FK Velež

Mostarski Rođeni danas proslavljaju 98. rođendan

Velež je osnovan 26. lipnja 1922. godine, kao Radničko športsko društvo. Boje kluba su kroz povijest uvijek bile crvene, a na grbu je od osnivanja petokraka, s izuzetkom razdoblja od 1992. do 2005. godine.
Sport / Nogomet | 26. 06. 2020. u 14:52 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Bljesak.info / Stadion u Vrapčićima

Navijači Veleža sinoć su proslavili 98. rođendan svoga kluba, koji je osnovan na današnji dan - 26. lipnja 1922. godine, kao Radničko športsko društvo.

Boje kluba su kroz povijest uvijek bile crvene, a na grbu je od osnivanja petokraka, s izuzetkom razdoblja od 1992. do 2005. godine.

Rođeni trenutno nastupaju u Premijer ligi u koju su se lani vratili iz Prve lige FBiH i u narednoj sezoni imaju visoke ambicije.

Jasno je da ih čeka mnogo posla, no svi u klubu vjeruju da je budućnost svijetla, piše portal SportSport.

Navijači Veleža sinoć su izašli na ulice Mostara i tako najavili proslavu rođendana voljenog kluba.

Sve je obilježeno uz veliki vatromet i bakljadu, te navijačke pjesme. 

Video: 98 godina ljubavi, prkosa i ponosa... SRETAN ROĐENDAN VOLJENI KLUBE !

Legendarni mostarski klub

U samim početcima je Velež igrao igrao utakmice s lokalnim klubovima. (Zrinjski Mostar, JŠK, kasnije Vardar)

Nakon II. svjetskog rata s uspjehom je mostarski klub igrao u Prvoj ligi SFRJ. Prvi put FK "Velež" se u Prvu saveznu ligu SFRJ plasirao u sezoni 1952./53. gdje je ostao samo jednu sezonu.

Drugi put FK "Veležu" je to pošlo za rukom u sezoni 1955./56. te do 1991./92. nije ispadao u niži razred natjecanja, iako nikad nije osvojio naslov prvaka.

Dva je puta bio drugi, te četiri puta bio finalist Kupa maršala Tita, od čega je dva puta bio osvajač 1981. i 1986. godine.

Velež je tijekom svoje povijesti promijenio tri domaća stadiona: "Staro igralište" u sadašnjoj ulici Kralja Tomislava, zatim Stadion pod Bijelim Brijegom, a od 1992. Velež igra na stadionu Rođeni u mostarskom predgrađu Vrapčići.

Muhamed Mujić, Franjo Džidić, Žarko Barbarić, Dušan Bajević, Aleksandar Ristić, Ivan Ćurković, Enver Marić, Jadranko Topić, Franjo Vladić, Boro Primorac, Nenad Bijedić, Vladimir Matijević, Vladimir Skočajić, Vahid Halilhodžić, Blaž Slišković, Džemal i Mili Hadžiabdić, Sead Kajtaz, Semir Tuce, Vladimir Gudelj, Goran i Predrag Jurić, Meho Kodro, Anel Karabeg... samo su neki iz plejade velikih nogometaša koji su igrali za Rođene.

Kopirati
Drag cursor here to close