Čudo iz Bergama

Pašalić i društvo blizu su ostvarenja kakvo nije viđeno 69 godina

Atalanta ima još pet utakmica da stigne do sto golova – time bi postali prva talijanska momčad kojoj je to uspjelo još od 1950./1951. kada su to ostvarile tri momčadi. Milan i Inter zabili su te sezone po 107, a Lazio 103 gola.
Sport / Nogomet | 15. 07. 2020. u 20:36 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: AFP / Igrači Atalante ove sezone su među najučinkovitijima u Europi

Atalanta je ove sezone jedna od top priča europskog nogometa. Vječno simpatični talijanski klub ove je sezone odlučio biti i puno više od toga – u premijernom nastupu u Ligi prvaka stigli su do četvrtfinala, dok u Seriji A trenutačno zauzimaju drugo mjesto.

Do tog plasman došli su zabivši čak 93 gola – u pet najjačih europskih liga samo Bayern (100) ima više. Lider prvenstva Juventus zabio je čak 26 golova manje od Atalante.

Hrvatski veznjak Mario Pašalić ugradio je devet golova u taj učinak, a tri je zabio u posljednjem kolu protiv ljutog rivala Brescije.

Opasnost u Atalanti prijeti sa svih strana, pa je još Robin Gosens zabio devet kao i Pašalić, a tri igrača postigla su 15 ili više golova u prvenstvu – Luis Muriel, Duvan Zapata i Josip Iličić.

Ova družina osvojila je mnoga srca hrabrom, beskompromisnom napadačkom igrom, a brojke otkrivaju da Italija dugo nije vidjela ovakvu momčad.

Atalanta ima još pet utakmica da stigne do sto golova – time bi postali prva talijanska momčad kojoj je to uspjelo još od 1950./1951. kada su to ostvarile tri momčadi. Milan i Inter zabili su te sezone po 107, a Lazio 103 gola.

Ipak, rekord će im vjerojatno ostati nedostižan – drži ga Torino, najjača momčad Italije do tragičnog pada aviona, koji je 1947./1948. postigao 125 golova.

Doduše, Grande Torino to je ostvario u dvije utakmice više jer je tada 21 klub sudjelovao u natjecanju. U sezonama u kojima je participiralo 20 klubova rekorder je Milan sa 118 golova 1949./1950.

Podsjetimo, tragedija momčadi Torina dogodila se 4. svibnja 1949. na povratku s prijateljske utakmice iz Portugala. Zbog magle i smanjene vidljivosti zrakoplov je udario u zid bazilike Superga na brdu iznad grada. Poginula je 31 osoba, 18 igrača, te klupski dužnosnici, novinari i osoblje.

Torino, koji je nakon II. svjetskog rata bio vladar Italije sa četiri uzastopna naslova, od toga se nikada nije oporavio te je kasnije osvojio još samo jedan naslov prvaka (1976). prvaka.

Pašalić tek četvrti Hrvat u povijesti koji je postigao hat-trick u Serie A

Mario Pašalić je u derbiju Lombardije postigao prvi hat-trick u svojoj karijeri.

Dan 14. srpanj 2020. godine Mario Pašalić pamtiti će zauvijek. Te je večeri, u derbiju Lombardije, postigao svoj prvi hat-trick u karijeri, a njegova Atalanta je sa 6:2 pregazila Bresciju.

Pašalić je zabijao u 2., 55. i 58. minuti utakmica, a osim golova ostavio je sjajan igrački dojam. Postigao je tri gola iz isto toliko pokušaja, odigrao je 90 posto točnih dodavanja od kojih su dva bila prilika za pogodak, dobio je tri duela te je dobio 9.7 ocjenu za svoj nastup.

"Nije loše zabiti svoj prvi hat-trick u karijeri u derbiju. Sretan sam zbog tri boda koja su nas dovela korak bliže Ligi prvaka iduće sezone. Ovo je najbolji trenutak u mojoj karijeri i moramo nastaviti igrati ovako", kazao je skromni Pašalić.

Tako se Pašalić upisao u vječnu listu hrvatskih nogometaša s hat-trickom u Serie A. Osim njega, to je uspjelo još samo trojici, a što je još zanimljivije, sva tri su hajdukovci.

Alen Bokšić je prvi postigao tri gola na jednoj utakmici u Italiji i to 1995. u golijadi Lazija protiv Foggije 7:1. Potom je isto uspjelo Nikoli Kaliniću 2015. koji je u dresu Fiorentine postigao hat-trick Interu za slavlje 4:1. Dvije godine kasnije, 2017. Ivan Perišić postao je treći Hrvat kojem je to uspjelo u slavlju Intera nad Chievom 5:0.

Kopirati
Drag cursor here to close