Prava čarolija

Službeni FIFA World Cup™ Trophy Tour by Coca-Cola stigao je u Sarajevo!

FIFA World Cup™ Trophy će biti izložen u sarajevskoj Vijećnici 17. i 18.5., a na platou preko puta Vijećnice će biti dostupan Coca-Cola Corner, sa brojnim aktivacijskim programima koje su FIFA i Coca-Cola pripremili.
Sport / Nogomet | 17. 05. 2022. u 16:42 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Peta ikad organizirana svjetska turneja originalnog FIFA-inog trofeja, koja će obići 51 državu, kako bi inspirirali i podijelili magiju sa navijačima i navijačicama širom svijeta, po drugi put uključuje dolazak Trofeja u Sarajevo.

FIFA World Cup™ Trophy će biti izložen u sarajevskoj Vijećnici 17. i 18.5., a na platou preko puta Vijećnice će biti dostupan Coca-Cola Corner, sa brojnim aktivacijskim programima koje su FIFA i Coca-Cola pripremili.

''Za Coca-Colu, zapravo, stvarna magija svjetske turneje FIFA World Cup™ je u povezanosti s drugima, predanost igri i vjerovanju u svoj tim. Ovo je jedinstvena prilika za bh. građane – da vide i fotografiraju najpoznatiji i najprestižniji sportski simbol – originalni trofej FIFA svjetskog prvenstva'', kazao je Mark Docherty, generalni direktor Coca-Cole Adria.

Trofej stiže u pratnji - Gilberta Silve i Faruka Hadžibegića, ambasadora FIFA World Cup™ Trophy Tour by Coca-Cola.

''Velika je čast doći po prvi put u Sarajevo i biti dio ove sjajne priče sa Coca-Colom u kojoj mladima ljudima dajemo priliku za inspiraciju uživo sa najznačanijim fudbalskim trofejem na svijetu'', kazao je Gilberto Silva, ambasador FIFA World Cup™ Trophy Tour by Coca-Cola.

Kako da se približite trofeju?

''Velika mi je čast biti ambasador na ovako značajnom događaju kao što je to FIFA World Cup™ Trophy Tour by Coca-Cola. Zadovoljstvo mi je govoriti u ime svih onih kojima je nogomet najvažnija sporedna stvar, ali i za sve ljubitelje sporta'', rekao je Faruk Hadžibegić, bivši nogometaš bh. reprezentacije.

The FIFA World Cup™ Trophy Tour by Coca-Cola je izuzetna prilika za ljude da uđu u djelić nogometne povijesti i podijele među sobom svoju strast prema sportu, a taj neko možete biti vi.

Da biste ''osvojili'' priliku da se približite Trofeju i slikate s njim, potrebno je da sudjelujete u aktivnostima koje su FIFA i Coca-Cola spremile za vas u Coca-Cola Corneru, na platou prekoputa Vijećnice.

''Velika mi je čast u ulozi gradonačelnice poželjeti vam dobrodošlicu u olimpijsko Sarajevo. FIFA World Cup trofej je ''na putu oko svijeta'', u okviru ove jedinstvene turneje, stigao u bh. prijestolnicu. Sarajevo kao grad sporta i mladosti, sve Sarajke i Sarajlije u čije vam se ime danas i obraćam, ponosni su domaćini ovog eminentnog događaja. Pozivam sve svoje sugrađane i strastvene navijače da iskuse ovaj povijesni trenutak, vide i fotografiraju autentični nogometni simbol i budu dijelom prave sportske čarolije! Sigurna sam da će ovaj trofej jednog dana biti upravo u rukama bh. Zmajeva, rekla je gradonačelnica Benjamina Karić.

O FIFA World Cup™ Trophy-u

Originalni FIFA trofej se dodjeljuje pobjednicima Svjetskog prvenstva, ali ostaje u FIFA-inom vlasništvu.

Reprezentacija koja je osvojila trofej, kao pobjednica Svjetskog prvenstva, privremeno zadržava autentični trofej, a zatim joj se trajno dodjeljuje pozlaćena replika, dakle ne od pravog zlata, sa ugraviranom godinom, zemljom domaćinom i pobjednikom događaja.

Originalni trofej je napravljen od čistog zlata i težak je 6.142 kg, a napravljen je kao kompozicija dviju ljudskih figura koje drže globus iznad sebe.

Trenutni dizajn Originalnog trofeja datira iz 1974. godine. Kao jedan od najpriznatijih svjetskih sportskih simbola i neprocjenjiva ikona, Originalni FIFA-in trofej može dodirnuti i držati u rukama samo vrlo odabrana grupa ljudi koja uključuje bivše pobjednike svjetskih prvenstava i šefove država.

Ovogodišnja misija putovanja FIFA-inog trofeja je stvaranje klimatski pozitivnih iskustava kroz prakticiranje najboljih praksi održivosti. Pored Vijećnice i u Coca-Cola Corneru će tijekom oba dana biti postavljeni kontejneri za odvojeno prikupljanje otpada, kako bi se nastavila praksa edukacije građana i podizanja svijesti o potrebi odvojenog prikupljanja i recikliranja otpada, sa posebnim fokusom na plastičnu ambalažu.

Kopirati
Drag cursor here to close