Izbornik

Petev u nemogućoj misiji

Osim što je Dinamo s Petevom ostao bez svih mogućih trofeja, iste sezone je igrao i Ligu prvaka i bio uvjerljivo zadnji u grupi s Lyonom, Sevillom i Juventusom. Izgubio je svaku utakmicu, a krajnja gol-razliku je bila poražavajuća, 0:15!
Sport / Nogomet | 22. 01. 2021. u 10:38 Feđa IBRULJ | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ivaylo Petev se vraća na izborničku klupu. Nakon rujna 2016. godine, samo ovaj put neće voditi svoju Bugarsku, već reprezentaciju BiH, što će svakako biti njegov najveći izazov u karijeri. Iza sebe kao izbornik ima 13 reprezentativnih utakmica od čega je njih sedam bilo kvalifikacijskih.

Odradio je pola ciklusa za EURO 2016. godine, te jednu utakmicu u narednom za svjetsku smotru u Rusiji. Kada su u pitanju kvalifikacije za Francusku, Bugarska je bila u skupini s Italijom, Hrvatskom, Norveškom, Azerbejdžanom i Maltom. U tom trenutku izbornik je bio proslavljeni nogometaš Lyuboslav Penev koji će odstupiti nakon što je Bugarska kod kuće remizirala s Maltom 1:1.  Reprezentacija je imala četiri boda iz četiri utakmice.

U pola ciklusa preuzeo Bugarsku

Petev je na klupi Bugarske debitirao 7. veljače 2015. godine, u susretu kontra Rumunjske. Završilo je 0:0.  U trenutku kada je preuzeo reprezentaciju Bugarske, ona je bila 66. na svijetu. Prvi ispit na domaćem terenu, bila je Italija i to uopće nije izgledalo loše. Jer Bugari su imali tri boda u rukama do 84.minute.

Video: bulgaria 2-2 italy highlights

Činilo se nakon te dvije utakmice da Bugarska može napraviti neki pomak, koji se nije dogodio. U sljedećoj prijateljskoj upisan je težak poraz 4:0, tek minimalna pobjeda kontra Malte u gostima što je ujedno bio i prvi trijumf Peteva kao izbornika. Međutim, već nakon sljedećeg poraza od Norveške, bilo je jasno da tih kvalifikacija nema ništa. Uvezana su tri poraza (Norveška, Italija, Hrvatska) uz gol razliku 0:5. Nakon poraza u Maksimiru, Petev je rekao:

- Nismo stvorili pravu priliku. Nisam zadovoljan, trenutačno je stanje ovakvo. Jedno su želje, a drugo su realne mogućnosti ove Bugarske. Jedino što mogu zamjeriti golovi su "iz svlačionice", to su prva dva gola koja su pala nakon glupih pogrešaka. Odigrali smo lošu utakmicu, vidjela se velika razlika u kvaliteti, objasnio je tada Petev kako hrvatskim tako i svojim novinarima.

Osvojio sedam bodova

Bugarska je kvalifikacije završila pobjedom kontra Azerbejdžana kao četvrta u skupini s 11 bodova, čak osam manje od treće Norveške koja je nastupila u dodatnim kvalifikacijama, a devet od Hrvatske i 13 od Italije koje su se plasirale na završnicu u Francuskoj. Petev je u šest utakmica osvojio sedam bodova od mogućih 18, dok je gol razlika reprezentacija za njegova mandata u tom ciklus imala gol razliku 5:7.

Nakon završetka priče zvane EURO 2016, Petev je krenuo slagati reprezentaciju za novu, onu u kojoj bi pokušao Bugarsku dovesti odvesti u Rusiju. Odradio je četiri prijateljske utakmice, čak je Bugarska u gostima skinula skalp velikom Portugalu koji će par mjeseci kasnije postati prvak Europe. Bila je bolja u gostima i od Makedonije, ali je onda doživjela dva debakla. Prvo od Japana Vahida Halilhodžića 7:2, a onda i od Danske 4:0 (Kirin kup).

Video: Japan 7 Bulgaria 2 Kirin Cup 2016 日本対ブルガリア

To su bile posljednje dvije provjere prije nego što će Bugarska krenuti u drugi ciklus s Petevim. Pao je Luksemburg tijesno, nakon velike borbe i puno preokreta 4:3. 

I onda je stigla nova ponuda iz Dinama koji ga je dugo lovio. Tamo je došao kao nasljednik Željka Sopića. U trenutku odlaska, Bugarsku je ostavio na 77. mjestu FIFA-ine rang liste. Njegov omjer je bio pet pobjeda, šest poraza uz dva remija i gol razliku 14:25. Uglavnom je forsirao formaciju 4-2-3-1, dok je na Kirin Kupu probao 4-4-2.

