Oštra kritika

Stefan Effenberg: Özil i Gündogan su trebali biti izbačeni iz reprezentacije

Komentirajući najnoviji skandal koji je nastao nakon što su se njemački reprezentativci turskog porijekla, Gündogan i Özil, slikali s turskim predsjednikom Erdoganom, Effenberg je izrazio mišljenje da su obojica trebali biti suspendirani.
Sport / Nogomet | 13. 06. 2018. u 11:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jedan od onih njemačkih nogometaša koji su u sportskoj javnosti uvijek bili visoko cijenjeni je i Stefan Effenberg, beskompromisni veznjak, kratkog fitilja i oštrog jezika.

Njegov specifičan odnos prema nogometu gotovo da je bio netipičan za poznati njemački stil nogometaša kao suzdržanog ratnika koji na terenu ima samo jedan cilj - pobjedu kolektiva. Popularni Effe jest izgarao za tim, ali nije se želio odreći svoga prava da bude kritičan i da pokaže emociju, stav i otpor.

Ovaj 49-godišnji bivši reprezentativac sakupio je tek 35 nastupa na njemačku reprezentaciju, a svojedobno je bio žrtvom stroge suspenzije nogometnog saveza, jer je publici pokazao srednji prst.

Komentirajući najnoviji skandal koji je nastao nakon što su se njemački reprezentativci turskog porijekla, Ilkay Gündogan (27) i Mesut Özil (29), slikali s turskim predsjednikom Erdoganom, Effenberg je izrazio mišljenje da su obojica trebali biti suspendirani.

"Ako gledate na neke vrijednosti koje je DFB (Njemački nogometni savez) uvijek naglašavao, onda je odluka o tome mogla biti samo da ih se izbaci iz reprezentacije", kaže Stefan Effenberg.

On napominje kako nogometni savez očito kriterije prilagođava svojim trenutačnim potrebama i prioritetima. Njega su 1994. suspendirali na četiri godine, jer je fanovima Elfa nakon jedne utakmice pokazao srednji prst, što je protumačeno kao izostanak svakog poštovanja prema publici.

Bilo je to na Svjetskom prvenstvu u SAD-u 1994., a ovaj njemački veznjak je na utakmici protiv Južne Koreje zamijenjen u 75. minuti. Uslijedila je njegova reakcija pokazivanjem srednjeg prsta publici koja mu je zviždala, nakon čega je tadašnji izbornik Berti Vogts svome igraču uručio povratnu avionsku kartu, a nogometni savez ga suspendirao iz nacionalne vrste.

Effenberg podsjeća i na sličan raniji slučaj koji se dogodio vrataru Uliju Steinu, koji je za vrijeme svjetskog prvenstva 1986. godine u Meksiku posprdno govorio o izborniku Franzu Beckenbaueru, koji ga je zbog toga poslao natrag u Njemačku. Svi kasniji pokušaji da se Steina rehabilitira nisu uspjeli, tako da je ovaj izvrsni vratar za njemačku nacionalnu vrstu branio samo šest puta. Nogometni savez ostao je čvrst po pitanju onih koji su pokazivali nedisciplinu.

Özil i Gündogan nisu pokazivali takvu vrstu nediscipline, ali su slikama s Erdoganom pokazali svoju političku lojalnost zemlji svoga porijekla, zbog čega im njihova sportska domovina duboko zamjera.

Kopirati
Drag cursor here to close