Samo je jedan predsjednik

Žestoka reakcija na susret Özila i Gündogana s turskim predsjednikom Erdoganom

"Nogomet i DFB zastupaju vrijednosti koje gospodin Erdogan nedovoljno uvažava. Stoga je nedopustivo da članovi naše nacionalne vrste dopuste da ih se tako manipulira za izborni manevar"
Sport / Nogomet | 15. 05. 2018. u 08:06 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ne kaže se tek tako - krv nije voda. Ali, ponekad odabir strane, upravo zbog toga, može biti prilično licemjeran.

U njemačkoj javnosti digla se velika vika i prašina zbog načina na koji su nogometni reprezentativci Mesut Özil (29) i Ilkay Gündogan (27), standardni članovi Elfa, iskazali ljubav turskom predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoganu. Bild piše kako nisu mogli izabrati lošiji trenutak za susret s turskim predsjednikom.

Oštro su reagirali i iz Nogometnog saveza (DFB), a predsjednik saveza Reinhard Grindel (56) najoštrije je ukoririo reprezentativce Njemačke turskog porijekla.

"Nogomet i DFB zastupaju vrijednosti koje gospodin Erdogan nedovoljno uvažava. Stoga je nedopustivo da članovi naše nacionalne vrste dopuste da ih se tako manipulira za izborni manevar. Dvojica reprezentativaca na ovaj način zasigurno ne pomažu konceptu integracija koje provodi DFB", kazao je Grindel.

Potpredsjednik Rainer Koch (59) zamjera Ilkayju Gündoganu što je na dresu kluba za koji igra (Manchester City) napisao posvetu Erdoganu riječima "za moga predsjednika". Koch smatra kako bi za nekoga tko namjerava uskoro ponovno obući dres reprezentacije Njemačke na Svjetskom prvenstvo istinski predsjednik trebao biti upravo onaj tko predsjedava tom zemljom za koju nastupa.

Menadžer Elfa Oliver Bierhoff (50) smatra kako su obojica reprezentativaca morali biti svjesni simbolike zajedničkih slika s turskim predsjednikom.

Osuđujuće su reagirali i političari iz vodećih stranaka u Njemačkoj.

"U reprezentaciji bi trebalo dozvoliti nastup samo onim dečkima kojima je Steinmeier predsjednik", kazala je Lale Akgün iz SPD-a, koja je i sama turskog porijekla, a potpredsjednik Bundestaga Hans-Peter Friedrich (CSU) smatra kako je ovo neobičan potez dvojice reprezentativaca za koje je njemački nogomet tako puno učinio.

"Dozvoliti da budeš iskorišten u izbornoj kampanji jednog stranog predsjednika, koji je ne tako davno govorio pogrdno o Njemačkoj, je čudnovato", naglasio je Friedrich.

Özil (Arsenal) i Gündogan (Manchester City), skupa s turskim reprezentativcem Cenkom Tosunom (Everton), susreli su se s Erdoganom u londonskom hotelu „Four Seasons“ , poklonivši mu svoje dresove s posvetama.

Ilkay Gündogan na dresu kojeg je poklonio turskom predsjedniku napisao je: "Mome predsjedniku, s osobitim poštovanjem".

Kopirati
Drag cursor here to close