tvornice talenta

Partizan najveći proizvođač, Dinamo u top pet

Sport / Nogomet | 10. 11. 2015. u 19:28 S. M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zagrebački Dinamo je među pet  europskih klubova koji diljem Europe imaju najviše igrača koji su potekli u njihovim redovima, rezultati su istraživanja koje je proveo Centre for Sports Studies (CIES) iz švicarskog Neuchatela. 

Istraživanje je provedeno među 460 klubova iz 31 europske zemlje i prema podacima CIES-a 'modri' su na četvrtom mjestu najvećih 'europskih proizvođača'. U ovom trenutku čak 53 igrača koja igraju u Hrvatskoj ili nekoj drugoj europskoj ligi potekla su iz Dinama. Pritom ih je pet u prvoj momčadi 'modrih', a čak 48 u drugim klubovima.

Na vrhu ljestvice nalazi se beogradski Partizan sa 78 igrača. Trenutačno ih je 13 u kadru prve momčadi, a 65 ih je karijeru nastavilo u nekom drugom klubu. Drugi je Ajax sa 75 igrača (11 u prvoj momčadi, 64 u drugim klubovima), a treća je Barcelona sa 62 igrača (10 u prvoj momčadi, 52 u drugim klubovima). Na visokom sedmom mjestu nalazi se i splitski Hajduk sa 49 igrača. U kadru prve momčadi ih je 11, a u drugim klubovima 38. 

Bjeloruski Gomel je klub s najviše igrača iz klupskog pogona. Ove sezone 92 posto momčadi čine 'domaći dečki'. Bjeloruski Neman Grodno je drugi (70 %), treća je češka Sigma Olomouc (65), a u TOP nalaze se i španjolski Atheltic Bilbao (63) i ukrajinski Metalurg iz Zaporožja (63 %). 

Kopirati
Drag cursor here to close