Mogao je namjestiti bilo što...

Preminuo "Kralj namještaljki" Velibor Džarovski

Tvrdio je kako su ga vrbovale tajne službe Jugoslavije, kako su mu nudili puno toga, ali ništa nije prihvatio.
Sport / Nogomet | 25. 04. 2024. u 14:48 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U 75. godini života nakon kratke bolesti preminuo je Velibor Džarovski, nogometni i estradni menadžer poznat po namještanju utakmica u bivšoj Jugoslaviji.

Neki su ga zvali najvećim menadžerom na prostoru bivše države. Neki "kraljem namještanja" s obzirom na to da se jedini hvalio kako je sudjelovao na ovaj ili onaj način u namještanju različitih događaja.

Od nogometnih utakmica, preko festivala, do izbora za miss. Toliko je priča ispričanih, da je jednostavno se tu teško može pronaći što je istina, što ne. Godinama je javno Džarovski objašnjavao kako je dogovorena neka utakmica, kako je dogovoren neki festival. Tako se Džarovski hvalio kako je uspio 1971. godine namjestiti utakmicu koja je završena rezultatom 134:0. Bio je to duel Leskoec – Velgošti u okviru četvrte makedonske lige.

"Postoje namještene utakmice, u to su uključeni svi. Uprave, stručni stožeri i igrači, odnosno lažirane utakmice, s time je upoznato nekoliko igrača. Tko to danas radi? Svi! Namještaju političari koji su na vlasti a uključeni su u rad klubova. Oni rade to zbog svoje promocije. Moguće je da najbolji igrač na terenu namjesti utakmicu. Onaj tko zna da gleda, lako može da utvrdi da je utakmica namještena", rekao je jednom prilikom Džarovski.

Hvalio se mnogim svojim "uspjesima", pa je javno istakao kako "pomogao" Sarajevu s osvoji titulu 1985. godine, namjestivši utakmicu Vardar - Sarajevo 2:2. Često je znao reći kako su njegove "jake" baze bile Mostar i Trebinje.

Tvrdio je kako su ga vrbovale tajne službe Jugoslavije, kako su mu nudili puno toga, ali ništa nije prihvatio.

"Ja sam volio estradu i zabavu, estrada je boginja javnog života", pričao je Džarovski.

Znao je Džarovski završiti iza rešetaka, ali je svaki put pušten. Navodno su vodeći političari Jugoslavije svaki put "urgirali". Surađivao je sa skoro svim najvećim estradnim zvijezda Jugoslavije.

Objasnio je kako se i neki ždrijeb može namjestiti.

"Još u vrijeme kada sam ja namještao ždrijebanja za kup bivše SFRJ to je bio lagan posao. Jednostavno, zagriješ one kugle koje želiš ili ne želiš da izvučeš. Na primjer, ja sam uvijek pred izvlačenje grijao kugle "velike četvorke", Zvezde, Partizana, Hajduka i Dinama, koji se tako nisu mogli međusobno sastati prije polufinala kupa. Tako se radilo nekad, prije trideset i više godina, a danas je tehnologija napredovala milijun puta", rekao je jednom.

 
 

"Zapamtite, gdje ima Srba i Hrvata ima najviše namještaljki. I ja sam radio i dogovarao se s Hrvatima, a tako ću i ubuduće. Gledajte, belgijska policija prisluškuje cijelu Europu, imaju tako napredne metode protiv namještanja, a ako su izdvojili neke ljude iz naših krajeva onda vam je sve jasno", samo je jedna od izjava legendarnog Džarovskog.

"Sve je zavisilo da li se radi o opstanku, prvom mjestu, Kupu UEFA, Kupu prvaka... Najviše se plaćalo za Kup UEFA i za opstanak. Makedonija je jednom ostala bez struje, dok Vardar ne da bod Prištini i mi smo morali da damo bod da bi Makedonija imala struju. Bio sam tri puta u zatvoru zbog nogometa. Bila je tada afera "Teteks" kada su uhićene 42 osobe, ali zatim i "Splitska afera" kada su me teretili da sam namjestio 22 utakmice, a ustvari je bilo 23!.

Tako je to pričao mnogi će reći i radio upravo Džarovski.

Kopirati
Drag cursor here to close