UEFA - Superliga II dio

Počinje rat, kakve će posljedice ostaviti?

Sport / Nogomet | 21. 12. 2023. u 13:39 F.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kakva je budućnost europskog nogometa? To u ovom trenutku nitko sa sigurnošću ne može potvrditi. Činilo se kako je priča završena kada je većina klubova iz probranog društva odustala od projekta ranije najavljenog. Još prije dvije godine.

Najveću dužnici najveći pobjednici

UEFA je odgovorila na način što je formirala neku svoju "Superligu" pod okriljem Lige prvaka i vjerojatno bi sve ostalo na tome da nisu Barcelona i Real Madrid nastavili "gurati" svoju priču. Zanimljivo, radi se oklubovima koji su u dugovima "do grla". I čini se da su uspjeli.

Sud Europske Unije u Luksemburgu odlučio da Superliga ima pravo na postojanje, odnosno da se može oformiti neovisno o tomu što misle UEFA i FIFA. Maksimalno skraćeno - UEFA nema pravo sankcionirati klubove koji žele novi format natjecanja, a neovisnog o krovnim nogometnim organizacijama. Naravno da u tom trenutku svoje zadovoljstvo nije krio Florentino Perez.

"S ogromnim zadovoljstvom pozdravljamo odluku Suda Europske Unije. Sljedećih dana pažljivo ćemo proučiti opseg ovog povijesnog događaja. Europski nogomet nikada neće biti monopol, od danas svaki klub gospodari svojom sudbinom. Sposobni smo promovirati natjecanja koja smatramo ispravnima. Sloboda Europe je trijumfirala. Sada bez prijetnji drugih strana možemo provoditi inovacije i unaprijediti nogomet".

Na istom valu je naravno i Joan Laporta, prvi čovjek Barcelone.

"Želimo uspostaviti otvoren i konstruktivan dijalog s ciljem ostvarivanja sinergije između svih strana. Sudska odluka znači i početak takve mogućnosti. Otvara se povijesna prilika za rješavanje ozbiljnih problema koji održivost velike većine klubova u budućnosti".

Novac je glavni 

I ne treba biti puno pametan, pa zaključiti zbog čega su čelnici Real Madrida i Barcelone puhali u jedra Superlige. Zbog novca. Osim što je američka investicijska tvrtka JP Morgan na samom početku obećala 200 do 300 milijuna eura bonusa za sve sudionike, bit će tu i dodatnih nagrada za jedine klubove koji su ostali vjerni projektu. Što Barcelona i Real jesu. Usput, vjerojatno Laporta i Perez računaju na nek dodatak s obzirom na to da investitori planiraju izdvojiti 15 milijardi eura kako bi pokrenuli projekt u kojem će se od starta vrtjeti - sto milijardi eura! Od čitavog opsega poslovanja, investitori će dobiti 15 posto ukupne zarade, a preostalih 85 posto rasporedit će se na klubove.

UEFA ima spreman odgovor

Očekivano, ubrzo nakon presude Europskog suda oglasila se i UEFA kojoj je posljednjih godina na čelu Slovenac Aleksander Čeferin kojem sigurno nije lako.

'UEFA je zaprimila presudu koju je danas donio Sud Europske unije u slučaju Europske Superlige. Ova presuda ne označava podršku ili odobrenje takozvane "Superlige". Naprotiv, ona naglašava prethodni propust unutar prethodnog odobravanja Uefe, tehnički aspekt koji je već bio poznat i riješen u lipnju 2022. UEFA vjeruje u svoja nova pravila, posebno u to da su sukladni svim relevantnim europskim zakonima i propisima. UEFA ostaje odlučna u svojoj predanosti očuvanju europske nogometne piramide i to tako da ona i dalje služi širim interesima društva. Nastavit ćemo oblikovati europski sportski model zajednički s nacionalnim savezima, ligama, klubovima, navijačima, igračima, trenerima, institucijama Europske unije, vladama i partnerima. Vjerujemo da će solidarnost temeljne europske nogometne piramide, koju su navijači i svi dionici proglasili neprocjenjivim modelom, biti zaštićena od prijetnje odvajanja sukladno europskim i nacionalnim zakonima".

Rat će biti neugodan

Ipak, nema sumnje da će rat nastaviti. Aleksander Čeferin kao da je "osjetio" kakvu odluku može donijeti Sud Europske unije, pa je ranije ušao u posao s Nasserom Al Khelaifijem, ali i još nekim bogatašima. Jop ranije smo pisali i tome kako su mjesecima trajali pregovori marketinškog tima UEFA-e i Ministarstva kulture i turizma UAE te da je na kraju ipak postignut dogovor koji je, na kraju, odobren od strane najviših instanci, predsjednika europske kuće nogometa Aleksandera Čeferina i premijera ove naftom bogate bliskoistočne zemlje Mohammeda bin Rashid Al Maktouma.

Emirati već određeno vrijeme egzistiraju u europskom nogometu kroz Manchester City, čiji je vlasnik šeik Mansour bin Zayed bin Sultan Al Nahyan, brat predsjednika Emiratesa, šeika Mohammeda bin Zayeda. Jedni i drugi u ovom trenutku imaju dovoljno jakih aduta u svojim rukama. pa bi po svemu sudeći i ovaj kao mnogi stvarni ratovi u svijetu mogao potrajati. Svi znamo koliko dugo je trajao rat na relaciji FIBA - Euroliga. I kakve su posljedice bile.

Kopirati
Drag cursor here to close