Traži se podrška

Reakcije: Baždarević je najbolji izbor

Sport / Nogomet | 13. 12. 2014. u 17:31 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Izbor Mehmeda Baždarevića za novog izbornika reprezentacije BiH je pravo rješenje'', kazao je Agenciji Fena bivši kapetan bh. reprezentacije Elvir Bolić, koji je rekao kako se nada da će Baždarević napraviti dobar rezultat i da će odvesti reprezentaciju na Europsko prvenstvo.

''U ovom trenutku je najbolje da mu svi damo punu podršku, a prvenstveno navijači'', zaključio je.

Sportski direktor Fudbalskog kluba Sarajevo Abdulah Ibraković ocijenio je da je Baždarević dobar izbor i da će imati punu podršku FK Sarajevo.

''Mislim da je sve dobro isplanirao i organizirao te očekujemo da se on i naša reprezentacija kvalificira na Europsko prvenstvo'', kazao je Ibraković.

Pred novim izbornikom, koji je naslijedio Safeta Sušića, težak je posao s obzirom na to da mu je kao cilj postavljen plasman na Europsko prvenstvo, a reprezentacija BiH nakon četiri kola ima osvojena samo dva boda. No, Ibraković kaže da sve dok se igra, šanse postoje.

''Ne mislim da su šanse male jer imamo odličan tim. Novi izbornik donijet će novu energiju i snagu te će sa mnogo ambicije ući u sve tu. Važno je vratiti naš stari sjaj i vratiti onaj zanos koji smo imali prema reprezentaciji prije, ali u zadnje vrijeme to nije bilo tako'', zaključio je Ibraković.

Bivši nogometaš NK Željezničar i bivši reprezentativac BiH Dželaludin Muharemović ocijenio je u izjavi za Agenciju Fena da je Baždarević najbolji izbor.

''Izvršni odbor ovim je pokazao da je u posao izbora novog izbornika ušao ozbiljno'', smatra Muharemović.

Nekadašnji igrač FK Sarajevo i njemačkog Stuttgarta Predrag Pašić za agenciju Fena je rekao kako mu je drago zbog izbora te da cijeni Baždarevića i kao igrača i kao trenera.

''Moguće je da će Baždarević odvesti reprezentaciju na Europsko prvenstvo, jer je vrlo sposoban'', smatra Pašić.

Glavni tajnik NSBiH Jasmin Baković precizirao je da su četiri trenera koja su ušla u uži izbor bila Mehmed Baždarević, Milovan Rajevac, Faruk Hadžibegić i Blaž Slišković.

Potom se krug suzio na dva kandidata Baždarevića i Rajevca, a nakon troipolsatne sjednice Izvršni odbor je jednoglasno podržao Baždarevića.

Pred Baždarevićem je težak posao s obzirom da mu je kao cilj postavljen plasman na Europsko prvenstvo, a reprezentacija BiH nakon četiri kola ima osvojena svamo dva boda. Stoga u Savezu pozivaju na podršku svih struktura uključujući i navijače novom izborniku BiH.

''Vjerujem da će i navijači prihvatiti ovu odluku. Baždarević je bio kapetan reprezentacije BiH ima iskustvo, motivaciju, ambiciju i podrška mu je potrebna kako bi mogao ostvariti zacrtani cilj'', izjavio je Baković.

Baždarević je rođen 28. studenog 1960. godine u Višegradu. Nogometnu karijeru počeo je u FK Željezničaru gdje je za devet godina odigrao više od 300 utakmica.

Dok je igrao za FK Željezničar dva puta je bio izabran za najboljeg igrača Jugoslavije, te je s FK Željezničarom 1985. godine igrao u polufinalu Kupa UEFA, U ljeto 1987. godine prelazi u francuski FC Sochaux, gdje 1989. godine biva izabran za najboljeg stranog igrača francuske Prve lige.

U FC Sochauxu ostaje do 1996. godine, nakon čega sezonu 1996./97. provodi u Nimesu. Karijeru završava 1998. godine u švicarskom Etoile Carougeu.

Igrao je za jugoslavensku U-18, U-21, olimpijsku U-23, te jugoslovensku A reprezentaciju. Bio je kapiten U-21 reprezentacije Jugoslavije koja je 1978. godine osvojila Europsko prvenstvo do 21 godinu. Za A reprezentaciju je debitirao 1983. godine, te ubilježio 54 nastupa uz četiri postignuta gola.

Bio je prvi kapetan reprezentacije BiH za koju je odigrao 11 utakmica.

Nakon završetka igračke karijere bio je pomoćni trener FC Sochauxa, te trener rezervnog tima. Nakon toga, 2003. godine postaje trener francuskog kluba FC Istres, koji se tada natjecao u drugoj ligi. U sezoni 2003./04. s klubom ulazi u francusku Prvu ligu i tako ostvaruje najveći uspjeh u povijesti kluba. Iste godine biva izabran za najboljeg trenera francuske Druge lige.

U srpnju 2005. godine odlazi u Tunis, te preuzima Etoile du Sahel s kojim iste godine igra u finalu Afričke lige prvaka. Otkaz u Etiole du Sahel dobija 12. travnja 2006. godine nakon domaćeg poraza od 0:1, što ih je u konačnici koštalo osvajanja Tuniške lige.

Iste godine odlazi u Katar gdje preuzima Al-Wakrah. Nakon jedne godine provedene u Kataru, vraća se u Francusku, gdje u prosincu 2007. godine preuzima grenoble Foot 38.

Naime, japanski vlasnici Grenoble su izabrali Baždarevića po prepuoruci Ivice Osima koji ih je poznavao za vrijeme svog angažmana u Japanu.

U sezoni 2007./08. s Grenobleom ostvaruje uspjeh te ulazi u francusku Prvu ligu. Nakon nepune tri godine provedene u Grenobleu, u septembru 2010. godine daje ostavku. U lipnju 2011. godine preuzima FC Sochaux.

Kopirati
Drag cursor here to close