Premijer liga

Plemići su od preostalih rivala u prva dva kruga gubili od svih osim Krupe

Redom, Zrinjski čeka Sarajevo, ide Širokom pa čeka Velež, zatim ide na noge Borcu, dočekuje Krupu te u zadnja dva kola čeka Želju i ide u goste Tuzli.
Sport / Nogomet | 22. 04. 2021. u 08:59 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pričali o imperativu borbe za Europu ili oportunističkoj borbi za naslov, Zrinjski u preostalih sedam kola ima težak posao – što zorno potvrđuje i statistika prethodnih ovosezonskih duela sa rivalima koji još stoje na putu do cilja.

Zrinjski preostalih sedam kola vrlo, vrlo napete sezone čeka na trećoj poziciji koja u ovom trenutku garantira Europu – ali već za kolo, dva to ne mora biti slučaj. Jer prva su četiri kluba unutar četiri boda, a peti Široki ima još tri boda zaostatka. Tijesno je da ne može biti tješnje, a takvo bi moglo biti i u preostalim duelima Pemića ove sezone.

Redom, Zrinjski čeka Sarajevo, ide Širokom pa čeka Velež, zatim ide na noge Borcu, dočekuje Krupu te u zadnja dva kola čeka Želju i ide u goste Tuzli. U prva dva međusobna prvenstvena duela ove sezone, u utakmicama prvog i drugog kruga, Plemići su u dva navrata pobijedili samo Krupu. Od ostalih su barem jednom izgubili, od Željezničara – oba puta.

Protiv posrnulog Sarajeva, prvog idućeg protivnika, bilo je zanimljivo u oba prvenstvena duela. U prvom je, Pod Bijelim brijegom, viđeno pet golova, od čega tri u mreži Mostaraca, da bi u drugom Bordo tim dokazao koliko je ranjiv ovog proljeća – Zrinjski je u drugom kolu proljeća na Koševu slavio 1:0, na što je želio svezati i uspjeh u Kupu, no srijedu nakon što je srušio prvaka i lidera, na istom travnjaku je ipak morao položiti oružje i oprostiti se od Kupa (0:1).

Nakon Sarajeva – slijedi Hercegovački derbi, gostovanje na Pecari, gdje je u drugom krugu Zrinjski izgubio 1:2, prethodno čemu je jesenas kući slavio – 2:1. S Veležom – jednako. Najprije poraz na stadionu Rođeni 0:2, a onda domaći trijumf 3:1. Borac? Ista stvar – najprije poraz u Banjoj Luci 0:1, a zatim nastavak domaće tradicije protiv Borca i još jedna pobjeda Pod Bijelim brijegom (2:1).

Krupa će sigurno biti dočekana kao redovna mušterija, jer u oba je ovosezonska duela pala – u Krupi na Vrbasu 0:3, u Mostaru 1:0… dok bi Željezničar bez obzira na formu iz trenutne perspektive trebao biti doživljen kao apsolutna prijetnja – možda ne toliko zbog Blaža Sliškovića na klupi, koliko činjenice da su Plavi u oba ovosezonska okršaja uzeli Plemićima mjeru (1:0 na Grbavici i 1:2 u Mostaru). Na kraj niza uskočit će Tuzla s kojom su Mostarci ove sezone prolazili kao i sa Sarajevom – na strani su dobili (4:0), kod kući izgubili (1:2).

Ova statistika sigurno nije garancija da ćemo vidjeti ovakav ili onakav ishod u tim preostalim utakmicama Zrinjskog, ali da je svojevrsno upozorenje – to sigurno jeste, piše Dnevni list.

Kopirati
Drag cursor here to close