Iznenađen pozivom

Pjaca: Koliko ja mogu pomoći reprezentaciji? Ne znam, potrudit ću se

Sport / Nogomet | 07. 11. 2023. u 15:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: NK Rijeka / Riječki ofenzivac Marko Pjaca

Riječki ofenzivac Marko Pjaca već je po svom dolasku u Rijeku iz Juventusa bio skroman kad su u pitanju bilo kakve pompozne izjave, koje od najskupljeg igrača u povijesti HNL-a nećete baš nikada čuti.

Nije ih plasirao niti na vrhuncu svoje moći i kvalitete, prije nekoliko teških ozljeda, kada su se brojni ugledni europski klubovi borili oko njegovih usluga, još manje će "lupetati" sada, na svom novom početku na Kvarneru.

Primjerice, Pjaca je svjestan da protiv Lokomotive to nije bilo toliko loše izdanje Rijeke, no niti dovoljno dobro za tri boda i pobjedu u Kranjčevićevoj, pišu Sportske novosti

"Presretan i prezadovoljan" 

"Slažem se, nije bilo loše, ali niti dovoljno superiorno da bismo uzeli sva tri boda u ovom trenutku kad mi još uvijek moramo stvarati nešto više šansi da bismo nekolicinu iskoristili za pobjedu", jasno je u uvodu kazao Pjaca, koji je svakim danom sve više sigurniji u ispravnost svoje odluke da karijeru nastavi u Rijeci.

Spustio je Marko, baš poput mnogih, svoje sidro u riječku, mirnu luku koja mu je pružila priliku za novi početak, a riječka ga je publika prihvatila kao "svog". On to uistinu i jest, svojim primjerom i odnosom, kako prema klubu, suigračima, tako i prema navijačima, pa i suparnicima.

Pjaca je naprosto pravi primjer odličnog nogometaša i čovjeka. Svatko iz riječke svlačionice koga smo pitali o njemu imao je samo riječi hvale...

"Za sada sam presretan i prezadovoljan. Kako sam i rekao kad sam tek došao, a tako je još uvijek, trenutno uživam u nogometu, sretan sam na terenu, zdrav sam i mislim da je to najbitnije. Vjerujem da pomažem ekipi na terenu, ali i izvan njega, dobro nam ide, rezultati su dobri i samo se mogu nadati da će tako biti i dalje", objasnio je Pjaca, koji se tome nada i protiv "svog" Dinama.

Nije ovaj 28-godišnjak nikada skrivao simpatije prema matičnom klubu, no to ne znači da protiv njega neće dati maksimum, upravo suprotno.

Kako god bilo, predstojeći derbi za Pjacu će svakako biti poseban, iako je svojevremeno u dresu Lokomotive igrao već protiv Modrih.

Ništa konkretno

"Ha, ha, vjerujem da će biti čudan osjećaj, no ja sam profesionalac. Imam ugovor s Rijekom, dat ću sve od sebe da Rijeka ostvari što bolji rezultat u toj utakmici, to je jedino normalno razmišljanje, bez obzira na prošlost i osjećaje prema Dinamu".

Još je jednom ponovio da je bilo razgovora sa zagrebačkom momčadi prije povratka u HNL i dolaska u Rijeku, no nikakvih konkretnih...

"Kontakti su postojali, no ništa da bi bilo blizu realizacije, ništa vrijedno spomena. Jedino konkretno i što se na kraju ostvarilo bio je poziv Rijeke. Oni su bili i brzi i konkretni, to se riješilo jako, jako brzo."

Kako je po dolasku na Kvarner kazao, jedan od razloga pristupanja Rijeci bilo je i hvatanje forme, kontinuitet igara i možda, jednom, povratak u izabranu vrstu. Niti sam nije vjerovao da će do toga doći ovako brzo...

"Moram priznati da sam iznenađen pozivom izbornika Dalića, ne mogu reći da sam ga očekivao. Radim za to, nadao sam se, ali definitivno nije bilo niti blizu toga da bih ja to sada očekivao, pa mogu slobodno kazati da je to bilo iznenađenje. Koliko ja mogu sada pomoći reprezentaciji? Ne znam, to prije svega ovisi o izborniku i mojoj minutaži, no mislim da ću se, isto kao i u Rijeci, ekipi potruditi pomoći na svaki mogući način. Sada, koliko će to biti i kakav ću učinak imati, to ovisi o mnogo stvari, ne samo o meni".

