Bi-bota

Preminuo najveći strijelac Porta - Fernando Gomes

Neki golovi su bili posebno važni. Poput drugog kola u revanš susretu polufinala Kupa prvaka 1987. godine, protiv Dinama iz Kijeva, pa gola u onoj famoznoj sniježnoj mečavi, prosinca iste godine u Tokyu.
Sport / Nogomet | 27. 11. 2022. u 01:32 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bio je strašan igrač. Ubojiti napadač, najbolji strijelac u povijesti Porta. Za dva mandata je uspio postići 355 golova. Za prvu momčad Porta je debitirao sa 17 godina, tri poslije je već najbolji strijelac lige. Prvi od šest puta ukupno

Ta sjajna devetka Porta iz najboljih godina ovog kluba, legendarni Fernando Gomes preminuo je u subotu u dobi od 66 godina, objavio je njegov bivši klub. Nogometni velikan izgubio je bitku s rakom debelog crijeva.

Prvi put je "Zlatnu kopačku" kao najbolji strijelac u svim europskim nogometnim ligama, osvojio postigavši 36 golova. Dvije godine kasnije zabio je tri gola više.

Imao je samo 14 godine kada se odlučio pojaviti na treningu omladinaca Porta. Nije mu bilo potrebno mnogo minuta da impresionira Antonia Feliciana jednog od najvećih trenera koje je imao Porto ikada.

Gomes je imao 17 godina kada je debitirao za prvu momčad Porta u sezoni 1974/75. U prvom susretu je odmah postigao dva gola. Neki golovi su bili posebno važni. Poput drugog kola u revanš susretu polufinala Kupa prvaka 1987. godine, protiv Dinama iz Kijeva, pa gola u onoj famoznoj sniježnoj mečavi, prosinca iste godine u Tokyu, kada je Porto pod vodstvom Ivića savladao Peñarol za naslov svjetskog prvaka.

Finale Kupa prvaka protiv Bayerna nije igrao jer je netom prije ključne utakmice slomio nogu. Taj Porto koji je bio najbolja momčad svijeta je bio posebna priča kojoj je temelje udario Artur Jorge, kasnije nadogradio Ivić.

Igrali su João Pinto, Paulo Futre, Madjer, Magalhães, Celso, na golu je bio "brko" iz Poljske Józef Młynarczyk.

Za portugalsku reprezentaciju odigrao je 47 utakmica te je postigao 13 golova, uglavnom u kvalifikacijama i prijateljskim utakmicama. Svijet nogometa ga je poznavao pod nadimkom "Bi-bota". Svih 14 titula u karijeri osvojio je u plavo-bijelom dresu matičnog kluba, a karijeru je završio ipak u drugom portugalskom velikanu, ujedno i drugom Sportingu u svojoj karijeri, onom iz Lisabona. Njegov prvi Sporting je bio onaj iz Gijona.

Osim po svojim golovima, Gomes je ostao upamćen fenomenalnom izjavom:

"Zabijanje golova je poput orgazma".

Kopirati
Drag cursor here to close