Giganti u krizi

Real, Barcelona, Bayern i Manchester United voze u leru

Ova četiri kluba imaju 26 naslova u Ligi prvaka, ali ako nastave ovako igrati, malo je vjerojatno da će ove godine povećati taj broj.
Sport / Nogomet | 08. 10. 2018. u 22:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sezona nije dobro počela za četiri velika, možda i ponajveća europska kluba: Real Madrid, Barcelona, Bayern i Manchester United.

Ova četiri kluba imaju 26 naslova u Ligi prvaka, ali ako nastave ovako  igrati, malo je vjerojatno da će ove godine povećati taj broj.

Neprepoznatljivi Real

Nakon relativno dobrog ulaska u sezonu, Julen Lopetegui je s Realom vrlo brzo upao u poteškoće i u zadnje četiri utakmice nisu postigli niti jedan pogodak, a osvojili su samo jedan bod.

Odlazak Cristiana Ronalda nisu uspjeli nadomjestiti kalibrom igrača kao što su Neymar i Mbappe, a dolasci igrača kao što su Courtois, Odriozola, Vinicius i Mariano zasigurno nisu umnogome ojačali Kraljevski klub.

Sezona je, doduše, zamišljena kao razdoblje tranzicije u klubu, ali nastupi su lošiji od očekivanog.

Već gotovo sedam sati njihovi strijelci ne nalaze put do protivničke mreže, a fizički pad važnih igrača kao što su Modrić, Marcelo, Bale i Benzema, itekako se osjetio u igri Reala.

Nakon stanke zbog utakmica Lige nacija, Reala očekuju susreti s Levanteom, Viktorijom (Liga prvaka), Barcelonom, Valladolidom, ponovo s Viktorijom (Liga prvaka) i Celtom.

Reklo bi se, ako u ovakvim utakmicama, ne računajući onu s Barcom, Real ne povrati samopouzdanje, onda može zaboraviti aktualnu sezonu.

Zanimljivo je da upravo Real ima najviše igrača koji su kandidati za Zlatnu loptu, čak osmoricu: Gareth Bale, Karim Benzema, Thibaut Courtois, Isco Alarcon, Marcelo, Luka Modrić, Sergio Ramos, i Raphael Varane. Više od toga gotovo da je jedva moguće.

Najgora Barcelona u posljednjih 13 godina

Često kada Real Madrid igra loše onda je Barcelona dobra i obratno. Ovaj put oboje prolaze kroz lošu fazu.

Barceloni je ove sezone zasigurno primarni cilj Champions League i tu su odigrali dvije ozbiljne i uvjerljive utakmice. U prvenstvu ih nosi Messi, a tek na momente ''ukažu'' se Coutinho, Rakitić ili Luis Suarez.

Ovo je njihov najgori ulazak u zadnjih 13 godina. Doduše, drugi su na tabeli, bod iza vodeće Seville, ali ukupni je dojam klimav.

Obrana je puno lošija nego ranijih sezona, pri čemu je posebno izvan forme Pique, na kojega se godinama oslanjala defanziva Barce.

Nakon stanke čekaju ih prvo okršaji s  Interom, Real Madridom, Rayom, ponovno s Interom, Betisom i Atleticom.

Barcelona pak među kandidatima za Zlatnu loptu ima trojicu igrača: Messija, Rakitića i Suareza, ali ne treba zaboraviti njihov dugogodišnji kontinuitet, baš kao i kod Reala. Katalonci u svakome trenutku u svojim redovima imaju pet ili šest igrača koji su zavrijedili Zlatnu loptu.

Bayern bez Oktoberfesta

Loši rezultati u zadnjih nekoliko utakmica pokvarili su Bayernu tradicionalni Oktoberfest. Na tabeli su šesti, zaostajući za vodećom Borussijom Dortmund četiri boda, a u Ligi prvaka ih ''spašava'' to što imaju relativno laku grupu.

Nakon zadnjeg poraza na domaćem terenu, 0:3 od Borussije M'Gladbach, raspoloženje se u ekipi dodatno pokvarilo, a njemački mediji pišu kako je posao trenera Nike Kovača već u opasnosti. Navodno vodstvo kluba ozbiljno razmišlja o Zinedineu Zidaneu.

Jedan od problema Bayerna je i to što im među glavne igrače spadaju nogometaši poput Robbena i Riberyja, s 34, odnosno 35 godina.

Najslabiji dio tima je obrana koji je primila osam golova iz sedam utakmica. Hummels i Boateng ne podsjećaju na svoja impozantna izdanja iz prošlosti, dok u napadu Lewandowski, nakon što je ljetos želio otići, također ne pruža očekivano.

Bayern je imao dva poraza u četiri meča za redom, ostavši bez pobjede. Sada im predstoji ključni mjesec u kojem će susresti Wolfsburg, AEK, Mainz 05, Rodinghausen (Kup), Freiburg i ponovno AEK.

Zanimljivo je da niti jedan Bayernov igrač nije uvršten u listu od 30 kandidata za Zlatnu loptu.

Mourinho i Manchester United s omčom oko vrata

Prošlo je već nekoliko godina otkad Manchester United nije bio istinska prijetnja europskim klubovima. Jednako mu tako ide i u engleskoj Premier ligi - uvijek se s njim računa, ali sve ga manje ozbiljno uzimaju.

Iako je menadžer kluba Jose Mourinho i ovoga ljeta prilično investirao, vrhunski su učinci izostali.

Na prvenstvenoj tabeli United je tek osmi, sa zaostatkom od sedam bodova iza gradskog rivala Manchester Cityja.

Portugalski stručnjak izgubio je i podršku igrača, a njegovi sukobi s  Pogbom postali su već viralni.

Unitedu predstoje utakmice protiv Chelseja, Juventusa, Evertona, Bournemoutha, ponovno Juventusa, Manchester Cityja i Crystal Palacea.

Jednako kao i Real, Barcelona i Bayern, engleski velikan još ima vremena za preokret. Iako među kandidatima za Zlatnu loptu imaju tek Paulu Pogbu, tim Manchester Uniteda sastavljen je od nogometaša koji, kad su u pravoj formi, mogu dobiti svakog protivnika.

 

Kopirati
Drag cursor here to close