Video: Bulgaria 4:3 Luxembourg ~ world Cup 2018 ~ 06.09.2016

- Dinamo je veliki klub i u glavi mi je samo jedno: moramo uspjeti, moramo stvoriti momčad i u to sam siguran. Moramo naporno raditi da jednog dana svi budemo zadovoljni, i ja kao trener, i igrači te klub. Naravno da to neće biti lako, ali cilj je da se Dinamo vrati tamo gdje je već dugi niz godina - izjavio je trener Petev koji nije krio zadovoljstvo dolaskom u Dinamo.

Video: Ivajlo Petev novi trener Dinama

Benković, Moro, Knežević, Pavičić, Ćorić su bili igrači koji je forsirao Petev što je Dinamo koštalo prve izgubljene titule nakon čak jedanaest uzastopnih naslova prvaka. Bolje rečeno, pokušao je natjerati igrače da se drže njegovih taktičkih zamisli, ne libeći se pritom izostaviti neke koji ‘moraju’ igrati, ali nije u tome uspio.

Imao odličan ugovor s Dinamom

Osim što je Dinamo s Petevom ostao bez svih mogućih trofeja, iste sezone je igrao i Ligu prvaka i bio uvjerljivo zadnji u grupi s Lyonom, Sevillom i Juventusom. Izgubio je svaku utakmicu, a krajnja gol-razliku je bila poražavajuća, 0:15! Dinamo je vodio 35 utakmica, a napustio ga je svega nekoliko dana uoči početka tada nove sezone, u tijeku priprema. Imao je Dinamo još jedan veliki problem s Petevim jer je ovaj imao potpisani trogodišnji ugovor do 2020. godine koji mu je garantirao 720.000 eura! Naravno nakon što je otpustio Peteva pod takvim ugovorom Dinamo se našao u problemu jer je rukovodstvo kluba bilo upoznato s činjenicom kako Petev vrlo tvrd pregovarač koji nikom ne oprašta ni cent. Tako je Bugarin tužio svoj bivši klub, ciparski AEL Limassol, nakon što je otpušten u studenome 2014. godine potražujući čak milijun eura. Zbog toga je saslušan na Sportskom arbitražnom sudu u Lausanni.

Nakon Dinama je Petev radio u tri kluba Omonia Nikosia, Al Qadisiyah i Jagiellonia, a onda se pojavio kao kandidat za selektora reprezentacije. I evo sada tu. Imamo izbornika koji dolazi iz Bugarske, zemlje koja je nekada imala neugodnu, jedno vrijeme izuzetno jaku reprezentaciju. Bugarska je bila četvrta na svijetu, ali nogomet u toj zemlji je doživio strahovit pad, posebno posljednjih desetak godina. Zanimljivo i tamo su FIFA i UEFA nekoliko puta intervenirali, no ništa se nije promijenilo.

I u Bugarskoj je teška situacija

WikiLeaks je 2010. objavio  da je s raspadom komunizma, nogometna scena upravo u Bugarskoj postala simbolom za korupciju, kockanje, namještanje utakmica, pranje novca i utaju poreza. U samo deset godina, u periodu od 2003. do 2013., u mafijaškim obračunima ubijeno je čak 15 vlasnika klubova. U veljači 2012. godine, u Bruxellesu je krovna svjetska organizacija za zaštitu zastupanje nogometaša, FIFPro održala veliku konferenciju i predstavila takozvanu "Crnu knjigu Istočne Europe". Crna knjiga je predstavljena UEFA-i, Europskoj komisiji, EUROPOLU. Radilo se o istraživački dokument u kojem se detaljno opisuju problemi i nepravilnosti u profesionalnom nogometu. U toj knjizi je zanimljivo, 13.2 posto bugarskih igrača priznalo je da im traženo da namjeste utakmicu a duplo više zna da se to događa u Bugarskoj.

Koliko realno može, malo, jako malo

Petev će naredne srijede biti predstavljen kao novi selektor, te će potpisati ugovor na dvije plus dvije godine.Nije poznato tko će biti u stručnom stožeru, čini se da će i bugarski stručnjak morati pristati na "posloženi" stručni stožer.

- Svi zajedno, od igrača, saveza, stručnog štaba, javnosti i medija moramo zajedničkim snagama dati svoj doprinos u postizanju što boljih rezultata i stvoriti kult reprezentacije. S obzirom na igrački kadar koji posjedujemo, moramo postići i dobre rezultate. U svakoj utakmici ćemo morati ići na pobjedu, bez ikakvih kalkulacija", poručio je Petev i prvim izjavama nakon što je izabran.  Je li svjestan težine situacije Petev? Možda jeste, iako ne mora biti, jer niti prvi niti zadnji ino - izbornik koji je preuzeo neke reprezentaciju s puno problema i malo pobjeda. Ovo je njemu bez obzira na sve samo još jedan posao. Ostaje pitanje što se od Peteva traži, jer u ovom trenutku plasman na svjetsko prvenstvo izgleda kao nemoguća misija. Hoće li ugovor odraditi do kraja? Veliko je pitanje.

Kopirati
Drag cursor here to close