Nevjerojatne brojke

Polovica premijerligaša bi zarađivala i da igraju pred praznim stadionom

Man. United i City, Chelsea, Arsenal i Liverpool ne mogu bez prihoda od navijača završiti sezonu u plusu! United na dan utakmica zaradi 125 mil. eura.
Sport / Nogomet | 17. 08. 2018. u 10:38 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Engleska Premier liga, točnije njeno vodstvo, potpisalo je uoči sezone 2016./17. novi ugovor o TV pravima težak 8.3 milijarda funti (9.3 milijarda eura). Ne treba ni govoriti da je to rekord i ogromno povećanje u odnosu na prijašnji, potpisan 2012. i vrijedan 3.018 milijarda funti (3.38 milijarda eura).

Do čega je takav glomazan i bogat ugovor doveo - polovica engleskih premijer ligaša mogla bi igrati pred praznim stadionom i svejedno bi ostvarili profit (prije oporezivanja)!

Zvuči nemoguće, ali BBC je istražio ovu temu i došao do takvog zaključka.

Prema njihovoj analizi, prihod od "matchdaya" donosio je u sezoni 2016./17. u prosjeku manje od 20 penija na svaku zarađenu funtu kod članova engleskog elitnog ranga. A i spomenuto povećanje u prihodima od TV prava učinilo je da brojka ovih klubova koji bi bili profitabilni i bez publike skoči sa dva (u sezoni 2015./16.) na tih 10 u sljedećoj, piše Goal.com.

"Kad dobiješ 120 milijuna funti (134.5 milijuna eura, nap. a.) od lige da ganjaš loptu uokolo, onda možeš igrati i pred praznim stadionom ako je to potrebno. Gledano iz perspektive prihoda, klubovi se više ne oslanjaju na prihod iz dana kad je utakmica", rekao je dr. Rob Wilson, specijalist za sportske financije pri Sveučilištu Sheffield Hallam.

Najekstremniji primjer zarade je Bournemouth koji je u sezoni 2016./17. imao prihod od gotovo 136.5 milijuna funti (153 milijuna eura), a od toga je samo 5.2 milijuna funti (5.8 milijuna eura) došlo od prodaje ulaznica. To je manje četiri penija zarade na svaku uprihođenu funtu!

Naravno, igranje bez publike je utopija jer je i sam ugovor o TV pravima posljedica toga što se navijači na englesku ligu lijepe kao muhe na med. Dakle, uzročno-posljedična veza postoji. U oba smjera. I jedno bez drugog ne ide. Vodstvo lige je otkrilo podatak da je popunjenost engleskih stadiona čak 96 posto!

"Visokokvalitetan nogomet, u kombinaciji s odanošću navijača doveo je do ekstremno visoke posjete i iskorištenosti kapaciteta stadiona u Premijer ligi. A tih 96 posto posto iskorištenosti je razina koja se manje-više dostigne svake sezone", poručuju ponosno iz lige.

No, zanimljivo je primijetiti da se među tih 10 koji bi mogli igrati i bez publike ne nalazi niti jedan od top 5 klubova po prihodima - Manchester United, Manchester City, Arsenal, Liverpool i Chelsea. Štoviše, oni ne bi ostvarivali profit da nema "matchdaya"!

"Njima je prihod od utakmica ključan da bi mogli financirati plaće i odštete za igrače", kaže Kieran Maguire, stručnjak za nogometne financije pri Sveučilištu u Liverpoolu.

Manchester United, kao klub s najvećim prihodom (581 milijun funti, što je 651.5 milijun eura - usporedbe radi, cijeli Championship i njegova 23 kluba (bez Barnsleya koji nije iznio podatke) ima prihod od 692 milijuna funti, što je 776 milijuna eura!) zarađuje čak 111.6 milijuna funti, odnosno 125 milijuna eura na dane kad se igraju utakmice, piše Goal.com.

Stoga ne čudi što svi ti veliki klubovi rade na povećanju stadionskih kapaciteta. U posljednjim godinama učinili su to Arsenal, Manchester United i Liverpool. Tottenham pak gradi novi stadion sa 62.062 mjesta...

"Mi bismo bili ništa bez navijača! Realnost Premijer lige je da su TV prava narasla toliko da je liga disproporcionalna ne samo prema svakoj drugoj ligi na svijetu nego i da su novci od TV prijenosa nevjerojatno nadmoćni svim ostalim oblicima prihoda unutar same lige", kaže izvršni direktor Swanseaja Chris Pearlman.

"Igrači i menadžeri dolaze i odlaze, ali mi ostajemo uvijek. I razlog zašto se dobivaju tako bogati TV ugovori su slike punih stadiona, navijanje, atmosfera. Sve je to sastavni dio našeg nogometa", poručuje šef navijačke udruge Malcolm Clarke.

Kopirati
Drag cursor here to close