Nema favorita 

Dinamov lošiji ulazak u sezonu sveo je pod izjednačenost samog natjecanja. Zagrepčani su nešto pali, konkurencija se nešto podigla...

"Cijela liga je dosta izjednačena, nema izrazitih favorita. Liga je zanimljiva i ove godine vrijedi više nego ikad ona priča da je prvenstvo dugo i da se baš ništa ne može predvidjeti".

U sličnom tonu priča i o mogućim najvišim ambicijama svoga aktualnog kluba.

"Imao sam to pitanje već prije koji tjedan, prije mjesec dana. Aktualno je i dalje? Ha, ha, jest, i dobro da je tako, no još uvijek sam stava da je ova ekipa premlada da bi se na nju stavljao ikakav dodatni pritisak i teret. Da bismo se borili za titulu ili ostali u borbi, moralo bi se poklopiti puno toga. Moramo prije svega svi ostati zdravi i imati dovoljno veliku širinu da bi se uopće moglo pričati o tome. Nakon toga tu je još niz stvari, prije svega zbog činjenice da smo kao momčad neiskusni. Nemamo još rutinu da bismo na iskustvo mogli dobivati neke dvoboje, već moramo biti dosta bolji od protivnika da bismo lagano pobijedili. Vjerujem da se to može popraviti s vremenom, kako sezona bude odmicala, i zaista nije ono da ja sada pričam u "rukavicama", no smatram da je puno prerano pričati o tome na takav način. Nije to smanjivanje pritiska, već zaista mislim da je to tako".

On, pak, svakom utakmicom stječe sve više samopouzdanja i skuplja neprocjenjive minute u igri, kojih je proteklih sezona na Čizmi bilo relativno malo.

Poziv na oprez

"Stvarno se dobro osjećam, svaku sljedeću utakmicu sve bolje i to se osjetno vidi na terenu. Mislim da se dižem iz utakmice u utakmicu, a sad, na koliko je to postotaka od mog maksimuma, stvarno ne znam. Ono što sam već rekao nakon Osijeka je točno, ne obećavam golove i asistencije u svakoj utakmici, no mogu obećati da ću dati sve od sebe i da ću pomagati ekipi, a mislim da to i radim. Stvarno sam zadovoljan kako stvari idu i kako se razvijaju, nadam se da ću tako nastaviti i da će to biti još bolje. Kad ću doseći svoj maksimum, 100%, mislim da to ne ovisi samo o fizičkoj spremi i osjećaju, već je potrebno i malo sreće. Onda dolaze i golovi i asistencije".

U nedjelju rasprodanoj riječkoj Rujevici slijedi pravi nogometni spektakl, no Pjaca poziva na oprez, dodajući kako u derbijima sve prognoze oko ishoda padaju u vodu.

"U derbijima nema smisla nešto prognozirati. U bilo kojem trenutku, neovisno o tome jesmo li mi prvi, a da je Dinamo zadnji, utakmica je derbi i ne može se tu davati ikakvu prognozu. Može odlučiti jedan detalj. Definitivno je Dinamo momčad koja ima jako puno kvalitete, bez obzira na to što im sada ne ide dobro i što nisu u najboljoj formi. Imaju jako puno igrača koji jednim potezom mogu riješiti utakmicu, tako da ćemo na to morati paziti u svakom trenutku, biti spremni i oprezni. Ne smijemo se opuštati i biti nonšalantni, no isto tako moramo vjerovati u sebe, u svoje kvalitete i igrati svaku utakmicu hrabro kao što smo igrali i do sada, pogotovo doma. Apsolutno moramo ići na pobjedu, nema se tu što sada kalkulirati, niti se to ikada radilo ovdje. Bit će dobra utakmica, nadigravat ćemo se i neka bolji pobijedi, nadam se da ćemo to biti mi",  podvukao je Pjaca za kraj.

Kopirati
Drag cursor here to close