VAR stže

Počela edukacija sudaca za uvođenje VAR sustava na terene u BiH

"Oprema je već nabavljena i jedan od lidera u oblasti VAR tehnologije "Hawk-Eye" koji koristi i FIFA, biće prisutan i na našim terenima", rekao je Valjić
Sport / Nogomet | 29. 04. 2024. u 18:09 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Već duži period se radi na realizaciji ovog projekta, a danas je u hotelu "Hills" na Ilidži počeo VAR seminar, te će NS BiH u suradnji s FIFA instruktorima u narednom periodu obučavati suce i asistente suđenja za upotrebu VAR tehnologije.

Seminaru prisustvuju i sudački kontrolori, a cilj je da upotreba VAR-a u našem elitnom fudbalskom takmičenju počne od prvog kola sezone 2024/25.

VAR projekt menadžer Ognjen Valjić je izjavio:

"U proteklom periodu smo odradili veliki dio posla u pripremi i implementaciji VAR sustava za Wwin ligu BiH. Obavljeni su svi kontakti s predstavnicima FIFA-e koji su nadležni za uvođenje VAR tehnologije u suđenje. S tim u vezi zakazan je "kick-off meeting", t.j. zvanični početak implementacije sustava, a koji će biti održan 11. i 12. svibnja. Tu će predstavnici FIFA-e da vrše monitoring i da nas upoznaju s narednim koracima kako bi do početka naredne takmičarske sezone zaživio ovaj projekat. Iz tog razloga, danas smo počeli s edukacijom sudaca u suradnji s FIFA VAR instruktorima Brunom Marićem i Tomislavom Šetkom. Program ovog seminara je osmišljen tako da se suci i promatrači suđenja, kao i tehnički operateri koji će raditi u VAR sobama, upoznaju s funkcioniranjem VAR sustava

Valjić je još dodao:

"Dobili smo zadatak od Izvršnog odbora NS/FS BiH na čelu s predsjednikom Vicom Zeljkovićem da počnemo s primjenom VAR sustava već od prvog kola naredne sezone. Oprema je već nabavljena i jedan od lidera u oblasti VAR tehnologije "Hawk-Eye" koji koristi i FIFA, biće prisutan i na našim terenima. Iako je kratak vremenski period pred nama, siguran sam da ćemo kvalitetnim i predanim radom uspjeti u našim namjerama da od iduće sezone imamo VAR sistem na svim utakmicama Wwin Lige Bosne i Hercegovine."

Glavni VMO (VAR match official) instruktor Elmir Pilav je na početku seminara upoznao sve sudionike s njihovim obavezama u narednom periodu i predočio im na koji način će se vršiti edukacija službenih lica za implementiranje VAR tehnologije u domaćem takmičenju.

Kopirati
Drag cursor here to close