Poraz za europski nogomet?

Zbogom nogometu kakvog poznajemo: Sud odobrio Superligu

Odluka se, sudeći po ranijim reakcijama, neće svidjeti mnogim ljubiteljima nogometa. Sud je, naime, dao zeleno svijetlo za osnivanje Superlige nakon tužbe tvrtke ‘A22‘
Sport / Nogomet | 21. 12. 2023. u 10:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europski sud donio je odluku u korist Superlige! Na čitanju konačne presude rečeno je da krovnim nogometnim organizacijama Fifi i Uefi postoji "zlouporaba dominantne moći". 

Osnivači Superlige čelnici su moćnih europskih klubova Real Madrida, Barcelone i Juventusa.

Odluka se, sudeći po ranijim reakcijama, neće svidjeti mnogim ljubiteljima nogometa. Sud je, naime, dao zeleno svijetlo za osnivanje Superlige nakon tužbe tvrtke "A22", smatrajući da su pravila vodećih nogometnih organizacija vezana za klupska natjecanja suprotna europskim zakonima.

"Uefin monopol gotov"

Zagovaratelji novog natjecanja dobili su pravo organizacije turnira mimo Uefe, pišu Sportske.

"Pobijedili smo! Uefin monopol je gotov, a nogomet je besplatan. Klubovi su sada slobodni od prijetnji i sankcija te mogu sami odlučivati o svojoj budućnosti. Jamčim klupske prihode i plaćanja, kao i solidarnost s nogometom", rekao je Bernd Reichart, izvršni direktor tvrtke tužitelja "A11".

Poraz za europtski nogomet

I dok Reichart priča o pobjedi, mnogi će navijači kazati da odluka nije ništa više od teškog poraza za europski nogomet.

U pravilu, glas pratitelja uvijek je bio protiv Superlige, natjecanja čiji će se model vjerojatno još usavršavati, no podrazumijeva i do 80 ekipa raspoređenih po grupama, u koje klubovi dolaze na temelju učinka u nacionalnim prvenstvima.

Nogometna revolucija

Dobro se sjećamo kadrova otprije dvije godine, kada je predsjednik Real Madrida Florentino Perez kao ključni pokretač, ujedno i predsjednik Superlige, progovorio o nogometnoj "revoluciji". Držao je da je ovaj projekt jedina garancija uspjeha, pozivajući se na to da nogometu pada popularnost te da su ljudi željni udarnijih utakmica.

Isto tako, sjećamo se i kadrova ispred raznih stadiona diljem Europe, a posebice u Engleskoj. Mase navijača krenule su u protest, vodeći se mišlju da će Superliga dodatno otuđiti nogomet od naroda, odnosno poslati ga u još čvršći stisak bogatih.

"Kao što sam upozoravao, uvijek je bilo moguće organizirati natjecanja izvan okruženja Uefe i Fife, to se ne može zabraniti. Pobjednici se već počinju opijati", rekao je predsjednik La Lige Javier Tebas.

 

Kopirati
Drag cursor here to close