Izjava

Predsjednik Dinama: Mamić je jedini upravljao Dinamovim računom u Austriji

Na upite obrane Barišić kaže da je on doveo Zdravka Mamića u klub kada je postao predsjednik, a Dinamo je tada bio u vrlo lošoj financijskoj situaciji, bilo je dugovanja i prijetio je stečaj.
Sport / Nogomet | 30. 10. 2023. u 14:48 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U nastavku suđenja braći Mamić i ostalima za izvlačenje novca iz Dinama predsjednik kluba Mirko Barišić je rekao da je jedina ovlaštena osoba za raspolaganje sredstvima deviznog računa kluba u Austriji bio tadašnji predsjednik Uprave, prvookrivljeni Zdravko Mamić.

S obzirom na to da je klub 2002. bio u teškoj financijskoj situaciji i imao je problema u ispunjavanju obveza prema igračima, a račun u Hrvatskoj mu je bio pod prijetnjom blokade, Barišić je u svom iskazu na osječkom Županijskom sudu naveo da mu je tadašnji predsjednik Uprave Zdravko Mamić predložio otvaranje deviznog računa u Klagenfurtu u Austriji.

Iako je kao predsjednik kluba potpisao akt o otvaranju računa, Barišić tvrdi da je isključivo pravo raspolaganja računom i isplatama imao Zdravko Mamić kao predsjednik Uprave te da ga je povremeno obavještavao o korištenju sredstava s toga računa.

Ćiro Blažević

Rekao je da ne zna je li bilo situacija da se sredstva Dinama s toga računa isplaćuju u gotovini, a ne preko računa, a nakon što mu je predočen iskaz iz istrage, potvrdio je da Miroslav Ćiro Blažević nije htio potpisati ugovor s Dinamom dok mu na ruke nisu platili 400 tisuća eura te da mu je Zdravko Mamić rekao da je to isplatio osobnim sredstvima.

"Koliko poznajem Miroslava Ćiru Blaževića, mislim da on ne bi ostao ni sekunde u klubu da mu to nije bilo plaćeno", rekao je Barišić na upite obrane je li Blaževiću spomenuti iznos zaista i plaćen.

Također navodi kako mu je Zdravko Mamić govorio da su sredstvima s toga računa plaćeni igrači Danijel Šarić i Ivan Bošnjak te da je nekim igračima osobno jamčio isplatu dugovanja, ali ne zna jesu li neki treneri plaćani u gotovini umjesto preko računa.

"Račun u inozemstvu ostvario svoju svrhu"

Barišić je kazao kako mu nije poznato da je deviznim računom raspolagao okrivljeni Mario Mamić, a da je nakon otvaranja istrage u ovom slučaju Izvršni odbor Dinama, nakon izvještaja Zdravka Mamića, zaključio kako će Nadzornom odboru i Skupštini predložiti stajalište da Dinamo nije oštećen u tim aktivnostima.

Na upite Uskoka temeljem čega je Zdravko Mamić prezentirao da je s tim računom sve u redu Barišić kaže da se ne sjeća svih detalja, ali da mu je rekao kako je račun u inozemstvu ostvario svoju svrhu i da je korišten za namjene zbog kojih je i otvoren.

Napominje kako nije dovoljno stručan da bi sam napravio uvid u svu dokumentaciju iz koje bi se moglo zaključiti da je poslovanje s toga računa bilo zakonito, nego su ga o tome obavijestile stručne osobe iz kluba, posebice Zdravko Mamić.

Dinamo bio u lošoj financijskoj situaciji

Na upite obrane Barišić kaže da je on doveo Zdravka Mamića u klub kada je postao predsjednik, a Dinamo je tada bio u vrlo lošoj financijskoj situaciji, bilo je dugovanja i prijetio je stečaj.

"Smatrao sam Mamića osobom koja može riješiti sportsko i financijsko djelovanje kluba i nakon njegova dolaska počeli smo rješavati financijske poteškoće i sportski se konsolidirati. Postupno smo se riješili svih dugovanja te postali stabilan i neprikosnoven klub, koji je postao prepoznatljiv u Europi", ustvrdio je Barišić.

Peras: Igrači i treneri dobivali novac u gotovini

Današnja predsjednica Uprave Dinama Vlatka Peras, koja u klubu radi od 1998. godine, kazala je kako je 2002. predsjednik kluba Mirko Barišić sa Zdravkom Mamićem otvorio račun u Klagenfurtu, preko kojega se dosta sredstava igračima isplaćivalo u gotovini.

Kada je krenula istraga, tvrdi Peras, Barišić je bio pozvan na ispitivanje u Uskok, a poslije se raspitivao gdje su uplaćena sredstva od tvrtke Siemens i utvrđeno je da su bila uplaćena na taj račun. Iako su zajedno otvorili račun, Peras je potvrdila da je tim računom isključivo raspolagao Zdravko Mamić koji je bio jedini potpisnik.

Kazala je i da je po Mamićevom nalogu sačinjavala različite potvrde o isplati novca u gotovini određenim igračima, ali nema saznanja jesu li ostale službe u klubu knjižile takve potvrde o isplatama.

Peras tvrdi kako je bilo uobičajeno da su igrači i treneri dobivali novac u gotovini, i to tako što bi potpisivali potvrdu o primitku, ali da osobno nije bila nazočna ni jednoj takvoj isplati. Navodi da ju je o isplati odštete od 400 tisuća eura za igrača Jensa Novotnog obavijestio Zdravko Mamić i zbog toga je sačinila potvrdu.

Kopirati
Drag cursor here to close