"Ne kvarite datum"

Ponavljanje gradiva: Najteži poraz Dinama u povijesti

Blaž Slišković tada je dao četiri gola, koliko ih je postigao i Vladimir Skojčajić, a jedan je zabio Dragan Okuka, dok su Zlatko Kranjčar i Stjepan Deverić 'ublažili' poraz gostiju.
Sport / Nogomet | 09. 02. 2021. u 23:36 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Arhiva / Velež 1980.

Za neke je to katastrofa, za druge 'samo' najuvjerljviji poraz u povijesti Dinama, a ima i onih koji će kazati - bila je to revijalna utakmica.

Dinamo je u prošlosti imao teških poraza, ali niti jedan nije bio poput onoga u Mostaru 9. veljače 1980. godine, kada su zagrebački modri poraženi s 9:2 u dvoboju Mostarskog turnira od domaćeg Veleža.

Na turniru su igrali još Partizan i Sarajevo, a Velež je Dinamu očitao lekciju. Ne računamo li utakmicu iz 1912. godine kada je pod imenom Građanski klub poražen sa 9:0 od Concordije, onda je to najteži poraz Dinama u povijesti.

Blaž Slišković tada je dao četiri gola, koliko ih je postigao i Vladimir Skojčajić, a jedan je zabio Dragan Okuka, dok su Zlatko Kranjčar i Stjepan Deverić 'ublažili' poraz gostiju.

Modri su se tada žalili da je ipak danak uzelo pijanstvo prethodne večeri, a uslijedio je i odgovor kasnije čuvenog Sliškovića: "A šta mislite gdje smo mi bili? U kazalištu?"

Utakmica je igrana devetog veljače, a kad su igrači Veleža zabili deveti gol cijeli je stadion skandirao:

"Ne kvarite datum! Ne kvarite datum!"

Foto: Arhiva / Dinamo zauvijek pamti datum 9. veljače 1980.

Danas Velež i Dinamo igraju u različitim ligama i neusporedivim nogometnim sazvježđima. Ali, kako se to kaže - Nikad ne znaš, sve je do jednom...

VELEŽ: Marić, Ćutuk, Dž. Hadžiabdić, Vukićević (Jakirović), V. Matijević, Đurasović, Okuka, Slišković, Slato, Ledić, Skočajić, Kalajdžić.

DINAMO: Stinčić (Ivković), Hadžić, Tucak, Mustedanagić (Devčić), Kurtela, Bošnjak (Marić), Kranjčar, Bručić, Deverić, Janjanin (Bonić), Mlinarić.

GLEDATELJA: 18.000

Strijelci: 4  Slišković, 4  Skočajić, Okuka – Kranjčar, Deverić

Suci: Dušan Maksimović, Predrag Nikolić, Fahrudin Fazlagić

Baka se kladio sa sucem po 100 maraka!

Kako to obično biva nakon ovakvih utakmica, odmah su skovane mnoge anegdote koje se pamte do današnjih dana. Baka Slišković postigao je sedmi gol na utakmici iz slobodnog udarca.

Pozicija je bila teška, dosta iskosa. Priča kaže da je Baka ponudio okladu sucu Dušanu Maksimoviću.

"Evo po 100 maraka da ću odavde dati gol", navodno je Baka dobacio Maksimoviću.

"Nema šanse, mrtvi kut", uzvratio je navodno Maksimović.

Baka je u svojem stilu 'odapeo' i pogodio bliže rašlje. Navodno je Maksimović nakon utakmice sačekao Baku da izađe iz svlačionice i uručio mu 'orlića'.

Darovitoj generaciji Modrih debakl u Mostaru ostao je u pamćenju kao najgora noćna mora, ali možda im je dobro došao da se konačno uozbilje i da od talenata koji obećavaju postanu formirani i klasni igrači.

Dvije godine kasnije Dinamo je osvojio naslov prvaka Jugoslavije nakon 24 godine posta, dok je Baka godinu poslije prešao u Hajduk i nije imao tu sreću da osvoji prvenstvo.

Kopirati
Drag cursor here to close