Uključio se Erdoğan

Predsjednik koji je nokautirao suca je član vladajuće AKP u Turskoj

"Neodgovorne izjave predsjednika klubova, menadžera, trenera i TV komentatora usmjerenih prema sucima, otvorile vrata za jedan ovakav napad koji se dogodio," tvrde u savezu.
Sport / Nogomet | 13. 12. 2023. u 00:39 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bez obzira na količinu velikih igračkih i trenerskih imena, na veliko rivalstvo među klubovima, turski nogomet će s vremena na vrijeme
nuditi neke svoje priče, koje će kvariti ukupni dojam. Faruk Koca, predsjednik Ankaragücüa je najbolji primjer. Nakon što je u listopadu 2022. primio "fair-play" nagradu Turskog nogometnog saveza, prvi čovjek Ankaragücüa je ušao u teren, nokautirao u Europi priznatog suca Halila Umuta Melera, kojeg su još usput "neke" osobe u civilu kratko iscipelarile.

Dan nakon nemilih scena na površinu su isplivale informacije o prvom čovjeku Ankaragücüa koji je zanimljivo, najpoznatiji javnosti kao - političar. Jedan je utemeljitelja Stranke pravde i razvoja (AKP), čije je zaštitno lice Recep Tayyip Erdoğan, predsjednik Turske. Osnovana početkom stoljeća, stranka je to koja godinama dominira državom, a Koca je gotovo deset godina (2002.-2011.) bio zastupnik u Turskoj velikoj narodnoj skupštini. U suradnji s državom, Savez je počeo provoditi kriminalni postupak protiv inicijatora napada, koji će biti strogo kažnjeni.

Osim što su klupski čelnici nasrnuli na suca, na teren su utrčali i navijači, koji su ga također htjeli dohvatiti, a Meler se do nazad do svlačionice probio uz pomoć policije. Nakon svega, Koca je poslao ispriku sucu kojeg je napao, kao i njegovoj obitelji, ali i turskoj sudačkoj zajednici, sportskoj javnosti i cijeloj naciji.

"Bez obzira na to koliko velika nepravda ili greška postoji, ništa ne može legitimizirati ili objasniti nasilje kojega sam počinio na način koji apsolutno nisam želio. Sportski tereni trebaju biti mjesto gospodskog natjecanja. Svako ponašanje koje baca sjenu na fair play, pa tako ni moje, ne bi trebalo biti na stadionima i u dvoranama. Nadam se da će ovaj incident biti razlog da naš sportski život, a posebno naša nogometna zajednica, bude oslobođena pogrešaka, nedostataka i kulture nasilja.Volio bih da se zna da sam duboko ožalošćen činjenicom da su moj klub, nogometna zajednica i naša država zapamćeni po ovakvom događaju i slici", stoji između ostalog u priopćenju Faruka Koce.

Ostaje pitanje kako će se stvari razvijati u daljem periodu. Suci su najavili svojevrsni bojkot, sam Meler je najavio svoje povlačenje,
ali ako znamo da je Koca jedan od važnih "igrača" vladajući stranke, nije nemoguće da se dogodi neki preokret. Jeste Erdoğan nazvao
Melera u bolnicu izrazivši žalost zbog incidenta, pruživši riječi podrške uz obećanje da će pravedno riješiti situaciju. Naredni period će pokazati na koji način.

Čelnik Turskog fudbalskog saveza Mehmet Buyukeksi očajavao je zbog posljedica incidenta nakon hitnog sastanka:

"Nemojte dalje devalvirati turski nogomet. Nemojmo sramotiti turski nogomet na međunarodnom planu, dosta je bilo!"

Istovremeno savez se oglasio svojim saopćenjem u kojem se tvrdi kako su "neodgovorne izjave predsjednika klubova, menadžera, trenera i TV komentatora usmjerenih prema sucima, otvorile vrata za jedan ovakav napad koji se dogodio. Predsjednik kluba, njegovi menadžeri i svi kriminalci koji su napali Halila Umuta Melera biće kažnjeni najoštrije" stoji u saopćenju saveza.

Kopirati
Drag cursor here to close