Ranije je pokušao kupiti Tottenham

Boehly voli sport, nogomet, ali i novac

"Engleski Premiership nudi sve, od sjajnog nogometa, najboljih igrača, medijski marketing je vrlo razvijen" naglasio je jednom prilikom Boehly.
Sport / Nogomet | 08. 05. 2022. u 11:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Još jedan Amerikanac i njegova "ekipa" stižu u Premiership. Iz Amerike, tamo gdje je sport, barem onaj profesionalni postao davno već business. I danas kada pogledate Premiership i kompletan nogomet na otoku, on je to najbliže da postane. Gomila utakmica, još više novca, veliki ugovori, reklame, sponzori. Uostalom, davno su braća Glazer to shvatila, pa Stan Kroenke kojeg znamo iz Arsenala i mnogi drugi su tu.

Sada je došao Todd Boehly jedan je od uistinu poznatijih ljudi u svijetu poduzetništva i sporta u SAD. Ima ga što bi se kod nas reklo u filmu, glazbi, TV-u, nekretninama, sportu. Amerikancima je poznatiji kao kao vlasnik LA Dodgersa, ali medijski i kao veliki filantrop, s ulaganjem primarno u školstvo, sveučilišta, te zdravstvene ustanove. Potomak njemačkih iseljenika u Ameriku u svijetu businessa je od 2015. godine. Jedan je od suosnivača, izvršni direktor tvrtke Eldridge Industries.

Upravo se snivanje Eldridge Industriesa pokazalo kao prijelomna točka razvoja njegove karijere. Kasnije će "ući" u Lakerse, ali i postati suvlasnik kataloga pjesama Brucea Springsteena i banda "The Killers". Vlasnik je zabavnog tjednika "The Hollywood Reporter" koji postoji gotovo 100 godina i koji je svojevrsna ikona filmske industrije. Također Boehly ima udio u vlasništvu Los Angeles Sparska, WNBA momčadi, vlasnik je fantazi sport kompanije DraftKings i esport organizacije Cloud9.

Sa svojom suprugom je pokrenuo humanitarne organizacije, kao i one koje rade na pronalsku lijeka za epilepsiju i kancer prostate. Novac neće biti problem i to je ono najvažnije za Chelsea i njegove navijače. Ostaje pitanje kako će snaći u sportu kao što je nogomet, pričama o trofejima, Ligi prvaka i ostalim stvarima koje su nepoznate u američkom sportu.

Hoće li uz svoj novac tražiti samo rezultate ili će se priča vrtiti oko businessa? Zarade i gubitka. Tu će veliku ulogu igrati ljude koje izabere za svoje savjetnike, ali i ostatak ekipe koja dolazi sa njim na Stamford Bridge.

Tu su između ostalih Hansjorg Wyss - Švicarac, poduzetnik koji je 2012. za 15 milijardi dolara prodao tvrtku za proizvodnju medicinskih uređaja koju je sam osnovao. Godinu dana ranije je osumnjičen za nedolično seksualno ponašanje, ali je optužba odbačena. Prema britanskim medijima osobno mu je bogatstvo oko 4 milijarde funta.

Jonathan Goldstein, tajkun, koji se obogatio na nekretninama, Englez. Pokušao je 2014. kupiti Tottenham za koji navodno navija. E sada hoće li dalje navijati ne znamo i kko će to navijači Chelseja prihvatiti. Ima tu i nekih osoba koje nisu baš nešto novčano teške, ali bi njihova uloga mogla biti važna. Poput Daniela Finkelsteina koji je ustvari novinar, Barbara Charone koja je stručnjak za PR kako se to moderno kaže.

Kao mlad Todd je u svojoj školi bio član hrvačke momčadi koja je bila vrlo uspješna. Sa Londonom se susreo u vrijeme kada je studirao na "London School of Economics". Još tamo 2018. godine je pokušao kupiti Tottneham, nudio je 2.3 milijarde funti, ali je to bilo nedovoljno.

"Nogomet je sport broj jedan u svijetu. Tu je veliki broj navijača, tu su emocije, dostupnost klubova navijačima, kao u niti jednom drugom sportu. Kada preuzmete klub onda je najvažnije da budete prvaka, ali isto tako da budete povezani sa zajednicom. Engleski Premiership nudi sve, od sjajnog nogometa, najboljih igrača,
medijski marketing je vrlo razvijen" naglasio je jednom prilikom Boehly.

Kopirati
Drag cursor here to close