Prava igrača

Sindikat profesionalnih nogometaša u BiH nastavlja borbu za budućnost nogometa

Glavni tajnik Sinidikata profesionalnih nogometaš u Bosni i Hercegovni Kanita Pojskić-Čutura podsjetila je na početke rada ovog udruženja, najbitnije aktivnosti i planove za 2018. godinu.
Sport / Nogomet | 22. 12. 2017. u 15:34 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sindikat profesionalnih nogometaša (SPN) u Bosni i Hercegovni rezimirao je danas u Sarajevu rad i aktivnosti ovog udruženja u proteklom razdoblju.

Sindikat je s radom počeo u siječnju 2016. godine, a od tada je kao jedini reprezentativan predstavnik profesionalnih i amaterskih nogometaša u BiH prepoznat u krovnoj organizaciji FIFPro, koja pod svojim okriljem okuplja više od 60.000 igrača.

Glavni tajnik Sinidikata profesionalnih nogometaš u Bosni i Hercegovni Kanita Pojskić-Čutura podsjetila je na početke rada ovog udruženja, najbitnije aktivnosti i planove za 2018. godinu.

''Sudjelovali smo na radnim sastancima s predstavnicima Nogometnog saveza BiH, UEFA-e, Asocijacije europskih profesionalnih liga, Asocijacije europskih klubova i FIFPro, ali mnogo toga što je dogovoreno nije provedeno u djelo. Mi ćemo i u sljedećoj godini incirati mnogo pitanja za dobrobit nogometa i igrača u BiH. Imali smo sastanke s predstavnicima regionalnih udruženja sindikata nogometaša i uspostavili kvalitetnu suradnju'', kazala je Pojskić-Čutura.

Istaknula je da NS BiH nije priznavao Sindikat profesionalnih nogometaša u Bosni i Hercegovni kao partnera dok nije priznat od FIFPro-a, a sada kada je taj uvjet ispunjen SPF očekuje da će unaprijediti suradnju s NS BiH.

''To je jedini način da se zajedničkim snagama nastavimo boriti za bolju budućnost nogometa u BiH. Najbitnije je izvršiti izmjene i dopune pravilnika da bi pravna regulativa bila usklađena s regulativama FIFA-e, čime bi značajno dobili na zaštiti prava igrača u BiH.

Podsjetila je i na prvi izbor najboljih igrača u BiH ''Kristalnih 11'', prvi put održan u lipnju ove godine, a koji će biti organiziran i u 2018, te naglasila da će SPF sudjelovati na turniru za igrače bez ugovora.

Istaknula je važnost podizanja svijesti kod nogometaša o članstvu u SPF-u i zaštiti njihovih prava.

''U ovoj godini poduzeli smo niz mjera i aktivnosti da bi zaštitili prava nogometaša u BiH, ali i onih koji rade izvan države. Savjetovali smo igrače i trenere, a kada savjeti nisu bili dovoljni poduzimali smo pravne mjere pred nadležnim organima i sudovima. Uputili smo prijedloge za izmjenu i dopunu pravilnika o registraciji, statusu i transferu igrača NS BiH kao i disciplinskog pravilnika, koje bi trebale biti razmatrane na današnjoj sjednici Izvršnog odbora NS BiH'', objasnila je Pojskić-Čutura.

U 2018. godni SPN će obaviti niz edukacija, savjetovanja, dijaloga i drugih aktivnosti s ciljem unaprijeđenja statusa nogometaša u Bosni i Hercegovini, a nastavit će pravno zastupati i savjetovati svoje članove.

Kopirati
Drag cursor here to close