Čast

Neobična inicijativa, "Pele" postaje imenica portugalskog jezika

Ime ponajboljeg nogometaša u povijesti biti će pridjev u brazilskom vokabularu
Sport / Nogomet | 27. 04. 2023. u 16:52 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Riječ "Pelé" službeno je postala dio standardnog brazilskog vokabulara. Nakon uspješne kampanje koju su pokrenuli obožavatelji, ime legendarnog brazilskog napadača ulazi u rječnik njegove rodne zemlje i jezika, prenosi telesport.hr.

Pelé će odsad biti pridjev za nekoga izvanrednog, a riječ je ušla u portugalsku inačicu Michaelisovog rječnika koji obuhvaća riječi iz brazilskog vokabulara.

"Nešto ili netko tko je izvan običnog, tko se po svojoj kvaliteti, vrijednosti ili superiornosti ne mogu izjednačiti s bilo čim ili bilo kim, baš kao Pelé. Edson Arantes do Nascimento (1940-2022), smatran kao najbolji igrač svih vremena: izvanredan, neusporediv, jedinstven", opis je novog pridjeva, a daju se i primjeri kako se Peléovo ime može koristiti u rečenici:

"On je pele u košarci, pele u tenisu, pele u dramaturgiji Brazila", navodi se.

Peticiju pokrenula zaklada

Peticiju za Peléovo uvrštenje u rječnik pokrenula je zaklada pod njegovim imenom, a podržao ju je i Santos te je skupila 125.000 potpisa pa je izdavač poslušao glas naroda i uvrstio ga.

Obitelj nedavno preminulog nogometaša dobila je prigodnu plaketu, a Michaelis je novu riječ već uvrstio u digitalno izdanje. Ona će se naći i u novom tiskanom izdanju.

 

Kopirati
Drag cursor here to close