Najvažnija sporedna stvar

Prije 115 godina odigrana je prva službena nogometna utakmica u Hrvatskoj

Težnja Hrvata za uspostavljanjem vlastitog sportskog saveza još je više rasla nakon što je u Zagrebu, na Marulićevom trgu 28. listopada 1906. odigrana prva javna nogometna utakmica između HAŠK-a i PNIŠK-a (1:1).
Sport / Nogomet | 28. 10. 2021. u 12:49 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Drum.hr / Prva javna nogometna utakmica u Hrvatskoj (28. listopada 1906.)

Nogomet su u današnjem obliku prvobitno u Hrvatskoj igrali još 1873. godine Englezi koji su došli u Rijeku radi izgradnje tvornice, a 1880. godine lokalni hrvatski mladići počeli su igrati nogomet u Županji.

Prvo izdanje Pravila igre na hrvatskom jeziku tiskano je 1896. godine u Zagrebu. Na početku se nogomet igrao u okviru gimnastičke organizacije Hrvatski sokol. Prvi hrvatski sportski klub koji u svom imenu naglašava opredijeljenost za nogomet je Prvi nogometni i športski klub (PNIŠK) Zagreb, osnovan 1903. godine.

Početkom 20. stoljeća, kada su u Hrvatskoj počeli nastajati i drugi nogometni klubovi, došlo je do želje nogometnih čelnika za formiranjem nacionalnog nogometnog saveza. Težnja Hrvata za uspostavljanjem vlastitog sportskog saveza još je više rasla nakon što je u Zagrebu, na Marulićevom trgu, na mjestu na kojem se danas nalazi Sveučilišna biblioteka, 28. listopada 1906. odigrana prva javna nogometna utakmica između HAŠK-a i PNIŠK-a (1:1).

Utakmica je igrana po tada jedino važećim engleskim pravilima.

Ekipu HAŠK-a činili su: Hinko Würth, Josip Besednik, Hugo Kuderna, Josip Novak, Ivo Lipovšćak, Anđelo Grgić, Marko Kostrenčić, Dragutin Albrecht, Marko Kren, Vladimir Erbežnik, Zvonimir Bogdanović; dok su za PNIŠK igrali: Dragutin Baki, Jan Todl, Veljko Ugrinić, Schreiber, Kiseljak, Pilepić, Uhrl.

Cijena ulaznica iznosila je 2 krune za ložu, krunu i pol za stolicu, a za stajanje 60 filira. Ukupna zarada s utakmice bila je 22 krune. Mnogi gledatelji utakmicu su gledali izvan ograde igrališta ne plativši ulaznicu.

Gledatelji još nisu bili naviknuti na nogomet niti su poznavali pravila igre te nisu mogli ocijeniti što je vrijedno u igri. Tako su pljeskom nagradili Kudernu kada je u jednom trenutku udario loptu visoko u zrak, a uopće nisu reagirali kada je Erbežnik postigao pogodak.

Video: Povijest nogometa - Tv kalendar 

Iste godine osnovan je Srednjoškolski klub Concordia, u Sisku Segesta, u Slavonskom Brodu Marsonia, u Vinkovcima Cibalia, u Karlovcu Trenk (preteča Olimpije iz 1908) itd.

God. 1907. u Zagrebu je odigrana utakmica između kombinirane momčadi HAŠK-a i PNIŠK-a sa Slavijom iz Praga, koja je završila pobjedom gostiju s 15 : 0. God. 1911. osnovani su najpopularniji hrv. klubovi – u Splitu Hajduk i u Zagrebu Građanski (Prvi hrv. građanski športski klub).

Prvo prvenstvo Hrvatske održano je 1912–13. u organizaciji nogometne sekcije HŠS-a. Sudjelovali su zagrebački klubovi AŠK Croatia, Građanski, HAŠK, Concordia i Tipografski športski klub Zagreb, a prvenstvo nije završeno zbog nešportskog ponašanja. Novo prvenstvo počelo je 1914., ali je prekinuto zbog rata.

Kopirati
Drag cursor here to close