Brazil

Rekorder s pet naslova koji u Rusiji traži iskupljenje

Brazil je dosada ukupno odigrao 104 utakmice na završnicama svjetskih prvenstava, čime je drugi na listi svih vremena, odmah iza Njemačke koja je odigrala dvije utakmice više. No, Brazil je rekorder po broju pobjeda na SP-ima sa 70.
Sport / Nogomet | 02. 06. 2018. u 18:11 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

S pet osvojenih titula Brazil je najuspješnija reprezentacija u povijesti svjetskih nogometnih prvenstava i jedina reprezentacija koja je nastupila na svih 20 SP-a, a nastupit će i na skorašnjem World Cupu u Rusiji.

''Selecao'' je još po dva puta bio drugi, treći i četvrti. Zanimljivo, Brazil je dva puta bio domaćin svjetskog prvenstva – 1950. i 2014. godine i oba su turnira donijela domaćinima veliko razočaranje.

Brazil je prvi put bio domaćin SP-a 1950. godine, a navijači su bili uvjereni kako će se ''Selecao" te godine prvi put okruniti i naslov najboljih na svijetu. No, u posljednjem susretu na prvenstvu, u kojemu je Brazilu za naslov bio dovoljan i neodlučeni rezultat protiv Urugvaja, domaća je reprezentacija izgubila sa 1-2 što je i do danas ostao jedan od najtežih poraza Brazila, piše Hina.

Prvi naslov Brazilu tako je donijela generacija iz 1958. godine kada se na svjetskoj pozornici pojavio tada 17-godišnji mladić nadimka Pele, koji će kasnije postati "Kralj nogometa". Napad Garrincha-Didi-Vava-Pele-Zagallo bio je nezaustavljiv za sve svoje suparnike u Švedskoj, u finalu je Brazil sa čak 5-2 svladao domaćina.

Četiri godine kasnije u Čileu Brazil je obranio naslov, te je to posljednji put kako je neka reprezentacija uspjela dva puta zaredom biti svjetski prvak. Nakon ozljede Pelea, u junaka prvenstva izrastao je sjajno desno krilo Garrincha.

Treći naslov Brazil je osvojio 1970. godine u Meksiku na posljednjem SP na kojemu je igrao Pele. Brazil je do naslova stigao sa šest pobjeda u isto toliko nastupa s prosječnom razlikom od tri gola po utakmici. Uz Pelea, sjajni su bili i Jairzinho, Rivelinho i Gerson.

Uslijedila je duga pauza od 24 godine tijekom kojih Brazil nije uspijevao osvojiti naslov prvaka iako je imao sjajnih igrača poput Zica, Socratesa, Falcaa, Carece...

Tek u SAD-u 1994. godine najnogometnija se nacija po četvrti put uspela na tron, a do njega ju je predvodio odlični napadački duo Romario-Bebeto, piše Hina.

Posljednji, peti naslov Brazil je osvojio 2002. godine na SP kojemu su domaćini bili Japan i Južna Koreja. Na tom SP blistao je Ronaldo koji je s osam golova bio prvi strijelac natjecanja, a postigao je i oba pogotka u finalu u 2-0 pobjedi protiv Njemačke.

Uz pet naslova prvaka, Brazil je dva puta bio drugi, osim spomenute 1950., drugo mjesto je osvojio i u Francuskoj 1998. kada je u finalu izgubio 0-3 od domaćina. Treće mjesto Brazilci su osvajali također dva puta, 1938. i 1978. godine.

Nakon što je 2002. u Japanu i Južnoj Koreji osvojila svoj posljednji svjetski naslov, brazilska vrsta je na iduća dva World Cupa zapela u četvrtfinalu, a na posljednjem SP-u je pred svojim navijačima osvojila skromno četvrto mjesto.

U Njemačkoj 2006. Brazil je izgubio u četvrtfinalu od Francuske, a 2010. u Južnoj Africi od Nizozemske. No, pravi šok je uslijedio na posljednjem SP-u gdje je ‘Selecao’ pred svojim navijačima u polufinalu doživio debakl od Njemačke (1-7), a potom u susretu za broncu izgubio od Nizozemske (0-3), piše Hina.

Luiz Felipe Scolari je nakon neuspjeha napustio kormilo, a priliku je dobio Dunga, međutim niti on se nije iskazao. Pod njegovim vodstvom Brazil nije prošao skupinu na Copa America i Dunga je dobio ‘cipelu’. Priliku je dobio Adenor Leonardo Bacchi poznatiji kao Tite. I za sada gura sjajno. Bivši trener Corinthiansa, Palmeirasa, Gremia oživio je ‘Selecao’ i Brazil je bio prva reprezentacija koja je bila izborila SP u Rusiji. U 19 susreta pod njegovim vodstvom Brazil je doživio samo jedan poraz, u prijateljskom susretu od Argentine (0-1).

Brazil je dosada ukupno odigrao 104 utakmice na završnicama svjetskih prvenstava, čime je drugi na listi svih vremena, odmah iza Njemačke koja je odigrala dvije utakmice više. No, Brazil je rekorder po broju pobjeda na SP-ima sa 70.

Rekorder po broju nastupa u dresu Brazila je branič Cafu, kapetan reprezentacije koja je osvojila naslov 2002. godine, sa 142 utakmice, piše Hina.

Cafu je jedini igrač koji je nastupio u tri finala na svjetskim prvenstvima (1994, 1998, 2002), a u klubu 100 još su samo braniči Roberto Carlos (125), Dani Alves (107) i Lucio (105), vratar Claudio Taffarel (104), te napadač Robinho (100).

Najbolji strijelac Brazila svih vremena je Pele sa 77 pogodaka, slijede Ronaldo (62), Romario (55), dok je četvrti Neymar sa 53 gola.

Kopirati
Drag cursor here to close