Prvi nastup na Svjetskom....

VIDEO I Prije devet godina na Maracani BiH - Argentina

U početnoj postavi reprezentacije BiH našli su se Begović – Mujdža, Bičakčić, Spahić, Kolašinac – Bešić, Pjanić – Hajrović, Misimović, Lulić – Džeko. Na klupi je bio Safet Sušić.
Sport / Nogomet | 15. 06. 2023. u 12:08 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kako stvari stoje teško će nešto slično ponoviti. Prvi nastup na
Svjetskom prvenstvu i utakmica protiv Argentine. Koja je igrana na današnji dan na kultnoj, renoviranoj Maracani. Utakmica je naravno privukla ogrumnu pažnju, ne samo na prostoru bivše Jugoslavije nego i šire, pa je stadion bio rasprodat. 

U početnoj postavi reprezentacije BiH našli su se Begović – Mujdža, Bičakčić, Spahić, Kolašinac – Bešić, Pjanić – Hajrović, Misimović, Lulić – Džeko. Na klupi je bio Safet Sušić.

Na terenu se vidjelo kako je to ipak prva utakmica reprezentacije BiH, protiv jakog protivnika, posebno u ranoj fazi, što je Argentina iskoristila. Messi je iz slobodnog udarca ubacio loptu u kazneni prostor, a Kolašinac je nespretno reagirao i zatresao vlastitu mrežu. Kako je utakmica prolazila, tako je i reprezentacija BiH izgledala bolje na terenu.

Ipak, u 65. minuti utakmice, strijelac drugog gola za Argentinu bio je nakon solo prodora Messi. Barcelonina zvijezda je nanizala nekoliko igrača ispred sebe i s ruba kaznenog prostora matirala Begovića. Tračak nade za reprezentaciju BiH pojavio se u 85. minuti kada je Ibišević smanjio zaostatak, no za više od toga nije bilo dovoljno vremena niti snage.

Video: BiH - Argentina 

"Treba biti realan, naš je cilj bio da pružimo jak otpor Argentincima. Moji momci su uradili ono što se očekivalo od njih, psihološki pritisak je učinio da izgledaju kao da nemaju dovoljno snage pred kraj meča. Ne trebamo biti nezadovoljni, ovaj gol nam može mnogo značiti. Ne zanima nas rezultat utakmice Nigerija - Iran. Ovo nije ključna utakmica, poslije nam dolaze ključne utakmice, ništa još nije izgubljeno. Argentina je velika ekipa, imaju odlične igrače, sve u svemu moramo biti zadovoljni" govorio je Sušić nakon utakmice.

Nažalost, reprezentacija BiH nije izborila prolaz dalje jer je u susretu drugog kola poražena od Nigerije 1:0. Taj susret je obilježila katastrofalna pogreška suca s Novog Zelanda Petera O'Learyja, koji je poništio regularan gol Edina Džeke, ali i dijelom taktička postavka
Safeta Sušića.

 

Buenos Aires. Stadion Maracana - 76.000 gledatelja; Sudac: Joel Aguilar (Salvador)

Strijelci: 1-0 Kolašinac (3-ag), 2-0 Messi (65), 2-1 Ibišević (85)

Argentina: Romero - Garay, Fernandez, Campagnaro (od 46. Gago) - Zabaleta, Rojo, Di Maria, Rodriguez (od 46. Higuain), Mascherano - Messi, Aguero (od 87. Biglia).

BiH: Begović - Bičakčić, Spahić, Kolašinac, Bešić - Pjanić, Misimović (od 74. Medunjanin) - Mujdža (od 69. Ibišević), Lulić, Hajrović (od 71. Višća) - Džeko

Kopirati
Drag cursor here to close