Potvrđeno

Saudijska Arabija domaćin Svjetskog klupskog prvenstva 2023.

Odluka Vijeća FIFA-e donesena je samo nekoliko dana nakon što je u nedjelju u Maroku završio ovogodišnji turnir, a u finalu je europski prvak Real Madrid svladao azijskog predstavnika Al Hilal iz Saudijske Arabije sa 5-3.
Sport / Nogomet | 14. 02. 2023. u 19:52 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Saudijska Arabija odabrana je za domaćina Svjetskog klupskog prvenstva 2023. godine, objavila je Međunarodna nogometna federacija (FIFA).

Odluka Vijeća FIFA-e donesena je samo nekoliko dana nakon što je u nedjelju u Maroku završio ovogodišnji turnir, a u finalu je europski prvak Real Madrid svladao azijskog predstavnika Al Hilal iz Saudijske Arabije sa 5-3.

Od 12. do 22. prosinca

Upravo će Saudijska Arabija biti domaćin turnira 2023. godine. Turnir će se održati od 12. do 22. prosinca, a na klupskom SP-u će ponovo nastupiti sedam momčadi - šest kontinentalnih prvaka plus prvak domaćina.

Vijeće je također, potvrdilo promjene u strukturi Svjetskog klupskog prvenstva, uz odobrenje za proširenje turnira na ča 32 momčadi od 2025. godine, javlja Hina.

Europa bi dobila 12 mjesta, Južna Amerika šest, dok će Afrika, Azija, Sjeverna i Srednja Amerika te Karibi imati po četiri predstavnika. Jedno mjesto je rezervirano za Oceaniju, a drugo za domaćina.

FIFA je potvrdila i da će se sva tri domaćina Svjetskog prvenstva 2026. godine, odnosno SAD, Kanada i Meksiko, izravno kvalificirati na Svjetsko prvenstvo.

Dodatna tri kvalifikacijska mjesta

Zbog toga će tri mjesta biti oduzeta od kvote CONCACAFA. Tako će iz te konfederacije biti dostupna još tri kvalifikacijska mjesta za World Cup. Podsjetimo, na SP-u 2026. prvi će put nastupiti čak 48 reprezentacija.

Vijeće FIFA-e je odobrilo i Godišnje izvješće za 2022. godinu koje ističe FIFA-in rekordni prihod od 7.6 milijardi dolara tijekom ciklusa 2019-2022. i 11 milijardi dolara koji se očekuju u razdoblju 2023-2026.

"FIFA-ino ulaganje bez presedana u nogomet rezultat je naše solidne financijske transparentnosti i predstavlja konkretan primjer kako želimo učiniti nogomet uistinu globalnim," kazao je predsjednik FIFA-e Gianni Infantino.

"Izuzetan uspjeh FIFA Svjetskog kupa 2022. u Katru bio je ključan za sposobnost organizacije da ispuni svoju misiju u odnosu na naše saveze članice i svijet nogometa, unatoč višestrukim izazovima s kojima smo se suočili tijekom prošlog ciklusa, ne samo pandemije koronavirusa," dodao je.

Kopirati
Drag cursor here to close