Johan Cruijff

Na današnji dan rođen je jedan od najvećih u povijesti nogometa

Pele je svojedobno izjavio kako se divio nogometnom inteligentnu Nizozemska te je istaknuo kada bi morao birati tko bi drugi do njega trebao biti, onda je definitivno Johan Cruijff. Cruijff je proglašen za najvećeg nizozemskog igrača u povijesti.
Sport / Nogomet | 25. 04. 2023. u 22:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Getty Images / Hendrik Johannes Cruijff (Amsterdam, 25. travnja 1947. - Barcelona, 24. ožujka 2016)

Na današnji dan, 25. travnja 1947. rođen je u Amsterdamu nizozemski nogometni genij i trener Johan Cruijff – osoba koja je ostala upamćena kao jedan od najvećih igrača svih vremena te osoba koja je vratila ponos Barceloni.

"Za mene je Cruijff najbolji europski igrač te drugi odmah iza Pelea", rekao je jednom prilikom njegov suparnik u brojnim utakmicama, legendardni Njemac Franz Beckenbauer.

Cruijff je 2003. godine proglašen za najvećeg nizozemskog igrača u povijesti, a u FIFA-nom izboru za najboljeg igrača 20. stoljeća zauzeo je drugo mjesto iza Pelea, a ostavio iza sebe igrače kao što su Di Stefano, Maradona, Platiniji.

Pele je svojedobno izjavio kako se divio nogometnom inteligentnu Nizozemska te je istaknuo kada bi morao birati tko bi drugi do njega trebao biti, onda je definitivno Johan Cruijff.

Uistinu je teško pobrojati sve nagrade i golove koje je pokupio u karijeri pa je važnije istaknuti što nije uspio ostvariti u svojoj karijeri.

Riječ je naravno o mitskom finalu Svjetskog prvenstva 1974. godine kada su se susreli Zapadna Njemačka i Nizozemska. U tom finalu su slavili Nijemci i Beckenbauer.

Razlog zašto nije igrao finale SP-a 1978. godine je otmica koja se dogodila ranije te sezone. Naime, Cruijff i njegova žena su bili zarobljeni te im jedan muškarac s pištoljem prijetio. Kasnije je izjavio kako je poznavao napadača te smatra da se nije radio o terorističkom činu već političkom.

Njega se smatra i najvećim promotorom tkz. "totalnog nogometa" u kojoj se svi igrači pridružuju u napad te mogu zabiti u bilo kojem trenutku te se skupno brane kao momčad. Naravno, tu nogometnu filozofiju nije izmislio sam Cruijff, ali sigurno je unaprijed i usavršio u ono što danas izgleda "totalni nogomet".

Video: Johan CRUYFF | FIFA Classic Player

U vrijeme kada je igrao za Ajax iz Amsterdama, svojim stilom je bio poveznica između obrane i napada, njegove su lopte “imale oči”. Ajax bi vjerojatno i bez njega osvojio titulu Europe, ali sigurno ne bi tri zaredom dok je za njih igrao nizozemski genije.

Također, prešao je u Barcelonu, koja u tom vremenu nije osvojila naslov 13 sezona zaredom pa bi se moglo konstatirati kako je ušao u dosta riskantan potez. No, takav je bio Cruijff – želio je stvoriti nove izazove.

Od te gubitničke Barcelone, učinio ih je pobjedničkom vojskom koja je gazila sve pred sobom, a Cruijff je imao itekako velike zasluge za to. Kad je došao, već iduće sezone Barcelona je osvojila naslov prvaka, ali i ponizila svog mrskog rivala na Santiago Bernabeuu rezultatom 5:0.

Nakon odrađenih sezona u Ajaxu i Barceloni, Cruijff je kratko otišao u SAD i igrao za Washington i Los Angeles. Poželio se Europe, pa je bio u pregovorima s engleskim klubom Leicester Cityjem. Na kraju je taj transfer propao, Nizozemac je otišao u Levante.

Kad je objesio kopačke o klin, otišao je u trenerske vode i ponovno je bio u Barceloni – i vodio je Barcelonu te uspostavio opet pobjedničku momčad. Iako kao igrač nije osvojio naslov Europe, to je učinio kao trener.

U vrijeme dok je Cruijff bio trener Barcelone, Pep Guardiola je igrao za njega i gledajući danas način na koji Pep vodi svoje momčadi, uistinu se može osjetiti kako Cruijff je imao dosta utjecaja na Španjolca.

Bez Cruijffa teško da bi bio trener danas kakav je – to je i sam istaknuo Guardiola.

Inače, bejzbol je Cruijffova prva ljubav – u dječačkim danima igrao je bejzbol te je bio jedan od talentiranijih igrača. S 15 godina odlučio se ipak za nogometnu karijeru i nije pogriješio.

Umro je u svom domu u Barceloni 24. ožujka 2016., u 69. godini života, nakon što se mjesecima borio s rakom pluća.

Video: Johan Cruyff - The Impossible is Nothing
Kopirati
Drag cursor here to close