Novi projekt

Poznato 15 klubova koji će igrati Superligu

Objavljeno je kojih bi se 15 klubova moglo natjecati u novom projektu "Superliga". Englezi su odustali od sudjelovanja.
Sport / Nogomet | 02. 02. 2024. u 13:19 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Barcelona i Real Madrid ne odustaju od Superlige. Iako je većina ostalih europskih velikana promijenila mišljenje i više nije zainteresirana za osnivanje novog natjecanja, Španjolci tvrde da postoji niz klubova koji bi htjeli igrati Superligu.

"Ako Superliga ne krene od sljedeće sezone, krenut će od 2025./26. Svaki klub bi dobio 100 milijuna eura, a taj novac se ne može zaraditi ni osvajanjem Lige prvaka", rekao je Barcelonin predsjednik Joan Laporta.

Popis klubova

"Tko bi igrao? Barcelona, Real, Inter, Milan, Napoli, Roma, Marseille, Benfica, Sporting, Porto, tri nizozemska kluba, Anderlecht, Club Brugge. Superliga bi imala 16 ili 18 klubova. Prisjetimo se da je i Kup prvaka 1955. godine igralo vrlo malo klubova."

Laporta je priznao da Englezi ne žele sudjelovati, piše Index.

"Nije me briga za njih, oni već imaju svoju Superligu. Naše natjecanje bi se borilo s Premier ligom. Mislim da Englezi neće odmah ući, ali želimo da nam se pridruže. Puno smo razgovarali s Liverpoolom, Unitedom, Chelseajem i Tottenhamom", rekao je Laporta i otkrio da PSG odbija sudjelovati jer već ima moćnu poziciju u UEFA-i.

Borba na sudu

Podsjećamo, Europska Superliga projekt je koji je 12 klubova pokrenulo u travnju 2021. godine, no zbog kritika javnosti natjecanje su napustili mnogi poznati klubovi. Projekt Superlige, osporavaju UEFA i FIFA, nacionalni savezi i većina klubova diljem Europe.

Europski sud 21. prosinca prošle godine donio je odluku u korist Superlige. Na čitanju konačne presude rečeno je da krovnim nogometnim organizacijama Fifi i Uefi postoji "zlouporaba dominantne moći". Osnivači Superlige čelnici su moćnih europskih klubova Real Madrida i Barcelone. Sud je, naime, dao zeleno svijetlo za osnivanje Superlige nakon tužbe tvrtke "A22", smatrajući da su pravila vodećih nogometnih organizacija vezana za klupska natjecanja suprotna europskim zakonima.

 

Kopirati
Drag cursor here to close