Zimski transferi

Premier liga u najvećemu minusu, Francuzi pozitivni

'Zimski' minus engleskih elitnih klubova veći je nego kad se zbroji Serie A, španjolsku Primeru, njemačku Bundesligu i engleski Championship.
Sport / Nogomet | 01. 02. 2022. u 14:56 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Engleski klubovi tradicionalno troše gotovo kao svi ostali zajedno, a kao i skoro svakog ljeta ili zime, klubovi Premier lige su i u najvećemu minusu kad se stavi crta na dolaske i odlaske i napravi troškovnik.

Premierligaši su u siječnju, prema trenutnim podacima s Transfermarkta, kupovali za 335,42 milijuna eura (od toga Newcastle 102,1 milijuna), a prodavali za 133,52 milijuna, što znači da su u minusu 201,90 milijuna.

U najvećem su plusu klubovi francuskog Le Championnata, 32,73 milijuna eura (najviše zahvaljujući Lyonovoj prodaji Brune Guimaraesa Newcastleu za 42,1 milijun eura), a minus engleskih elitnih klubova veći je nego kad se zbroji Serie A, španjolsku Primeru, njemačku Bundesligu i engleski Championship.

Pozitivno su poslovale takozvane razvojne lige, belgijska Juipler Pro, nizozemska Eredivisie i danska Superligaen, ali i škotski Premiership, piše Germanijak.

Od liga čiji prijelazni rokovi završavaju u veljači, najviše su trošili Rusi, četvrta po potrošnji je njihova Premier liga, kupnja za 73,45 milijuna eura, a prodaja za 23,34 milijuna, minus od 50,11 milijuna.

Ukrajinci su, primjerice, u plusu 6,70 milijuna eura (kupovali za 18,99 milijuna, prodavali za 25,69 milijuna), a u najvećem će plusu do kraja dana vjerojatno biti Portugalci, kojima zimski prijelazni rok završava do kraja današnjeg dana (1. veljače); trenutno prolazno vrijeme Lige Portugal je plus od 62,72 milijuna eura, kupnja za samo 9 milijuna, a prodaja za čak 71,72 milijuna eura.

U susjedstvu, prva HNL je trenutno u minusu za 155.000 eura, barem dok TM neki transfer eventualno ne ažurira.

Hrvatski su klubovi kupovali za 3,78 milijuna, a prodavali za 3,62 milijuna, no prijelazni rok završava tek 15. veljače, a može se još prodavati igrače u Tursku, Rusiju, Ukrajinu, Kinu, Izrael, Austriju, Azerbajdžan, Mađarsku, Rumunjsku, Švicarsku, Sloveniju, Češku, Bugarsku, Poljsku, Srbiju, Crnu Goru, Sjevernu Makedoniju...

Foto: Transfermarkt / Pregled ulaznih i izlaznih transfera po ligama, kumulativno
Kopirati
Drag cursor here to close