Kup Maršala

Prije 35 godina Velež je osvojio povijesni trofej

Rođeni su pobijedili Dinamo 3:1 i po drugi puta u Mostar donijeli veliki srebreni pehar Kupa Maršala Tita. Junak utakmice bio je dvostruki strijelac Nenad Bijedić.
Sport / Nogomet | 14. 05. 2021. u 13:08 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Arhiva / Pobjednički tim Veleža nakon osvajanja Kupa Maršala Tita 1986. godine

Na današnji dan prije 35 godina, 14. 5. 1986. godine Velež je osvojio po drugi puta Kup Maršala Tita. I to u velikom stilu, svladavši u Beogradu na stadionu JNA zagrebački Dinamo s 3:1.

Dinamo je u to vrijeme, predvođen Ćirom Blaževićem, igrao dobar nogomet, a u polufinalu su nadigrali Crvenu Zvezdu 4:0, dok je Velež u finale došao pobjedom nad OFK Beogradom 3:0. Prethodno su Rođeni u četvrtfinalu eliminirali Partizan u lutriji jedanaesteraca.

Nakon plasmana Rođenih u finale kupa, u Mostaru je zavladala istinska nogometna groznica, pokrenuta je mobilizacija navijača širokih razmjera. U pripremi za finale nastala je i navijačka pjesma "Rođeni, rođeni" koju je izveo Željko Samardžić.

U finalu je umjesto junaka polufinalne utakmice Avde Kalajdžića priliku dobio Nenad Bijedić koji je upravo tada odigrao svoju utakmicu života.

Sa dva postignuta pogotka bio je junak beogradskog finala. Rođeni su pobijedili 3:1 i po drugi put u Mostar donijeli veliki srebreni pehar Kupa Maršala Tita. Treći pogodak postigao je Predrag Jurić, dok je prethodno Dinamu lijepim pogotkom nadu vraćao Marko Mlinarić.

Video: FK.Velež Mostar - Dinamo Zagreb 3:1 | 1986 Finale kupa

Finale se igralo pre 40.000 gledatelja, od čega je iz Mostara došlo skoro 15.000 navijača, a po nekim procjenama čak i 20.000.

Nakon velike pobjede uslijedila je proslava u Beogradu, te veličanstven doček na stadionu Pod Bijelim brijegom u Mostaru. Mostarci su svojim herojima priredili veličanstven doček na stadionu Pod Bijelim brijegom, a preko 20.000 navijača je pjevalo u jedan glas: “Procvjetala bijela lala, Velež nosi Kup Maršala”.

Beograd, Stadion JNA-e, 40.000 gledatelja.

Velež – Dinamo Zagreb 3:1 ( Bijedić 6.min i 51.min, P. Jurić 89. min – Mlinarić 58.min)

Sastav Veleža: Petranović, Prskalo, G. Jurić, Bijedić, Matijević, Šišić, Kajtaz, Skočajić, P. Jurić, Karabeg (74. Gudelj), Tuce. Trener: Duško Bajević

Dinamo: Stojić, Bračun, Cupan, Arslanović, Lulić, Katanec, Z. Cvjetković, Munjaković, Cerin, Mlinarić, B. Cvjetković. Trener: Miroslav Ćiro Blažević

Video: Finale_Kupa_1986 
Kopirati
Drag cursor here to close