Traže pravično suđenje

Pismo roditelja uhićenih Boysa

Apeliraju da se Boyse ne razdvaja u više zatvora i da se zajamči pravično suđenje.
Sport / Nogomet | 13. 08. 2023. u 16:48 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Roditelji i članovi obitelji Bad Blue Boysa uhićenih u Grčkoj zbog tučnjave s navijačima atenskog AEK-a u kojoj je ubijen 29-godišnji navijač tog kluba poslali su pismo pravobraniteljici u kojem je mole da se uključi u proces koji se vodi u Grčkoj i djeluje prema tamošnjim pravobraniteljima.

Apeliraju da se Boyse ne razdvaja u više zatvora i da se zajamči pravično suđenje.

Pismo u nastavku članka Index.hr, prenosi u cijelosti.

"U Grčkoj se vodi medijski linč koji stvara percepciju da su naša djeca ubojice"

"Poštovana,

obraćamo se kao roditelji i članovi obitelji uhićenih hrvatskih državljana u Republici Grčkoj . Kao roditelji i članovi obitelji osuđujemo svaki oblik nasilja bez obzira gdje je počinjeno i tko ga je počinio. Suosjećamo s obitelji nastradalog mladog čovjeka.

S obzirom na izjavu odvjetnika naših državljana u Grčkoj, u kojima se vrlo kritično i ogorčeno obrušio na sud, grčku vladu i politiku u svezi slučaja naše djece, državljana Republike Hrvatske, vidljivo je da možemo očekivati da oni neće imati pravično suđenje i zajamčenu sigurnost u Grčkoj.

Medijski linč u Grčkoj, unatoč presumpciji nevinosti, stvara percepciju da su naša djeca ubojice.

Obraćamo se Vama pučkoj pravobraniteljici da u skladu s ustavnim i zakonskim ovlastima poduzmete sve potrebne radnje kojima bi se pomoglo hrvatskim državljanima u inozemstvu.

Molimo Vas da odmah stupite u kontakt sa vašim kolegama javnim pravobraniocima u Grčkoj i uključite se u proces koji se vodi protiv hrvatskih državljana, naše djece.

Molimo Vas da učinite sve da se našoj djeci, državljanima RH osigura sva pravna pomoć kakva se uobičajeno osigurava našim državljanima uhićenima u stranoj državi, osobito jer se radi o velikom broju ljudi mlade životne dobi, mahom 18, 19 ili 20 godina.

"Tražimo da se učine svi napori da ih se ne razdvaja po zatvorima i da im se zajamči pravično suđenje"

Tražimo da se učine svi napori koji su u vašoj nadležnosti i moći da ih se stavi, ako bude potrebe, u jedan zatvor, sve zajedno te da ih se ne razdvaja. Radi njihove sigurnosti.

Pozivamo se na Europsku konvenciju zaštite ljudskih prava i temeljnih sloboda kojom je zajamčena presumpcija nevinosti i pravo na pravično suđenje.

Iz medijskog linča, ali i izjava grčkih odvjetnika o odnosu suca prema našoj djeci tijekom doista, vidljivo je da presumpcija nevinosti u odnosu na našu djecu, državljane Republike Hrvatske, jednostavno – ne postoji.

Tražimo da se našoj djeci zajamči pravično suđenje. Pod nadzorom hrvatskih institucija i vašeg ureda. I molimo vas da nas o tome izvještavate.

I na kraju, medu našom djecom postoje teško ozlijeđenih ubodnim ranama noževa i drugih predmeta, te zahtijevamo da se počinitelji tih kaznenih djela prema državljanima RH procesuiraju.

Skupina roditelja i članova obitelji pritvorenih hrvatskih državljana", stoji u pismu roditelja i članova obitelji pritvorenih Bad Blue Boysa.

Kopirati
Drag cursor here to close