Sir Bobby Charlton

Preživio je zrakoplovnu nesreću i ispisao povijest engleskog nogometa

Englesku je proslavio vodeći je do naslova svjetskog prvaka 1966. godine, no tijekom cijele karijere ponašanjem i nastupima osvajao je srca milijuna navijača.
Sport / Nogomet | 11. 10. 2022. u 12:18 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ako ne najbolji, onda zasigurno najslavniji engleski nogometaš Sir Robert "Bobby" Charlton rođen je na današnji dan prije 85 godina, 11. listopada 1937. u Ashingtonu.

Englesku je proslavio vodeći je do naslova svjetskog prvaka 1966. godine, no tijekom cijele karijere ponašanjem i nastupima osvajao je srca milijuna navijača.

Ne samo da je osvajač svjetskog prvenstva 1966., nego i europski nogometaš godine, te donedavno rekorder po broju golova za Englesku. Većinu klupske karijere proveo je u Manchester Unitedu.

Prvu utakmicu u prvom sastavu Uniteda imao je 1956. i kroz iduće dvije sezone osigurao je svoje mjesto u prvom sastavu, a u tom vremenu preživio je i zrakoplovnu nesreću 1958 u Münchenu. Nakon što je Unitedu pomogao osvojiti prvenstvo 1965., s reprezentacijom je 1966. osvojio Svjetsko prvenstvo i još jedno prvenstvo s Unitedom naredne godine.

Charlton je 1968. kao kapetan Uniteda postigao dva gola u finalu Kupa prvaka koji je Manchester United osvojio protiv Benfice.

Video: Sir Bobby Charlton [Goals & Skills]

Manchester je napustio 1973. i postao je trener-igrač u Preston North Endu, no kada je uvidio da posao trenera nije za njega otišao je nakon godinu dana.

Nakon pozicije direktora Wigan Athletica koju je imao duže vrijeme, otišao je 1984. u Manchester United, gdje je postao član vijeća direktora.

Odigrao je 754 utakmice za Crvene vragove i postigao 247 golova, dok je za reprezentaciju nastupio 106 puta (49 pogodaka). Bio je rekorder po broju nastupa za Manchester United, do 21. svibnja 2008. godine, kada ga je pretekao Ryan Giggs.

Prigodom proglašenja z anajboljeg engleskog nogometaša svih vremena prije nekoliko godina izdato je obrazloženje zašto je Bobby Charlton baš – taj!

"Nitko ne simbolizira engleski nogomet ili sportsku aspiraciju ili postignuće neke zemlje više od Bobbyja Charltona. Tijekom šezdesetih godina bio je najpopularniji Englez na svijetu, podjednako slavan po svojem sportskom ponašanju i fair-playu, kao fenomenalnim nogometnim sposobnostima".

Kopirati
Drag cursor here to close