Istraga u tijeku

Skandal u Barceloni: Prijeti im žestoka kazna, a evo o čemu se radi

Zasad ga se sumnjiči za prevaru i korupciju, a sve je započelo tako što je porezna inspekcija otkrila sumnjive uplate koje su na račun spomenute firme stigle iz Barcelone.
Sport / Nogomet | 15. 02. 2023. u 16:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Španjolsko državno odvjetništvo istražuje poslovanje tvrtke DASNIL 95, pišu katalonski mediji. Riječ je o firmi u vlasništvu Joséa Enriqueza Negreire, dugogodišnjeg španjolskog suca i predsjednika tehničke komisije za La Ligu od 1994. do 2018. godine.

Zasad ga se sumnjiči za prevaru i korupciju, a sve je započelo tako što je porezna inspekcija otkrila sumnjive uplate koje su na račun spomenute firme stigle iz Barcelone, katalonskog nogometnog velikana. El Pais piše da je riječ o cifri od 1.4 milijuna eura, a novac je uplaćivan između 2016. i 2018. godine, dok je predsjednik kluba bio Josep Bartomeu.

Tri velike uplate u razmaku od dvije i pol godine

Prema pisanju katalonskih medija, Barcelona je uplatila 532 tisuće eura 2016. godine, 541 tisuću eura 2017. godine i 318 tisuća eura 2018. godine. Zanimljivo, zadnja uplata se poklapa s odlaskom Enriqueza Negreire iz sudačke komisije, nakon čega je formiran novi sastav tog tijela.

Bartomeu je objasnio da takve uplate nisu nova praksa u Barceloni te tvrdi kako je katalonski klub uplaćivao u istu firmu još od 2003. godine, kada je Laporta imao prvi mandat na poziciji predsjednika. Priču je potvrdio i Sandro Rosell, predsjednik kluba između 2010. i 2015. godine. Laporta se zasad nije oglasio.

Negreira je Barceloni naplaćivao usluge "savjetovanja"

Nekoliko bivših čelnika Barcelone svjedočilo je pred istražnim sudom, kao i vlasnici tvrtke. Negreira spomenute uplate od Barcelone nije prijavio poreznoj upravi, a navodi kako to nije učinio jer im je samo "pružao usluge savjetovanja".

Neki od savjeta odnose se na to kako bi se igrači trebali ponašati pred sucima s obzirom na propise sudačke komisije o tome koja su ponašanja kažnjiva. Uskoro se oglasila i Barcelona, koja je potvrdila da je u prošlosti koristila usluge vanjskog savjetnika koji je uglavnom analizirao suce za mlađe kategorije.

Kasnije je, navodi se, "klub proširio suradnju s tehničkim izvještajima vezanim za profesionalno suđenje kako bi se stekao uvid u informacije na zahtjev trenerskog osoblja prve ekipe, što je uobičajena praksa u profesionalnim klubovima".

Kopirati
Drag cursor here to close