Prilika za reformu suđenja

Počinje posljednja sezona Lige prvaka u starom formatu

Od sljedeće sezone neće biti skupina, 36 klubova igrat će u adaptiranom ligaškom formatu tako što će biti podijeljeni prema koeficijentima. Svaki će klub odigrati četiri domaće i četiri gostujuće utakmice protiv osam različitih klubova.
Sport / Nogomet | 19. 09. 2023. u 12:44 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Večeras započinje nova sezona Lige prvaka, posljednja u starom formatu. U većini medija stoji rutinska rečenica: Manchester City najveći je favorit.

Prve utakmice igraju su od 18:45, a igraju Milan i Newcastle u Milanu te Young Boys i Leipzig u Bernu.

Kažimo radi podsjećanja da od sljedeće sezone neće biti skupina, 36 klubova igrat će u adaptiranom ligaškom formatu tako što će biti podijeljeni prema koeficijentima. Svaki će klub odigrati četiri domaće i četiri gostujuće utakmice protiv osam različitih klubova.

Novi format

Osam najboljih klubova izravno ide u osminu finala, dok će se osam ostalih sudionika tražiti nakon doigravanja klubova koji su ostvarili plasman od 9. do 24. mjesta.

Kad je u pitanju ovogodišnja Liga prvaka, Manchester City je favorit i na kladionicama. Koeficijent na aktualnog prvaka Europe u nekim svjetskim kladionicama je 3, dok je Bayern drugi sa 6,5, a Real Madrid treći s 9.

Nakon toga dolaze Arsenal (11), Barcelona (15), PSG (17), Manchester United i Inter (21)…

UEFA uvodi neke novitete što se tiče suđenja. Suci su dobili precizne smjernice. Ono što je najupečatljivije jest to da suci imaju jasnu naredbu da ne luduju s dodanim vremenom. Nemojte očekivati utakmice od 110 minuta ili dodatke od 10 ili 12 minuta u svakom dijelu, piše Gol.hr.

U UEFA-i vjeruju da suci imaju dovoljno alata na raspolaganju da spriječe toliki gubitak vremena. Neće zabraniti proslavu golova, niti dodati minutu za svaki postignuti pogodak. Obratit će posebnu pozornost na prekide, a posebno simulacije.

Suci su čak dobili i preporuku da ne pričaju toliko s igračima na travnjaku, da ne daju nepotrebna objašnjenja. Cilj je pokušati izbjeći gubljenje vremena i produljivati utakmice za najviše pet ili šest minuta.

Način suđenja

Mijenjaju se i načini ponašanja sudaca kad je u pitanju igranje rukom, odnosno potezanje igrača.

Ruke moraju biti slobodne, a suci će morati na vrijeme pokazati kada je čisto odigrano i ne svirati prekršaje za bilo koji skok ili gestu proizvedenu u skoku ili u nekoj drugoj akciji.

Također VAR mora nastaviti biti brz i jasan u donošenju odluka. Ono što se analizira bit će objašnjeno putem videa koji će gledatelji moći vidjeti u prijenosu na televiziji i na videozidovima na stadionu.

Posljednje pitanje koje treba popraviti odnosi se na masovne prosvjede igrača i na gestikuliranje trenera. Od profesionalaca će tražiti poštovanje i suci neće tolerirati ispade ili tipične scene kada igrači okruže suca i pritišću suca da promjeni odluku.

Naravno, ostaje za vidjeti kako sve ove promjene, razrađene u kabinetima Uefinih dužnosnika, provesti na travnjaku.

Kopirati
Drag cursor here to close