odluka koje nisu imali svoje pokriće, pa još jedna koja određuju budućnost BiH nogometa ne bi bila iznenađenje.

Kopirati
Drag cursor here to close