Hamilton Crescent

Prije 150 godina odigrana prva međunarodna nogometna utakmica

Najstariji je to međunarodni susret u svijetu nogometa. Tog hladnog kasno jesenskog popodneva na zapadu Glasgowa rodio se međunarodni nogomet, a utakmica između Engleske i Škotske završila je bez golova.
Sport / Nogomet | 30. 11. 2022. u 11:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na današnji dan prije 150 godina, 30. studenog 1872. odigrana je prva službena međunarodna utakmica u nogometnoj povijesti.

Snage su odmjerile reprezentacije Škotske i Engleske u Glasgowu na terenu imena Hamilton Crescent, danas poznatijem po odigravanju kriket utakmica.

Najstariji je to međunarodni susret u svijetu nogometa. Tog hladnog kasno jesenskog popodneva na zapadu Glasgowa rodio se međunarodni nogomet.

Igrale su ove dvije reprezentacije i prije toga nekoliko neslužbenih međunarodnih utakmica, od kojih niti jedna nije otišla na stranu Škota.

Do tada su igrali samo nogometaši iz Londona

Zanimljivo je to što su u tim ranim, neslužbenim okršajima, nastupali i za jedne i za druge igrači koji su bili s prostora Londona, što je značilo da većina škotskih nogometaša, ustvari, nije bilo škotske pripadnosti.

Škotima, očigledno, nije bila primamljiva ideja odazvati se pozivu prve reprezentacije te su se naveliko odbijali pridružiti selekciji. Tako je bilo sve dok Charles Alcock, tadašnji glavni tajnik FA, nije napisao javno pismo koje je objavljeno u najpoznatijim novinskim listovima Edinburgha i Glasgowa.

U njemu je ponudio "hrabrima" mogućnost sastavljanja tima od 11 Škota koji bi se suprotstavili istom broju Engleza.

Taj izazov zapalio je iskricu u škotskom klubu Queen’s Parku koji je prihvatio Alcockovu ponudu. Tih je dana Queen’s Park igrao u Londonu sraz FA Cupa. Poslije utakmice igrači škotskoga kluba, Robert Gardner i David Wotherspoon, ostali su u glavnom engleskom gradu kako bi s nogometnim savezom dogovorili uvjete odigravanja prve službene međunarodne utakmice.

Video: EXCLUSIVE! First ever International Highlights | Scotland v England

Tako su sudionici povijesnog sastanka dogovorili lokaciju i vrijeme odigravanja dvoboja, a potom je Wotherspoon napisao pismo škotskom savezu kako bi im potvrdio vijest. Vrlo prikladno za škotsku stranu, određeno je da će se utakmica odigrati na dan svetog Andrije, zaštitnika ove države.

Određeno je da će cijena ulaznica koštati jedan šiling za muškarce, a žene su imale besplatan ulaz.

Plava boja Škota i kako su nastali grbovi

Inače, nadaleko poznate plave škotske boje potječe od njihovog najstarijega kluba, već spomenutog Queen’s Parka. Originalni dres ovoga kluba sastojao se od plave boje te, budući da je Queen’s Park preuzeo odgovornost organizacije utakmice, ta je boja uzeta kao glavna škotske reprezentacije, što je slučaj do današnjeg dana.

Priča kako je simbol lava adaptiran na škotski grb, još je zanimljivija. Spomenuti David Wotherspoon, koji je ujedno i igrao povijesnu utakmicu, angažirao je vlastitu sestru Marion da sašije grb lava na dresove. Tako je Marion, zahvaljujući talentiranim sposobnostima sašila 11 lavova na 11 dresova.

Ono što mnogi ne znaju je to da su ti prvotni lavovi bili bijele boje, dok se danas famozni lav, koji se nalazi kao glavni element škotskog grba, sastoji od crvene boje. Nije se dugo trebalo čekati na crvenu boju, implementirana je 1882., deset godina kasnije.

Engleska reprezentacija u svom prvom izlasku na veliku scenu igrala je u bijelome, noseći grb koji se sastojao od tri lava unutar štita, sličnog izgleda kao simboli na grbu Ujedinjenog Kraljevstva.

Jedine su razlike bile te da su ti lavovi bili tamnoplave boje te su imali crvene oči i crvena usta. Kruna iste boje nalazila se iznad štita.

Početak kasnio zbog zagrijavanja igrača

Službeni početak okršaja bio je najavljen za 14 sati, no kasnio je 15 minuta zbog poduljeg zagrijavanja obiju momčadi.

Utakmica između Škotske i Engleske ponudila je neke nama nezamislive taktičke zamisli ondašnjih nogometnih mislilaca. Škoti su krenuli u formaciji 2-2-6, dok su njihovi protivnici bili još ofenzivnije nastrojeni, izvukavši iz rukava raspored na terenu u formaciji 1-1-8!

Prva službena međunarodna nogometna utakmica okončana je bez pogodaka. Međutim, već u sljedećem okršaju ovih dviju reprezentacija, koji se odigrao malo više od tri mjeseca kasnije, gledatelji su vidjeli šest pogodaka (pobjeda Engleske 4:2).

Do dana današnjeg, Škotska i Engleska odigrali su 114 međusobnih utakmica, a nešto uspješniji je Gordi Albion s 48 pobjeda, sedam manje imaju Škoti, a 25 dvoboja završilo je kao i prvi, bez pobjednika.

OPŠIRNIJE

Kopirati
Drag cursor here to close