Chelsea u problemima

Rezultati loši još se traži dokumentacija o spornim transferima

Brazilac je stigao 28. kolovoza 2013. godine za 35.500.000 eura, a Kamerunac dan kasnije kao slobodan igrač. Navodno su milijunski iznosi završili na računima offshore tvrtki.
Sport / Nogomet | 20. 03. 2024. u 20:38 Feđa Ibrulj

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Naslov prvaka su osvojili 1955. godine. Svoj prvi. I onda su ušli u čekaonicu. Red je bio poprilično dug. Onda je došao novi gazda. Roman Abramovich. Proces pretvorbe je krenuo. Iz jednog prosječnog kluba u jedan od najboljih europskih.

Novac se trošio, velika imena su stizala. Na klupu, u ekipu. Pet titula prvaka, sedam naslova u FA Cupu, dva naslova prvaka Europe, dva Europske lige, dva Superkupa, jedan naslova na Svjetskom klupskom prvenstvu. Sve što se moglo osvojiti.

Međutim, Abramovich je Rus, koji je zbog rata u Ukrajini morao dići ruke. Tek tada se Chelsea našao u problemu. Došao je novi gazda, krajem proljeća 2022. godine, Todd Boehly ima novca, nije problem koliko će se potrošiti, problem su rezultati. Klub je tek na 11. mjestu, iako je potrošeno na igrače od dolaska Amerikanca više od milijardu funti.

"Značajan broj navijača s kojima razgovaramo izražava zabrinutost da je nedostatak bilo kakve vizije doveo do neodoljivog osjećaja bespomoćnosti, frustracije i duboke zabrinutosti. Trenutačno raspoloženje među navijačima je kritično nisko i ne može se zanemariti.

Klub predmet ruganja

Sve je veći osjećaj da je klub postao predmet ruganja kako na terenu tako i van terena", napisali su navijači koji su svoje nezadovoljstvo izrazili na stadionu, glasno skandirajući protiv gazde kluba i njegovih suradnika. Navijači poručuju kako mogu biti još glasniji ako se situacija na terenu ne promijeni.

I to nisu jedini problemi koji muče Boehlyja. Sada se opet malo "češljaju" knjige kluba, u fokusu su određeni transferi. Pokrenuta je istraga o prepisci nekadašnje direktore koja je bla zadužena za transfere Marine Granovskaye i agenta Saife Rubiea. Sporni su transferi Williana i Samuela Eto'a iz ruskog Anzhija.

Gdje je završio novac

Od sadašnje uprave se traži da javnosti ponudi dokumentaciju koja je stara desetak i više godina. Kada je nova grupacija preuzimala Chelsea postalo je jasno kako postoje određeni ugovori iz prošlosti koji nisu čisti. Brazilac je stigao 28. kolovoza 2013. godine za 35.500.000 eura, a Kamerunac dan kasnije kao slobodan igrač. Navodno su milijunski iznosi završili na računima offshore tvrtki.

Boehly je obavijestio UEFA-u o netransparentnosti prethodne vlasničke strukture, nakon čega je klub kažnjen s 8.600.000 funti zbog "podnošenja nepotpunih financijskih informacija“ u periodu od 2012. do 2019. godine. Sada slijedi period dokazivanja nevinosti Amerikanca i njegovih suradnika koji su tu od 2022. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close