Xavi Hernández

"Ronaldo kaže kako je on najbolji, ali posve je očito da je to Messi"

Messi radi puno više stvari od Cristiana. Messi je najbolji. Ako Ronaldo kaže za sebe da je najbolji, to je u redu, ali svi mi koji gledamo kako on trenira ne možemo ih uspoređivati. Messi je najbolji u povijesti...
Sport / Nogomet | 20. 12. 2017. u 23:02 M.B./Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bivši kapetan Barcelone Xavi Hernández govorio je za Catalunya Ràdio o ljudima koji su, skupa s njim, obilježili jednu nogometnu eru.

Uoči još jednog izdanja Clasica, ovaj put na stadionu Santiago Bernabeu, govorio je o Realu, koji se nakon niza osvojenih trofeja ove jeseni ipak našao u inferiornom položaju u odnosu na Barcelonu.

"Ne znam jesu li se oni opustili ili ne, ali LaLigu, Ligu prvaka i Super kup su uistinu superiorno osvojili. To bi mogao biti razlog što kasnije nisu bili na istoj razini, ali teško je svladati Real", kazao je Xavi.

U slučaju da Barcelona pobijedi u predstojećem El Clasicu, Xavi zaključuje kako bi nakon takvoga ishoda Real praktično bio nokautiran u LaLigi za ovu sezonu.

Ovaj proslavljeni španjolski nogometaš kaže kako trener Valverde u Barceloni zagovara ideju nogometa koju i sam voli.

"Njegova nogometna ideja predstavlja filozofiju koju svi mi volimo. Mislim da smo u proteklim godinama u Barceloni izgubili naš stil igre".

Govoreći o igračima koji ga podsjećaju na njega samoga, preferira one koje trenira Guardiola.

"(David) Silva, De Bruyne, Gundogan - svi su oni na najvišoj razini. Ako gledate PSG, vidite također neke igrače koji su dobri i za Barcelonu. Imate i one s Barcinim DNA, kao  Cazorla i Cesc (Fabregas)", kazao je Xavi Hernández u razgovoru za Katalonski radio.

Pep Guardiola je po njegovome mišljenju odlučujuća prevaga što Manchester City igra tako premoćno u Engleskoj, a možda i u čitavoj Europi.

"Pep je pronašao formulu za to kako mu nogometaši Cityja trebaju igrati. To je naprosto njegova opsjednutost idejama, vrlo je metodičan. Igrači dotaknu loptu između 70 i 90 puta, svi će reći da uživaju u igri. Čitav je svijet to primijetio, to je njegov Barca-DNA", kaže Xavi o Pepu kao nogometnom strategu.

U Ligi prvaka favoritima smatra Manchester City, Barcelonu, Real Madrid i Bayern pod Heynchesom. Smatra kako nikome neće biti lako pobijediti boljeg iz utakmice osmine finala između PSG-a i Reala.

Za Xavija nema nikakve dvojbe po pitanju tko je najbolji nogometaš trenutačno.

"Mogu zamisliti da svi treneri izlaze s taktikom koja je podređena zaustavljanju Messija. Čak i kad nekima uspije da ga zaustave, kao primjerice Athletic Club u finalu  Copa del Rey, ipak ne uspiju pobijediti. Njega ne možeš zaustaviti, on je igrač koji donosi prevagu. Uvijek smo nastojali dobaciti mu loptu u blizini protivničkog gola, jer ih on izbacuje iz ravnoteže. On je igrač koji donosi najviše prevage za svoj tim na svijetu. To je više nego očito".

Za legendarnog kapetana Barce ne postoji pitanje tko je najbolji igrač nogometa svih vremena.

"Messi radi puno više stvari od Cristiana. Messi je najbolji. Ako Ronaldo kaže za sebe da je najbolji, to je u redu, ali svi mi koji gledamo kako on trenira ne možemo ih uspoređivati. Messi je najbolji u povijesti i mi to gledamo samo na taj način", decidiran je po tom pitanju Xavi Hernández.

Ronaldo ima 53 titule, a Messi 55

U subotu će Real Madrid i Barcelona opet juriti za međusobnim prestižem u El Clásicu, ali i Ronaldo i Messi također nastavljaju s borbom na svim frontama. Njihov rivalitet traje već godinama. Oba igrača imaju izvanrednu kolekciju trofeja i kao pojedinci i u svojim timovima. Ronaldov nedavni uspjeh na Svjetskom klupskom prvenstvu i osvajanje pete Zlatne lopte, omogućili su da Portugalac stigne na korak bliže Messijevoj nevjerojatnoj zbirci trofeja.

Statistika kaže kako je Ronaldo osvojio 53, a Messi 55 naslova u dosadašnjoj karijeri.

Kopirati
Drag cursor here to close