Pilićarenje

Slučaj Sancho: Manchester City radio ilegalno za sitan novac?

Borussia je ovog nadarenog mladića platila Cityju oko osam milijuna eura, a njemački Spiegel u najnovijem izdanju donosi informaciju kako Sanchov prelazak u Manchestrer City iz Watforda nije bio legalan.
Sport / Nogomet | 23. 02. 2019. u 11:44 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mladi engleski nogometaš Jadon Sancho (18) ove je sezone vjerojatno najveće otkriće u ligama petice, jer je u Bosussiji Dortmund bljesnuo odmah nakon prelaska prošloga ljeta iz Manchester Cityja.

Nijedan mladi igrač nije u tolikoj mjeri impresionirao navijače kao Sancho, a njegov je doprinos dobrim rezultatima Borussije izniman. Sve te dobre igre donijele su mu, uostalom, i debitantski nastup za englesku A nacionalnu vrstu.

Borussia je ovog nadarenog mladića platila Cityju oko osam milijuna eura, a njemački Spiegel u najnovijem izdanju donosi informaciju kako Sanchov prelazak u Manchestrer City iz Watforda nije bio legalan.

Pozivajući se na dokumente koje posjeduje platforma "Football Leaks", Spiegel piše kako je Sancho kao 14-godišnjak 2015. godine iz FC Watforda prešao u nogometnu akademiju Građana, uz propisanu odštetu 66.000 funti. Dakle, radi se o odšteti koja je zakonski propisana kao naknada za njegovu dotadašnju ''školarinu'' u Watfordu, tako da nema nikakvih neregularnosti.

"Football Leaks" pak tvrdi kako je Manchester City taj izdatak knjižio kao stavku ''isplate agentima", a novac je uplaćen u korist Emeka Obasija, nogometnog agenta koji je trenutačno savjetnik Jadona Sancha.

Obasi je inače Nigerijac, a Sancho potječe iz otočne karipske države Trinidad i Tobago, ali u modernom nogometu menadžeri često traže diljem svijeta igrače koje će zastupati, a ne samo u svojoj bližoj okolini ili matičnoj državi.

Spiegel postavlja pitanje: Je li Obasi već tada bio zastupnik mladog nogometaša?

Ukoliko se posao i tada obavljao uz njegovo posredovanje, onda je sve ilegalno, jer u Engleskoj nogometaši mogu imati agenta tek kad navrše 16 godina života. Spiegel navodi kako bi Manchester City mogao platiti kaznu u visini od 200.000 zbog navedenog načina transfera.

Ovaj list također ima uvid u kopiju pisma kojim Manchester City obavještava mladićeva oca, Seana Sancha, koliko bi bili spremni platiti ukoliko dječak jednom postane profesionalac. Takva korespondencija također se smatra ilegalnom dok su nogometni talenti još u ranoj dječačkoj dobi.

Sličan slučaj dogodio se u engleskoj Premier League 2017. godine kad je Liverpool kažnjen u iznosu od 100.000 funti i dvogodišnjom zabranom dovođenja mladih igrača, nakon što je pokušao preoteti jednog 12-godišnjaka iz Stoke Cityja.

"Sve su to pokušaji da se našteti našem ugledu. Jasno je da se radi o organiziranoj kampanji. Ne želimo komentirati dokumente za koje se tvrdi da su ukradeni ili hakirani od strane suradnika City Football Group", navode iz Manchester Cityja.

Kopirati
Drag cursor here to close