Fifa na potezu

Postoji li šansa da Italija ipak ide u Katar?

Iranski nogometni savez je u posljednjoj kvalifikacijskoj utakmici protiv Libanona u Mashdadu zabranio ženama ulazak na stadion, a Fifi se to nije svidjelo...
Sport / Nogomet | 31. 03. 2022. u 22:03 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nogometaši Italije doživjeli su šokantan poraz od Makedonije (0:1) u polufinalu play-offa za plasman na Svjetsko prvenstvo u Kataru.

Za aktualne europske prvake to bi bilo drugo Svjetsko prvenstvo zaredom koje će propustiti nakon što ih je u baražu za Rusiju izbacila Švedska.

No, Talijani se i dalje ne mire s time – talijanski mediji tvrde da bi se Talijani i dalje mogli naći u Kataru, za što postoji minimalna šansa.

Naime, iranski nogometni savez je u posljednjoj kvalifikacijskoj utakmici protiv Libanona u Mashdadu zabranio ženama ulazak na stadion, a Fifi se to nije svidjelo.

Proširile su se tada snimke na kojima policija ispred stadiona suzavcima rastjeruje oko 2000 žena koje su kupile ulaznice za utakmicu.

Iranci strahuju od kazne Fife, a najviše se boje da će biti izbačeni sa Svjetskog prvenstva.

"Takva drastična kazna je malo vjerojatna i graniči sa znanstvenom fantastikom. Ne možemo očekivati da će Iranci biti izbačeni sa SP-a, ali to je zadnja šansa Italiji da ipak vidi Svjetsko prvenstvo", piše Mediaset.

FIFA je pak u četvrtak održala kongres u Dohi. Svjetska javnost na njemu je očekivala odluku o potpunom isključenju Rusije iz svih nogometnih natjecanja, ali FIFA je iznenadila sve. Suspenziju su zaradila tri nogometna saveza, među kojima nije ruski, ali ni iranski.

Na neodređeno su isključeni Pakistan, Zimbabve i Kenija. Vijeće FIFA-e je odlučilo suspendirati Keniju zbog uplitanja treće strane i preuzimanje Saveza od strane vlade što ozbiljno krši FIFA statute. Zato je predloženo da Kongres potvrdi suspenziju Nogometnog saveza Kenije.

"Suspenzija će biti ukinuta čim situacija bude u skladu sa našim propisima", rekao je predsjednik FIFA-e Gianni Infantino.

Prvi čovjek FIFA-e oglasio i o temi koja je bila najzanimljivija, a tiče se Rusije.

"Isključivanje Nogometnog saveza Rusije iz FIFA-e nije opcija. Ako nećemo raditi na spajanju ljudi u svojim razgovorima i dogovorima, onda je najbolje da ne radimo ništa. Mogu samo pozvati vođe na dijalog i smirivanje sukoba. Isključivanje ruske reprezentacije i klubova nije bila laka odluka".

Krajem veljače FIFA i UEFA donijele su odluku o suspenziji svih ruskih klubova i ruske reprezentacije iz svih natjecanja do daljnjeg zbog ruske invazije na Ukrajinu.

Što se pak tiče spomenutog Irana i problematičnog odnosa prema ženskoj publici, o tome još nema ništa službeno.

Kopirati
Drag cursor here to close